Ieri mi-au cazut ochii pe un articol care spunea ca ”Revista TimeOut Bucuresti a premiat cele mai bune restaurante din Bucuresti in cadrul galei Eating & Drinking Awards 2010 care s-a desfasurat in seara de 21 octombrie la restaurantul Embassy” - si asta cu girul unui juriu distins. Nu m-as fi enervat daca nu as fi vazut cum un restaurant de mana a doua (sau a treia, depinde cum iti definesti sistemul de referinta) nu ar fi fost premiat drept "Cel mai bun restaurant italienesc".
La aceasta categorie au "nominalizat»"pe Aquarium, Isoletta, Capricciosa, Bellini si Malagamba. La ultimele doua nu am fost, insa la primele trei da, si inca de destule ori. Nu stiu daca au luat doar mancarea in calcul sau daca au tinut seama si de ambianta, de servicii sau alte criterii. Insa cand spui – oricum ai lua-o – ca Aquarium e “Cel mai bun restaurant italian din Bucuresti”, inseamna fie ca ai o problema, fie ca iti consideri audienta drept o adunatura de natangi, fie amandoua.

E posibil ca bucatarii de la Aquarium sa stie sa faca cea mai buna mancare italieneasca din Bucuresti. Insa, va asigur, o fac numai cand ii anunta DINAINTE vreun mare fotbalist sau vreun juriu care urmeaza sa-i premieze ca se vor duce sa manance acolo. Clientul neinteresant pentru ei mananca mai degraba banal, pe fete de masa neschimbate de la cei de dinainte. Un restaurant nu e “bun” atunci cand are o treime din mancare foarte buna, o treime buna si cealalta treime proasta. Nu faci o “medie” intre acestea si iti iese “bun” la sfarsit. Un restaurant “de top” nu poate avea nici macar un singur fel de mancare despre care un client sa spuna raspicat ca e prost, fara sa-i fie teama ca se face de ras.

Nu cere nimeni ca toate sa fie la fel de “foartebune”, pentru ca gusturile sunt suverane. Insa daca lasi sistematic mai multe feluri nemncate in farfurie, pentru ca nu-ti vine sa te apropii de ele, restaurantul acela cu greu poate ajunge “cel mai... din Bucuresti”. Mai bine nu mai dai premiul la categoria respectiva. Ca sa nu mai spun ca Isoletta, de pilda, e mult mai bun decat Aquarium, din orice unghi ai privi. Si ca la Osteria Gioia mananci mai bine decat la Isoletta. Deci, daca as numi Osteria “de prima mana” (de cinci stele, sa zicem), atunci Isoletta ar fi de “mana a doua” (patru stele) in clasamentul meu, iar Aquarium de “mana a treia”, adica de trei stele – ca sa folosesc un limbaj cu care multi sunt obisnuiti.

La restaurante “Chinezesti” au nominalizat Orasul Interzis, Asia, China Town, Nan Jing si Templul Sparelui si l-au premiat pe primul. Eu prefer Nan Jing-ul, dar cred ca nu e mare diferenta intre ele incat sa merite mai multe comentarii. La “Indiene” au spus Taj, Haveli si Karishma, cu primul castigator. De aici nu stiu decat pe Karishma, asa ca le dau tot creditul. La “Japoneze” au fost Yakimono, Asami, Benihana, Kyoto si Sushi Ko, cu Benihana in frunte. E singurul pe care il stiu din cele cinci si mi se pare foarte bun, asa ca le acord si aici toata increderea.

Nici despre restaurantele “Cu mancare organica” nu stiu mare lucru, desi nu cred ca e acolo chiar ceea ce vrea titlul categoriei sa sugereze. Au fost Mandala, Casa Satya, Miko Palace Café, Fibrio si Nana. Eu stiu doar pe Fibrio din aceasta lista si, daca Satya e mai bun decat acesta, asa cum a considerat juriul, inseamna ca e un restaurant foarte bun pentru genul acesta de meniu/ bucatarie. La “Libaneze” au zis Piccolo Mondo, Four Seasons, Tulin, Tripoli si Beirut si l-au premiat pe al doilea din lista. Eu cred ca cei de la Piccolo sunt mai buni, insa am auzit pe mai multi ca prefera Four Season-ul, asa ca nu mai comentez.

Au mai facut o categorie “Cu meniu pescaresc” si au listat acolo Lotca, Pescarul, Tasty Fish si Mamma Leone, cu premiu pentru ultimul. Nu stiu cum e Lotca, nu am fost niciodata. Si nici daca Pescarul e altfel decat era acum cativa ani cand am fost eu acolo si mi-am zis ca nu ma voi reintoarce in viata mea. La ultimele doua am mancat prost de fiecare data. La Mamma Leone am fost chiar de multe ori, desi nu aveam vreun motiv sa revin. O fi mancat juriul in separeu, poate ?

De ce l-or fi considerat pe Mesogios restaurant “Mediteranean”, alaturi de Mazagran, Les Oliviades si Xanadu, numai ei stiu. Mesogios trebuia pus in categoria precedenta si castigator la distanta mare (presupunand ca Lotca, pe care nu-l cunosc, e de nivelul celorlalte din lista). Mazagran stiam ca nu mai exista, daca nu s-or fi mutat cumva din Piata Amzei, unde i-a luat locul Bluu. Sau poate despre acesta e vorba aici? Oricum, fie fostul Mazagran, fie Bluu, nu cred ca au ce cauta pe vreo lista de nominalizari la vreun premiu si nici sa fie socotite “restaurante cu specific mediteranean”. Daca ar mai fi cautat putin, sigur ar fi gasit destule restaurente bune de pus aici.

O categorie bizara mi s-a parut cea pentru restaurantele “Cu specific national”, in care au pus pe Balcic, Taverna Sarbului, Divan, Ibrail si Waterloo, cu Balcicul bulgaresc drept castigator. De ce acestea si nu altele, greu de spus, din nou! Alta bizarerie mi se pare categoria cu cele mai bune restaurante “De Business”. Ce-o fi aia? Cele din care patronii fac cei mai multi bani? E o noua bucatarie, despre care eu abia acum aud? Se intampla ceva nemaivazut acolo? Daca te uiti la alaturarile din lista nominalizarilor, confuzia devine si mai mare: Casa di David, Dacia Felix, Madrigal, Roberto's, Uptown, Aqua, Chez Marie.

Oare ce cauta Chez Marie, de pilda, aici? Si cum o fi ajuns Uptown castigator, cand au un meniu cu o mancare destul de comuna, neschimbata de ani de zile, din cate stiu eu? Nu e proasta mancarea la Uptown, nici macar un singur fel nu e prost - ceea ce e foarte important! E comuna dar destul de buna, insa nu cred ca veti auzi pe cineva spunand ca vine special la Uptown din alt colt al Bucurestiului ca sa manance un anume fel. Si, apoi, mancarea de la Casa di David e clar mai buna decat cea de la Uptown. Si la Aqua e mai buna decat la Casa di David, asa ca de unde au scos ei Uptownul pe primul loc???

Restaurantele “Romanesti” finaliste au fost Casa Doina, Burebista Traditional, La Cocosatu, La Berbecu', Nicoresti, Casa Romaneasca, Hanul Berarilor si Caru' cu Bere, cu ultimul castigator. Cred ca si eu as fi pus Caru’ castigator, desi toate acestea (si orice alt restaurant cu bucatarie romaneasca din Bucuresti la care am fost eu) sunt departe de ce ar putea da gastronomia noastra traditionala. Despre asta voi scrie un articol separat, insa, pentru ca subiectul merita multa reflectie. Oricum, mi s-a parut revoltator sa gasesc Burebista si La Berbecu’ pe o lista cu aspiranti la premiere.

Nu stiu daca s-au suparat sau doar au zambit condescendent Niolai si ai lui cand au fost pusi pe lista cu restaurante “Fusion”, alaturi de Avalon, Bistro DaDa, La Mandragora si Mju. La Cantine de Nicolai e restaurant frantuzesc, nu e fusion, si e cel mai bun restaurant frantuzesc din Bucuresti si cel mai bun si “cross-section” , dupa parerea mea. Nici Mandragora nu cred ca e fusion, si nici Avalon, daca imi aduc bine aminte. La DaDa nu am fost. Mju este fusion, intr-adevar, si e destul de bun.

Eu stiu asa: daca un restaurant are in meniu feluri din diverse bucatarii, atunci isi spune “international”. Numai daca in cadrul aceluiasi fel de mancare regasesti ingrediente sau influente din mai multe bucatarii distincte, atunci isi spune “fusion”. Deci, cand mancati acasa la cina sarmalute, macaroane si musaca, nu inseamna ca mancati fusion...

In fine, cele mai bune restaurante “Nou Deschise” au fost considerate Maison du Karin, Escargot Bistro, La Bonne Bouche si Divan, cu penultimul castigator.

De ce a ajuns La Berbecu’ si nu Crama Domneasca pe lista, de pilda, e un mister. La fel cum e si felul in care juriul a evaluat restaurante ca Osteria Gioia, La Mangerie, Market8, Casa Vernescu, Osho, Bonton, Esperanto, The Gang, Paparazzi si inca multe altele, de a ajuns la concluzia ca nu merita sa fie nominalizate, insa Aquarium si Uptown da, si inca cu lauri...

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri