Razvan Stroescu, Manager Residential Brokerage in cadrul Coldwell Banker Affilliates of Romania a lucrat anterior ca manager pentru doua companii ce activeaza in domeniul publicitatii si al relatiilor publice, Avantgarde Production si L.A. Communication, experientei sale adaugandu-i-se insa, in timp, domenii ca relatii cu clientii, programare IT si business development. In plus, Razvan Stroescu a absolvit cursul "Achieving Extraordinary Customer Relations" sustinut de Kasset International, unde a obtinut "Certificate of Completion".
Andrei: Cand vor scadea preturile la apartamentele vechi?

Razvan Stroescu: Odata cu livrarea pe piata a unui numar de aproximativ 10.000 – 15.000 de apartamente noi, vom observa o stagnare a pretului si chiar o scadere pentru unele apartamente vechi. In pericol fiind apartamentele vechi aflate in zone mai putin atractive pentru intreaga piata. Acest lucru este posibil sa se intample in urmatorii 3-4 ani.

Mirela Florescu: Cate tranzactii imobiliare incheiati intr-o zi normala de lucru?

Razvan Stroescu: Odata cu deschiderea ultimelor 2 magazine Coldwell Banker – Mosilor si Coldwell Banker – Opera numarul tranzactiilor a crescut pana la aproximativ 30-35 de tranzactii pe luna. Pana la sfarsitul anului, odata cu lansarea unor noi proiecte rezidentiale si odata cu extinderea retelei de magazine din tara, inca 3 magazine pana la sfarsitul anului, vom depasi o medie de 90 tranzactii pe luna.

Marian: Cum poate ajunge un tanar sa lucreze pe o pozitie de manager intr-o companie mare de brokeraj din Romania?

Razvan Stroescu: Termenul de broker a aparut in Romania in urma cu aproximativ 14-15 ani cand primele agenti imobiliare isi faceau aparitia. Totusi fenomenul a luat amploare in urma cu 7-8 ani astfel majoritatea brokerilor sunt persoane tinere. Un exemplu graitor este chiar Coldwell Banker unde media de varsta nu depaseste 29 de ani. Majoritatea managerilor din industrie sunt persoane cu varste de pana in 35 de ani.

Alina Popescu: La ce aspecte ar trebui sa fim mai atenti cand contractam o locuinta off-plan?

Razvan Stroescu: Succesul unui proiect rezidential este dat de experienta si seriozitatea comuna a companiilor implicate: dezvoltator, proiectant, constructor si consultantul de marketing&research (brokerul). Detaliile ce trebuiesc verificate: specifiicatiile tehnice, termenul de predare trebuie sa aiba o data maxima de livrare, evaluarea in perspectiva a locuintei (potentialul de crestere), infrastructura din zona (inclusiv cele aflate la nivel de proiect), conditiile financiare.

Catalin V.: De ce construiesc dezvoltatorii atat de mult in zona de nord a Bucurestiului? Ce zona cu potential ar trebui mai mult exploatata?

Razvan Stroescu: Zona de nord a Bucurestiului este consacrata ca si destinatie pentru constructii noi. In partea de nord sunt concentrate toate cladirile de birouri de clasa A cat si majoritatea locuintele de lux. Astfel un proiect in partea de nord garanteaza dezvoltatorilor o reteta de succes.

Potentialul zonei de nord nu este inca exploatat. Totusi ca si alternativa partea de Vest poate fi o solutie odata cu constructia noi soseli de centura.

A existat o harta in presa, sursa citata fiind Institutul de Fizica Pamantului, in care partea de "Nord <> Nord-Vest" avea un risc mai ridicat pe cand zona de "Sud <> Sud-Est". Totusi pana cand persoanele abilitate nu vor oficializa acest studiu nu putem face decat speculatii.

Simona: Care e pretul minim pe metru patrat la care se poate construi in prezent o locuinta?

Razvan Stroescu: Daca luam in calcul doar forta de munca si materialele de constructie si ne gandim la finisaje medii atunci pretul este de aproximativ 600 euro/mp. Totusi, pretul de vanzare include si cota parte din pretul de achizitie al terenului. Astfel pentru Bucuresti pretul minim de cost depaseste 1000 euro/mp.

Andreea P.: Care este cea mai sigura zona din punct de vedere al riscului seismic? Dar cea mai nesigura?

Razvan Stroescu: Pentru Bucuresti a fost intocmita o harta a hazardului seismic si exista zone ca fiind cotate cu un risc mai crescut, factorul principal in alcatuirea acestei harti fiind compozitia solului. Totusi factorul cel mai important pentru siguranta unei cladiri ramane structura de rezistenta a cladirilor. Cladirile noi beneficiaza de tehnologiile ultimilor ani atat din punct de vedere al proiectarii cat si al materialelor de constructie ceea ce le face sa fie mai sigure.

Saptamana viitoare, invitatul Wall-Street Live este Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania. Click aici pentru a afla mai multe despre modul in care ii poti adresa intrebarile tale legate de asigurari, riscuri de tara si macroeconomie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Live »


Setari Cookie-uri