Adriana Neagu, Senior Broker in cadrul companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, a raspuns intrebarilor cititorilor Wall-Street cu privire la evolutia pietei rezidentiale, accentuand ca, de cele mai multe ori, cumparatorii ignora aspectele legate de riscul seismic, iar preturile locuintelor sunt independente de vechimea, calitatea si integritatea cladirilor.
Claudiu Vrinceanu: Se orienteaza cumparatorii catre cele mai sigure zone din punct de vedere al riscului seismic?

Adriana Neagu (foto): Avand in vedere dezechilibrul dintre cerere si oferta pe piata imobiliara in ultimii ani, cei mai multi cumparatori nu au luat in calcul riscul pe care o anumita zona il prezinta din punct de vedere seismic

C. Vrinceanu: In ce masura pretul unei locuinte este influentat de siguranta unor zone din punct de vedere al riscului seismic?

Adriana Neagu: Piata imobiliara din Bucuresti nu este inca maturizata din acest punct de vedere. Preturile locuintelor nu sunt bine corelate cu vechimea, integritatea si calitatea cladirilor. Spre exemplu, apartamentele din zone centrale guvernate de cladiri cu risc seismic ridicat (cum ar fi Magheru) se tranzactioneaza inca la preturi destul de ridicate.

Cristina Simion: Care credeti ca va fi tendinta preturilor in urmatorii 2 ani la locuintele vechi din Bucuresti?

Adriana Neagu: Semnalele din piata indica faptul ca locuintele vechi vor pierde teren in fata celor noi. Acest lucru se intampla si datorita maturizarii pietei, pe masura ce tot mai multe locuinte noi sunt finalizate anual. De asemenea, clientii au devenit tot mai atenti si mai selectivi in alegerea unei locuinte, fapt ce va rezulta intr-o diferentiere mai accentuata intre pretul locuintelor vechi si pretul locuintelor noi.

Alina Tuculan: Ce sfatuiti proprietarii de apartamente vechi, mai exact cei care locuiesc in imobile construite inainte de ’89?

Adriana Neagu: Inca exista cladiri mai vechi care ofera totusi un confort ridicat. Avand in vedere ca nu toti proprietarii isi pot permite sa schimbe un apartament vechi cu unul nou, recomandarea ar fi ca asociatiile de proprietari sa ia masuri pentru consolidarea structurii, reabilitarea termica si schimbarea instalatiilor cladirilor construite inainte de 1989.

Cristina Ichim: Exista o tendinta reala de scoatere la vanzare a caselor din Pipera si implicit o stagnare sau chiar reducere a pretului acestora, din cauza supraaglomerarii cu office-uri si a lipsei infrastructurii si utilitatilor?

Adriana Neagu: Intr-adevar, zona Pipera a inceput sa piarda din popularitate, in primul rand din cauza lipsei infrastructurii. Totusi, in conditiile in care planurile de dezvoltare ale zonei ar fi duse la bun sfarsit, zona ar reprezenta o buna optiune, mai ales pentru cei care lucreaza in zona de nord.

Cristina Simion: Cum apreciati noile constructii din Bucuresti in comparatie cu cele vechi din punct de vedere calitate-pret?

Adriana Neagu: Cu siguranta, raportul calitate-pret oferit de locuintele noi, este net superior celui oferit de locuintele vechi. Pana acum, acest raport nu a fost luat foarte mult in calcul de catre cumparatori, iar preturile locuintelor vechi a crescut sub influenta presiunii exercitate de cerere asupra ofertei.

Iulia Ionescu: Este mai avantajos sa stai cu chirie sau sa platesti o rata la banca pe 20-30 de ani pentru a avea propria locuinta?

Adriana Neagu: Cu siguranta efortul pe care il presupune plata unei sume lunare, are mai mult sens atunci cand plata este facuta in scopul achitarii propriei case. Totusi, uneori inchirierea unui apartament este o solutie buna, mai ales in cazul in care costurile chiriei sunt impartite cu altcineva. Aceasta solutie este adesea adoptata de catre studenti.

Florin Dumitrescu: Cum vor evolua chiriile in urmatorii 2-3 ani si ce influenteaza aceasta evolutie?

Adriana Neagu: Momentan, chiriile se afla in ascensiune din cauza faptului ca, desi foarte multi romani au nevoie de o locuinta, putini isi permit sa o plateasca. Unul dintre cei mai importanti factori care va influenta evolutia chiriilor este creditul ipotecar. Daca bancile vor fi mai flexibile in acordarea creditelor ipotecare, va creste numarul celor care, in loc sa plateasca o chirie, vor prefera sa plateasca rata la propria casa si astfel, chiriile ar putea stagna sau chiar scadea usor.

Sorina Negrila: Se tot repeta ca perioada speculei in piata imobiliara a trecut. Cu toate acestea, agentiile imobiliare mici (cele de cartier) se inmultesc in fiecare luna. Cum explicati acest fenomen?

Adriana Neagu: Numarul in crestere al agentiilor imobiliare poate fi explicat prin faptul ca, in ultimii ani, cererea de locuinte a crescut puternic, atat pe fondul cresterii veniturilor, cat si datorita numarului tot mai mare de persoane care doresc sa se mute in Bucuresti. In ceea ce priveste orasele de provincie, agentiile imobiliare s-au inmultit in ultima perioada, in primul rand, datorita dezvoltarii pe care piata era normal sa o aiba, dezvoltare care a inceput mai tarziu in aceste zone.










Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Live »


Setari Cookie-uri