Piata de carte, estimata in 2010 la 60 milioane de euro (fara manuale scolare si kiosk edition), a inregistrat si anul acesta o scadere de aproximativ 10%, potrivit Diverta, retailerul de carte din cadrul Radu Holding.
Scaderea pietei a fost cauzata de numarul redus de titluri noi, respectiv reducerea pretului mediu cu aproximativ 10%, de la 32 lei la 29 lei.

Un alt factor il reprezinta reorientarea bugetelor catre produse de subzistenta, produsele culturale sau de entertainment nemaifiind o optiune constanta pe lista de cumparaturi. Cartea ramane o cumparatura de impuls si pe alocuri de cadou sau necesitate, arata datele Diverta.

Cartile insert cu ziarul au inregistrat scaderi anul acesta, tirajele reducandu-se semnificativ.

In cazul Diverta ponderile cele mai mari in vanzari o au segmentul beletristica (22,5%), cartile pentru copii (19,3%) si titlurile de autoeducare (11,3%). Vanzarea de carte reprezinta 38% din totalul de vanzari Diverta.

Potrivit retailerului, o stabilizare a pietei de carte este asteptata anul viitor.

O tendinta observata anul acesta a fost investitia in digitalizarea titlurilor, segmentul ebook-urilor fiind in crestere, impulsionat de vanzarile de tablet si smartphone-uri.

“Vanzarile de carti tiparite nu sunt insa afectate de vanzarile de ebooks. Clientii de ebooks in acest moment sunt mai degraba clienti noi de carte, care incearca acest format. Pe termen lung insa vor exista mixuri de produse la clientii existenti, care vor cumpara ebookuri pentru lecturile zilnice, usoare, dar vor prefera in continuare varianta tiparita pentru cartile importante”, potrivit reprezentantilor Diverta.

Pretul unui ebook este in medie 50-70% din pretul editiei print. Tipologia clientului de ebook este: 60% barbate, cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani, din mediul urban, cu studii medii si superioare, utilizatori de Internet si venituri medii si peste medii.

Diverta a inchis anul trecut cu o cifra de afaceri de 22 mil. euro si pierderi de 500.000 de euro.

Pentru primul semestru al acestui an Diverta a raportat o cifra de afaceri de aproximativ 9 mil. euro, iar pentru urmatoarele sase luni vizeaza afaceri de 10 mil. euro.

Radu Holding este unul dintre cele mai mari grupuri de retail, distributie si servicii de pe piata locala, si a fost fondat in 1990.

Din Radu Holding fac parte Diverta (lant de retail de carte), Rafar (fashion si hospitality), TCE (transport si logistica), Sistec (IT), Flaro (productie articole pentru industria auto, electronica si electrotehnica, articole de birou si articole scolare), Rimobi (imobiliare si constructii) si Q Power (energie).

Cititi si Unde se mai afla Diverta pe o piata de 60 mil. euro
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri