Danone, Milka, Jacobs, Coca-Cola, Timisoreana, Mc Donald’s, Carrefour, Nivea, Ariel, Orange, Nokia, Volkswagen, BCR si Google sunt marcile care s-au pozitionat pe primul loc in categoriile de produse pe care le reprezinta, potrivit unui studiu realizat de 360insights, citat de Mediafax.
Studiul a fost realizat pe mai multe categorii independente de produse/servicii si fiecare marca isi reprezinta categoria din care face parte.

In realizarea topului Emotional Branding, notorietatea, cota de piata sau profitul sunt elemente lasate deoparte, iar accentul a fost pus pe legatura pe care o marca reuseste sa o creeze cu clientii.

Totusi, analizand rezultatele clasamentelor pe categorii se observa ca romanii pun pe primele pozitii ale topurilor marcile populare, insa doar cele care au atasat notorietatii si emotionalitate. Si utilizarea se reflecta in clasamentul Emotional Branding, multe din marcile care ocupa primele pozitii in clasament fiind tocmai cele pe care romanii le folosesc.

Un prim clasament care demonstreaza acest fapt este cel al produselor alimentare. Astfel, Danone, Activia, Hochland si Milli reprezinta lactatele, Cris-Tim, Campofrio si Caroli sunt fruntasele mezelurilor, Knorr si Maggi reprezinta bazele pentru mancaruri, iar Dr. Oetker este liderul aditivilor de patiserie.

Lactatele ocupa primele trei pozitii ale topului produse alimentare, confirmand ca sunt o categorie de produse indragita de romani.

Dulciurile sunt o alta categorie in care lupta pentru primele pozitii este foarte stransa, atat intre marci cat si intre sub-categorii. Astfel, in top zece se gasesc marci de ciocolata, de napolitane, croissante, batoane si guma de mestecat. Primele trei locuri sunt ocupate de Milka, Orbit si Poiana.

Cu toate ca piata de cafea este mai putin aglomerata, cu un numar redus de jucatori, se duce o lupta stransa intre competitori, Jacobs ocupand prima pozitie, urmat de Nescafe si Doncafe.

In categoria bauturilor nonalcoolice, Coca-Cola si Pepsi isi rezerva primele locuri, urmate de Prigat, Nestea si Fanta, alaturi de marcile romanesti Borsec si Dorna.

O concurenta acerba intre marci gasim si in categoria berii, intrucat este o piata aglomerata, cu multi jucatori. Timisoreana se plaseaza pe primul loc in clasament, locul secund revine Heineken, iar urmatoarele trei pozitii au fost adjudecate de Tuborg, Bergenbier si Golden Brau.

Similar clasamentului din categoria berii, indexul marcilor din categoria bauturilor alocoolice este mai scazut din cauza sustinerii reduse a femeilor. Singura marca din clasament care a primit atentia sexului frumos este Angelli, care s-a pozitionat pe locul cinci, pe cand cele de vin sau spirtoase au sustinerea aproape exclusiva a barbatilor. Primele patru locuri revin Cotnari, JB, Jack Daniels si Murfatlar.

In cazul industriei restaurantelor, Mc Donald’s, KFC si Pizza Hut ocupa primele trei pozitii, urmate de La Mama si Starbucks. Mc Donald’s este preferatul tinerilor pana in 24 de ani, iar KFC si Pizza Hut sunt sustinute de tineri dar si adulti, pana in 34 de ani.

Lanturile de magazine sunt o alta categorie investigata de studiul 360insights.

Locurile de cumparare sunt un punct important din interactiunea marcilor cu consumatorii, rafturile magazinelor fiind locul in care are loc alegerea. Carrefour este liderul acestei categorii, secondat de Kaufland si Real, alaturi de Auchan si Lidl.

Nivea, Gilette si Dove sunt marcile de succes in cadrul categoriei produse de ingrijire personala. Un fenomen al pietei de produse de ingrijire este Avon, care ocupa locul sase in clasament. Confortul in achizitie, oferta variata si preturile accesibile fac produsele Avon un competitor puternic al marcilor ce se lupta in retail pentru spatiu in raft.

In categoria produselor de curatare si ingrijire a casei se observa pe primele pozitii un mix interesant de marci, construit de liderii principalelor produse din acest sector. Detergentul de rufe este primul clasat, adus in varful clasamentului de catre Ariel. Urmeaza balsamul de rufe Cocolino, apoi Cif, Lenor si Domestos.

Orange si Vodafone ocupa primele doua pozitii in cadrul categoriei servicii telecom. Locul trei revine Cosmote Romania, pe patru s-a plasat RDS&RCS, iar Romtelecom si-a adjudecat locul cinci, fiind sustinut in principal de un public matur.

In cadrul electronicelor si electrocasnicelor, din nou telefonia ocupa locul intai al clasamentului prin producatorul de telefoane Nokia. Daca publicul matur este cel consecvent si ramane atasat acestei marci, tinerii si-au gasit un alt preferat, si anume Apple, clasat pe locul al treilea. Samsung ocupa locul doi, fiind un competitor care marseaza pe inovatie, o marca ce castiga din ce in ce mai mult teritoriu printre romani.

Locurile patru, cinci si sase din clasament sunt ocupate de marci de electrocasnice, Philips, Arctic si respectiv Whirlpool.

Si piata automobilelor este caracterizata de o oferta bogata, cu competitie stransa intre jucatori. Fiind vorba de bunuri de folosinta indelungata, consumatorii au experienta directa cu un set mai restrans de marci.

In acest context, construirea unei imagini solide este importanta, intrucat poate fi singura maniera de a crea o legatura intre brand si consumatori. Primul loc a revenit Volkswagen, producatorul german fiind urmat in clasament de conationalii de la BMW, Audi si Mercedes. Dacia ocupa locul cinci, fiind marca de automobile ce a reusit sa treaca granitele tarii, cu care romanii se identifica si pe care o considera apropiata sufletului lor.

In zona serviciilor bancare si financiare, BCR si BRD sunt bancile ce definesc categoria. ING si Raiffeisen ocupa urmatoarele doua locuri punctand pe teritoriul inovatiei, apreciate pentru noutatile pe care le aduc.

Pe online, Google si Yahoo ocupa primele doua pozitii, fiind cei ce au oferit identitate internetului. Urmeaza in clasament simbolurile divertismentului si socializarii, Youtube si respectiv Facebook.

Studiul derulat de 360insights a avut ca fundament teoretic cele 10 legi ale relatiei consumator - marca dezvoltate de Marc Gobe, asocierea marcilor cu fiecare dintre ele fiind baza de calcul a indexului Emotional Branding. In construirea indexului nu a fost luata in calcul notorietatea.

Limita superioara, nivelul ideal, este la 100 de puncte si este de remarcat ca nicio marca nu reuseste sa atinga nivelul atasamentului universal. Acest fapt demostreaza ca indeplinirea exhaustiva a setului celor 10 legi este o sarcina dificila si marcile au indus legatura cu consumatorii indeplinind doar o parte din aceste legi. Indexul a fost calculat independent pentru fiecare categorie in parte si trebuie tratat separat. Spre exemplu, indexul Coca-Cola nu poate fi comparat cu indexul marcii Ariel sau al marcii Volkswagen, ci doar cu indexul marcilor ce provin din aceeasi categorie.

Studiul 360insights a investigat peste 440 de marci din 17 categorii generice de produse, fara insa a fi detaliate pe subdiviziuni de produse (spre exemplu, in categoria telecom au fost cuprinsi furnizori de telefonie fixa si mobila, Internet si televiziune prin cablu). Cercetarea este reprezentativa la nivel urban pentru orasele mai mari de 50.000 locuitori si a fost realizata prin interviuri fata in fata, iar datele au fost colectate prin metoda CAPI - interviuri personale asistate de calculator. Esantionul a fost stabilit la 640 de respondenti, cuprinzand femei si barbati, cu varste cuprinse intre 16 si 54 de ani. Studiul a avut loc in noiembrie 2011, fiind o restrospectiva a performantei marcilor din anul 2011.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri