Aceasta tehnica ajuta la intelegerea comportamentului de consum
De ce aleg unii oameni Coca-Cola, iar altii Pepsi? De ce prefera barbatii masinile sport? Advertiserii cauta mereu noi modalitati prin care sa afle cum gandesc consumatorii, pentru a sti cum ii pot determina sa cumpere.

Neurostiinta exista de multi ani. Adesea a fost gresit inteleasa si uneori chiar confundata cu practicile voodoo. Principiile sale sunt testate in business prin abilitatile sale de a influenta decizia consumatorilor. Aparitia acestei tehnici a iscat vii dispute. Scepticii sunt de parere ca este o metoda de manipulare a consumatorilor, in timp ce altii cred ca neurostiintele sunt fascinante.

Inventat la Harvard la mijlocul anilor 90 de profesorul Gerry Zaltman, neuromarketingul este o combinatie dintre doua stiinte, neurologia si marketingul, prin care instrumentele folosite de prima, initial doar in interes medical, sunt acum utilizate in scopuri publicitare. Neuromarketingul apeleaza la tehnologia transmiterii de imagini prin rezonanta magnetica - MRI, tehnologie folosita pentru detectarea tumorilor cerebrale, dar care permite citirea modului in care creierul recepteaza, prelucreaza si interpreteaza diverse imagini ce ii sunt prezentate.

In acest fel, se poate afla cum raspunde creierul uman la mesajul publicitar, iar oamenii de marketing isi pot perfectiona optiunile de popularizare a unui brand. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unui esantion de consumatori, carora li se prezinta niste imagini in timp ce sunt introdusi intr-o masinarie si supusi unor fluxuri radio-magnetice. Neuromarketingul a explodat in Statele Unite in ultimii ani, primele teste de acest fel inregistrandu-se recent si in Europa. Intr-un studiu, la Daimler-Chrysler, cercetatorii au aflat ca centrele de recompensa din creierul barbatilor au fost activate de masinile sport, in acelasi mod in care acestea raspund la alcool sau droguri. O alta cercetare, pe baza mesajelor din ultima campanie electorala din Statele Unite, a dezvaluit faptul ca in cele mai multe cazuri creierul republicanilor raspunde diferit de cel al democratilor la imagini cu atentatele de la 11 septembrie 2001 de la World Trade Center.

Personal cred ca neuromarketingul a aparut din nevoia de a sustine o decizie prin toate mijloacele posibile atunci cand presiunea acesteia e mult peste capacitatea unui decident de a infrunta esecul. Coca-Cola, BMW, Procter&Gamble, Motorola, cateva din companiile care au experimentat in ultimii doi-trei ani neuromarketingul sunt lideri care nu-si permit esecul, dar care au si resurse pentru a-l controla, spune Iulian Padurariu, managing partner la Trout&Partners.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23536&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri