Pelicula "Dupa dealuri", in regia lui Cristian Mungiu, premiata la Festivalul de Film de la Cannes anul acesta, a castigat marele premiu al sectiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA, la Festivalul de la Haifa, Israel, potrivit unui comunicat remis Mediafax.
Premiul a fost acordat de un juriu desemnat de Federatia Criticilor de Film din Europa si Zona Mediteraneana - FEDEORA. Regizorul Cristian Mungiu s-a intalnit cu spectatorii din Haifa, la proiectia filmului sau.

Trofeul de la Haifa se adauga sirului de premii obtinute de film, incepand cu cel pentru scenariu si dublul trofeu pentru interpretare acordat actritelor Cosmina Stratan si Cristina Flutur la Cannes. De asemenea, "Dupa dealuri" a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croatia) si de la Herceg Novi (Muntenegru).

Filmul scris si regizat de Cristian Mungiu si inspirat de romanele non-fictionale ale Tatianei Niculescu Bran starneste atat interesul criticii si al presei de profil, cat si al publicului, proiectiile de la Haifa, Hamburg, BFI London Film Festival si New York Film Festival fiind sold-out cu cateva zile inainte de rulare.

La New York, unde a rulat in selectia oficiala, alaturi de cateva dintre cele mai apreciate filme ale anului, "Dupa dealuri" a avut parte de cronici elogioase.

"Sfasietor, de neuitat si vizionar", scrie despre acest lungmetraj FilmSchoolRejects.com, una dintre cele mai apreciate si citite publicatii online de cinema de peste Ocean.

"Filme atat de diferite precum «Amarcord» si «Panglica alba» cauta sursa psihologica a violentei. Contributia unica a lui Mungiu este insa felul in care umanizeaza povestea si conduce metafora. Acolo unde (Federico) Fellini folosea sexualitatea adolescentina, iar (Michael) Haneke invoca pierderea inocentei copilariei, regizorul roman spune o poveste de dragoste", apreciaza criticul Daniel Walber.

"Dupa dealuri" a avut parte de o avanpremiera speciala si la Paris, la finalul lunii septembrie, la invitatia Société Civile des Auteurs Réalisateurs Producteurs. Cristian Mungiu si actrita Cristina Flutur s-au intalnit atunci cu publicul francez, la Cinéma des Cinéastes, intr-o discutie ampla moderata de regizorul Radu Mihaileanu.

Filmul "Dupa dealuri" va intra in cinematografele din Franta pe 21 noiembrie.

Productia semnata de Cristian Mungiu este proiectata zilele acestea si in Coreea de Sud, la Festivalul International de Film de la Pusan - care se desfasoara in perioada 4 - 13 octombrie - cel mai mare eveniment de gen de pe continentul asiatic, ajuns la a 17-a editie. Pelicula ruleaza in sectiunea World Cinema, alaturi de alte cateva filme multi-premiate in festivaluri. Supranumit "Cannes-ul Asiei", Festivalul de la Pusan aduna cele mai importante titluri lansate in anul respectiv si reuneste cei mai mari producatori de film. Audienta generata de festival ajunge la cifra de 200.000.

Si londonezii vor vedea propunerea Romaniei la Oscar, intre 10 si 21 octombrie, la cea de-a 56-a editie a Festivalului International de Film de la Londra, cel mai prestigios si longeviv eveniment cinematografic din Marea Britanie. Proiectiile sunt deja sold-out, Cristian Mungiu urmand sa se intalneasca cu publicul si cu presa britanica.

Toata luna octombrie, filmul regizat de Cristian Mungiu ruleaza si la Bruxelles, in cadrul unei retrospective initiate de regizorii Jean-Pierre si Luc Dardenne. Pe 16 octombrie, in avanpremiera, va fi proiectat "Dupa dealuri", in prezenta fratilor Dardenne - coproducatori ai filmului, prin Les Films du Fleuve -, a lui Cristian Mungiu si a actritelor Cosmina Stratan si Cristina Flutur. Din 21 noiembrie, pelicula va rula in cinematografele din Belgia si Luxemburg, iar din 22 noiembrie, in Olanda.

"Dupa dealuri" are deja distribuitori in peste 35 de tari. Dupa ce a rulat in avanpremiera la Vaslui si Campina, la sfarsitul lunii septembrie, filmul intra in cinematografele din Romania pe 26 octombrie. Avanpremiera bucuresteana este programata in cadrul evenimentului Les Films de Cannes ? Bucarest, pe 25 octombrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri