Miliardarul Michael Bloomberg, primarul orasului New York si fondator al agentiei de informatii financiare Bloomberg, ia in considerare sa faca o oferta de achizitie a publicatiei Financial Times, potrivit Mediafax, care citeaza publicatia The New York Times.
"Michael Bloomberg s-a informat cu privire la oportunitatea achizitionarii Financial Times Group, care include cotidianul Financial Times si o participatie la The Economist", scrie New York Times, citand trei persoane apropiate miliardarului.

El a vorbit deschis cu prietenii si colaboratorii despre potentialele beneficii si dificultati ale unei achizitii atat de importante intr-un sector pe care il admira profund ca persoana care citeste ziare, dar este precaut ca om de afaceri, au mai declarat sursele citate de New York Times.

"(Financial Times, n.r.) este singurul ziar pe care l-as cumpara", i-ar fi spus Michael Bloomberg uneia dintre sursele citate de New York Times.

Informatiile privind intentia lui Michael Bloomberg de a cumpara Financial Times vin in contextul in care, la inceputul lunii noiembrie, agentia de informatii financiare Bloomberg a publicat un material potrivit caruia compania britanica Pearson ar planui sa vanda Financial Times si sa se concentreze pe dezvoltarea business-ului sau educational la nivel international, care asigura mare parte din veniturile sale. La momentul respectiv, grupul britanic a dezmintit insa informatia, pe care a catalogat-o ca fiind "falsa".

"Am spus cu numeroase ocazii ca Financial Times este o entitate de valoare si o valoare de prim rang in cadrul Pearson", a spus un purtator de cuvant al companiei Pearson intr-un comunicat de presa. "Nu obisnuim sa comentam zvonurile, speculatiile si informatiile aparute in presa cu privire la portofoliul nostru, insa acest articol din Bloomberg este fals", se mai spunea in comunicat.

Pe de alta parte, agentia de informatii financiare Bloomberg a scris, citand surse apropiate situatiei, ca Pearson planuieste vanzarea Financial Times si a decis sa ia in considerare ofertele de vanzare a cotidianului.

De cand au inceput speculatiile


Speculatiile privind vanzarea Financial Times au reaparut dupa ce Marjorie Scardino, directorul general al Pearson, si-a anuntat retragerea din aceasta functie, dupa 16 ani de mandat. Sub conducerea ei, compania Pearson s-a centrat pe dezvoltarea business-ului educational la nivel international, care in prezent asigura trei sferturi din veniturile grupului. Totodata, in cei 16 ani in care s-a aflat la conducerea grupului Pearson, Marjorie Scardino a protejat Financial Times, principalul cotidian financiar britanic.

Analistii cred insa ca, dupa plecarea lui Scardino de la conducerea grupului, noul sef, John Fallon, va renunta la diviziile care nu mai sunt la fel de profitabile pentru Pearson, inclusiv publicatia Financial Times.

Grupul Pearson a renuntat deja la editura Penguin. Pearson, care detinea Penguin, si corporatia media germana Bertelsmann, care detine editura Random House, au anuntat, pe 29 octombrie, ca au incheiat un acord prin care cele doua case editoriale vor fuziona in vederea crearii unui gigant pe piata mondiala de carte in limba engleza.

Publicatia Financial Times valoreaza cel putin un miliard de dolari, au afirmat doi analisti citati atunci de Bloomberg. Entitatea FT Group asigura 8% din veniturile Pearson si 12% din profitul companiei britanice.
Printre cei interesati de cumpararea Financial Times s-ar putea numara oameni de afaceri din Rusia, Orientul Mijlociu si Asia, dar si companii precum Bloomberg LP, potrivit unei alte surse.

Bloomberg LP, care detine si Bloomberg News, a facut in trecut o oferta pentru preluarea FT, insa a fost refuzata, a spus o alta sursa.

News Corp. - grupul patronat de magnatul Rupert Murdoch si care editeaza in Marea Britanie ziarul economic Times - ar putea sa nu se incadreze in prevederile legale pentru a se putea inscrie in aceasta cursa de preluare a publicatiei Financial Times, a spus o alta sursa.

In schimb, Thomson Reuters Corp., care detine agentia de presa Reuters, ar fi decis sa nu faca o oferta pentru preluarea Financial Times, mai scrie Bloomberg.

Financial Times este una dintre cele mai influente publicatii din domeniul de business din lume. Infiintat sub denumirea London Financial Guide, pe 9 ianuarie 1888, de James Sheridan si Horatio Bottomley, publicatia a fost redenumita Financial Times pe 13 februarie 1888.

In noiembrie 2011, potrivit unei cercetari a PwC, Financial Times avea o audienta zilnica de 2,2 milioane de cititori la nivel international. De asemenea, FT.com avea la momentul respectiv circa 4,5 de utilizatori inregistrati, dintre care 600.000 de persoane care plateau pentru continutul de pe site.

Pe de alta parte, ziarul Financial Times Deutschland, detinut de grupul Bertelsmann si aflat pe pierdere o perioada indelungata, a fost inchis pe 7 decembrie, dupa restrangerea semnificativa a tirajului si a veniturilor din publicitate, pe fondul migratiei cititorilor catre online, a transmis la momentul respectiv Bloomberg.

Cotidianul financiar de limba germana, infratit cu ziarul englezesc Financial Times, a publicat pe 7 decembrie ultima sa editie, nereusind sa faca profit in cei 13 ani de existenta. Financial Times Deutschland a fost creat in anul 2000 printr-o companie mixta intre grupul Pearson, publisherul Financial Times, si divizia Gruner & Jahr a grupului Bertelsmann. Pearson si-a vandut in 2008 participatia catre partenerul german.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri