Presa internationala dedica spatii largi alegerilor din Romania, prezentand rezultatele exit-poll-urilor si comentand posibilele urmari ale acestui scrutin, dominat clar de coalitia guvernamentala de centru-stanga, scrie Mediafax.
Alegatorii romani si-au exprimat sprijinul fata de o coalitie de stanga condusa de premierul tarii, in timp ce disputa dura intre liderii acestei tinere democratii ameninta dezvoltarea sa economica, afirma Wall Street Journal.

Prezentand rezultatele principalelor exit-polluri, cotidianul aminteste disputa politica dintre presedintele de centru-dreapta Traian Basescu si premierul Victor Ponta, care a incercat sa il inlature pe acesta de la conducerea tarii. Wall Street Journal avertizeaza ca este posibil ca, in pofida rezultatelor alegerilor, Basescu sa nu il nominalizeze pe Ponta la conducerea viitorului Guvern, desi acest lucru ar putea aduce instabilitate sau chiar noi alegeri.

Cotidianul economic britanic Financial Times aminteste, de asemenea, ca cei doi oficiali sunt rivali inversunati de cand Guvernul USL (Uniunea Social Democrata) a incercat, in vara, sa il demita pe presedinte.

Spre deosebire de WSJ, cotidianul britanic considera ca victoria clara a USL ar putea scadea posibilitatea unei instabilitati politice generate de o incercare a presedintelui de a nominaliza un alt premier. Dar, subliniaza acesta, alegerile prezidentiale au loc abia in 2014, motiv pentru care se anunta o perioada de coabitare dificila.

Unii analisti au speculat ca Guvernul, sprijinit de un mandat popular puternic, ar putea sa incerce din nou, in cateva luni, sa il demita pe presedinte, desi Ponta a negat acest lucru.

Intr-un comentariu postat pe blogul aceluiasi cotidian, analistul Andrew MacDowall considera ca desi alegerile sunt transate, ceea ce se va intampla pe viitor nu este clar inca, in timp ce "vicleanului" Basescu ii raman putine carti de jucat.

Exista posibilitatea ca "bataiosul" Basescu sa incerce sa isi foloseasca parghiile politice pentru a forta o rupere postelectorala a USL si a atrage formatiunile mai influentabile din cadrul coalitiei in scopul de a forma o coalitie cu ARD, PPDD si reprezentantii minoritatilor, in special cei maghiari. Basescu ar putea vedea acest lucru drept o sansa de a preveni o alta incercare de demitere.

Timothy Ash, de la Standard Bank, considera insa improbabil un astfel de scenariu, avand in vedere victoria covarsitoare a USL. In timp ce trecerea dintr-un partid in altul este ceva obisnuit in politica romaneasca, umilirea ARD in sondaje ar putea face din aceasta o strategie foarte riscanta. Aceasta tentativa ar putea, de asemenea, sa plonjeze Romania intr-o noua criza constitutionala.

Tot despre posibila instabilitate a acestei tari devastate de o lupta politica apriga scrie si cotidianul britanic The Independent, referindu-se la rezultatul alegerilor parlamentare de duminica.

Acesta aminteste, de asemenea, ca Basescu declarase anterior ca nu il va mai nominaliza din nou pe Ponta in functia de premier. El l-a acuzat pe premier ca serveste interesele Rusiei si a descris alegerile de duminica drept o optiune intre Statele Unite si UE, pe de o parte, si Rusia, de cealalta parte.


Exit-poll-urile arata ca alianta de centru-stanga a premierului Victor Ponta a "valsat" catre o majoritate parlamentara absoluta, scrie si Deutsche Welle, subliniind ca rezultatele respecta previziunile sondajelor anterioare.

BBC News Online prezinta, de asemenea, rezultatele exit-poll-urilor, rezumand disputele politice dintre Ponta si Basescu din aceasta vara, o piedica majora in calea coabitarii.

Irish Examiner preia o stire AP care atrage atentia asupra conditiilor meteorologice pe care le-au infruntat romanii pentru a merge la vot, dar si asupra rezultatelor care ar putea inflama rivalitatea personala dintre principalii doi lideri ai tarii. Multi romani s-au saturat de lupta pentru putere dintre acestia, mai ales in conditiile in care tara ramane una dintre cele mai sarace si mai corupte membre ale Uniunii Europene, subliniaza agentia.

Stirea AP este preluata, de asemenea, de mai multe posturi locale de televiziune din Statele Unite, dar si de Fox News, precum si de publicatii precum cotidianul american Washington Times sau cel canadian Vancouver Sun.

Agentia chineza Xinhua prezinta, de asemenea, rezultatele exit-poll-urilor, amintind ca alegerile locale din iunie au oferit o victorie semnificativa noii coalitii de guvernamant.

In Australia, cotidianul West Australian si postul SBS prezinta un scurt portret al premierului Victor Ponta, "un politician tanar si ambitios, acuzat de adversarii sai ca indeparteaza tara de la calea europeana".

Desi vorbeste fluent engleza si franceza, adversarii sai politici l-au acuzat pe acesta de limbaj dublu atunci cand vine vorba despre proiecte europene, adauga cotidianul australian. El este un sustinator puternic al parteneriatului strategic cu Statele Unite, acesta fiind unul dintre putinele puncte comune cu rivalul sau Basescu, subliniaza si SBS.

Irish Times atrage atentia ca o posibila lupta pentru putere declansata in urma acestor alegeri ar putea complica negocierile cu FMI. Cotidianul aminteste si de rata mica de participare la vot, influentata, pe de o parte, de ninsori, ploaie si ceata, dar si de faptul ca populatia este profund nemultumita de politicieni, pe multi dintre ei considerandu-i corupti.

Romania se afla mult in spatele altor state foste comuniste ca Polonia, Ungaria sau Cehia, straduindu-se sa furnizeze apa si electricitate celor aproximativ 19 milioane de locuitori ai sai. Reformele precum privatizarea si cea a sistemului de sanatate nu s-au materializat.
Alegerile din Romania au atras atentia si presei din Pakistan. Astfel, cotidianul International The News si postul de televiziune Geo TV scriu despre rezultatele alegerilor si posibilitatea aparitiei unor noi dispute politice, ce ar putea complica negocierile cu FMI.

In Israel, Ynetnews.com anunta rezultatele exit-poll-urilor, in timp ce Jerusalem Post subliniaza ca sistemul de vot mix ar putea oferi USL o majoritate si mai confortabila.

Postul de televiziune Al-Jazeera, care si-a trimis un jurnalist la Bucuresti, prezinta un material amplu despre alegerile din Romania, enumerand rezultatele exit-poll-urilor, dificultatile legate de viitoarea coabitare intre premier si presedinte, precum si rata de participare scazuta.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri