Piata de carte din Romania, estimata la circa 60 de milioane de euro, trece printr-o schimbare haotica, imprevizibila, care ii lasa pe managerii de edituri in asteptare si, cel mai probabil, acestia vor fi nevoiti sa fi reactivi, nu proactivi, la ceea ce se intampla in domeniu, a declarat pentru wall-street.ro, Iren Arsene, managing partner Curtea Veche Publishing, unul dintre cei mai mari jucatori.
“Predictiile sunt greu de facut deoarece in a doua jumatate a anului 2012 a inceput sa se simta tot mai acut instabilitatea politica si macroeconomica. Daca pana acum puteam sa luam deciziile indiferent de situatia politica, acum lucrurile s-au schimbat, iar industria de carte a suferit modificari cauzate de aceste instabilitati. Pentru noi este foarte dificil, deoarece activam pe o piata mica, iar cartea nu este un produs indispensabil supravietuirii, iar in momentul in care cititorul care nu are bani de mancare este putin probabil sa prefere sa ii cheltuie pe carti", spune managerul Curtea Veche Publishing.

Pe de alta parte, publicul cititor de carte, format din profesori, studenti, medici, a fost foarte afectat de criza, iar majoritatea bibliotecilor au ramas fara fonduri pentru achizitia de carte.

„Va conta tot mai mult pretul cartii in perioada urmatoare. Situatia politica si economica taie cumparatorului orice suma pentru consumul cultural. Cei sub 5 euro cheltuiti anual pe carti pe cap de locuitor pot disparea cu totul sau, in cazurile fericite, se vor injumatati. Editurile si in general institutiile culturale nu sunt privite ca parte a patrimoniului cultural, ci doar ca simple SRL-uri. Nimeni nu a considerat, in aceasta perioada tulbure, ca piata de carte ar avea nevoie de ajutor. Problema este ca nu se investeste in proiecte culturale si educationale, in tineri, in viitorul acestei tari. In toate tarile occidentale industriilor culturale in general si editurilor in particular, le este recunoscut rolul esential pe care il indeplinesc in formarea cetatenilor sai si prin urmare, beneficiaza de un ajutor important din partea statului, ajutor care la noi lipseste cu desavarsire”, mai spune Arsene.

Curtea Veche Publishing este unul dintre cei mai mari jucatori pe piata locala de carte, cu afaceri de circa 3 milioane de euro si pierderi nete de circa 350.000 de euro in 2011. Compania are aproximativ 50 de angajati si tot atatia colaboratori.

Piata de carte din Romania este evaluata la circa 60 de milioane de euro, in scadere cu 40% fata de 2007, cel mai bun an in domeniu. Cifra nu include vanzarile de manuale si pe cele de la chioscurile de ziare, care reprezinta de asemenea o piata de circa 60 milioane de euro.

Citeste si: Publisherii: Piata de carte stagneaza in 2013. Librariile vor fi inlocuite de vanzarile online

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri