Comisia Europeana a lansat o consultare publica in vederea revizuirii criteriilor referitoare la sprijinul acordat de statele din Uniunea Europeana creatiei cinematografice, scrie Mediafax.
Partile interesate sunt invitate sa isi prezinte punctele de vedere pana pe 28 mai in legatura cu proiectul propus de Comisia Europeana.

"Acest proiect revizuit al noilor reguli vizeaza favorizarea reusitelor din sectorul audiovizual european, permitandu-i sa produca filme pe care publicul european le va aprecia", a explicat intr-un comunicat comisarul european pentru Concurenta, Joaquin Almunia.

"Ele au obiectivul de a incuraja creatia si diversitatea culturala peste tot in Uniunea Europeana si de a favoriza un cinema autentic european, permitand productiilor transfrontaliere sa fie demarate mai usor", a adaugat el.

Printre masurile avute in vedere, Comisia doreste sa mareasca domeniul de activitati acoperite de aria comunicarii, cu scopul de a include toate fazele unei opere audiovizuale, de la conceperea ei pana la difuzarea ei, nu doar sprijinul acordat productiei, singura etapa acoperita de regulile anterioare.

Aplicate din 2001, aceste reguli care permit statelor din Uniunea Europeana sa sprijine productia cinematografica in limita a 50% din bugetul unui film, au expirat in decembrie 2012.

Comisia, care prevede sa adopte noul proiect in luna iulie, doreste de altfel sa continue sa permita statelor membre sa impuna obligatii de teritorializare care pot ajunge pana la 80% din bugetul global de productie. Acest fapt inseamna ca producatorul poate sa cheltuiasca 20% din bugetul filmului in alte state membre ale UE.

Revizuirea regulilor privind creatia cinematografica coincide cu dezbaterea, aflata in curs de derulare, despre exceptarea culturii europeane in cadrul viitoarelor negocieri de liber schimb cu Statele Unite ale Americii.

Comisia a promis recent ca aceasta exceptie culturala nu va face parte din acele negocieri si ca Franta, in special, va ramane libera sa isi mentina mecanismele de subventionare si de finantare. Parisul doreste sa mearga si mai departe de atat si sa excluda pur si simplu sectorul audiovizual din mandatul negocierilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri