Ilham Aliev, presedintele Azerbaidjanului, a ordonat initierea unei anchete care sa cerceteze motivul pentru care tara sa a acordat zero puncte Rusiei in finala de sambata seara a concursului Eurovision 2013, solicitand totodata o renumarare a voturilor compatriotilor sai, relateaza bbc.co.uk, citat de Mediafax.
Potrivit oficialilor azeri, compatriotii lor si juriul oficial din Azerbaidjan au sustinut puternic cantecul care a reprezentat Rusia in finala acestui concurs.

Reprezentantii postului public de televiziune din Azerbaidjan au sugerat faptul ca ar fi putut exista anumite incalcari ale regulamentului de votare.

Rusia a acordat numarul maxim de puncte - 12 - cantecului care a reprezentat Azerbaidjanul la concursul Eurovision 2013, o balada interpretata de Farid Mammadov.

Azerbaidjanul s-a clasat in final pe locul al doilea, dupa castigatoarea concursului, Emmelie de Forest, reprezentanta Danemarcei.
Reprezentanta Rusiei, Dina Garipova, s-a clasat pe locul al cincilea in acest concurs care a avut loc sambata seara, in orasul suedez Malmo.

Ambasadorul Azerbaidjanului in Rusia, Polad Bulbuloglu, a dezvaluit faptul ca presedintele Ilham Aliev a ordonat initierea unei anchete si renumararea voturilor.

El a spus ca un numar mare de votanti din Azerbaidjan, care au votat prin SMS, au sustinut-o pe reprezentanta Rusiei.

"Potrivit acestor date, Rusia ar fi trebuit sa primeasca 10 puncte de la Azerbaijhan. Un anunt va fi facut in aceasta noapte la Televiziunea Publica azera", a precizat el.

Camil Guliev, directorul postului public de televiziune, a spus ca neacordarea niciunui punct reprezentantei Rusiei reprezinta un motiv de reala ingrijorare.

"Speram sincer ca acest incident, posibil initiat de un anumit grup de interese, sa nu umbreasca relatiile fratesti dintre popoarele din Federatia Rusa si Azerbaidjan", a spus Camil Guliev.

Azerbaidjanul, care a organizat concursul Eurovision din 2012, a incercat in mod traditional sa pastreze relatii bune cu Moscova, in ciuda unor tensiuni din trecut intre cele doua tari cauzate de o disputa pe teme energetice.

Cezar, reprezentantul Romaniei, s-a clasat pe locul al 13-lea in concursul a carui finala a avut loc sambata seara, la Malmö Arena. Editia de anul acesta a concursului Eurovision s-a desfasurat la Malmö, in Suedia, dupa ce reprezentanta acestei tari, Loreen, a castigat, anul trecut, celebra competitie muzicala, cu piesa "Euphoria".

Danemarca a castigat concursul Eurovision 2013, cu melodia "Only Teardrops", interpretata de Emmelie de Forest, care a obtinut 281 de puncte in urma voturilor publicului si ale juriului international. Pe urmatoarele doua pozitii s-au clasat Azerbaidjan si Ucraina.
Cezar, care a participat la Eurovision cu piesa "It's My Life" (muzica si versuri Cristian Faur), a obtinut un total de 65 de puncte. Cezar nu a primit de la nicio tara punctajul maxim de 12 puncte, in timp ce cate 10 puncte au fost acordate reprezentantului Romaniei de Republica Moldova si Grecia.

Televiziunea Romana, membra a EBU, este organizatoarea selectiei nationale si participa la competitia europeana din anul 1993.

Cele mai bune performante ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori locul al treilea (Luminita Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling si Ovi - Oslo, 2010) si o data locul al patrulea (Mihai Traistariu - Atena, 2006). Melodia romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusa de Eduard Circota si interpretata de Mihai Traistariu.

De cand exista sistemul de votare cu semifinale (anul 2004) in Concursul Cantecului European - Eurovision, doar patru tari s-au calificat in mod constant, in fiecare an in finala, iar Romania este printre ele, celelalte trei fiind Grecia, Rusia si Ucraina

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri