Demisia lui Andrei Marga din functia de presedinte al Institutului Cultural Roman (ICR) a fost inregistrata oficial, luni, la Comisia pentru Cultura din Senat, a declarat, potrivit Mediafax, vicepresedintele forului, senatorul Emil - Marius Pascan.
Demisia transmisa Comisiei pentru cultura din Senat contine aceleasi informatii pe care Andrei Marga le-a facut publice printr-un comunicat. Andrei Marga spune ca, de cand a fost numit in functia de presedinte al Institutului Cultural Roman, in data de 11 septembrie 2012, a fost supus defaimarilor, "tipice intelegerii primitive a politicii".

"La data respectiva (11 septembrie 2012, n.r.) ma aflam in Germania, unde ma pregateam pentru a-mi onora contractul ca profesor invitat la Universitatea din Toronto (Canada). Am acceptat numirea si am trimis declaratia de intentii (...). Instantaneu, s-au lansat defaimari, tipice intelegerii primitive a politicii, mai ales dupa reteta deformarii celor spuse, pentru a putea fi «combatute». S-a folosit apoi orice alt pretext pentru atacuri, mergand pana la fabricatii biografice spre a influenta naivii. Nu am de rectificat sau de retractat nimic din ceea ce am spus pana acum. In plus, pentru ca in Romania se minte vartos si se deformeaza copios vorbele si faptele, mai precizez ca documentele actiunii mele la ICR - la fel ca si documentele actiunii mele la Ministerul Educatiei Nationale, la Universitatea din Cluj si la Ministerul Afacerilor Externe - sunt publicate in volume ce pot fi consultate. Se poate minti o vreme, dar, pana la urma, se poate verifica pe acte. Documentele actiunii la ICR constituie un nou volum (cu titlul «Alocutiuni, reactii, documente», 2013), in succesiunea celui evocat", spune Andrei Marga.
El precizeaza ca, de cand a fost numit presedinte al ICR, Institutul "s-a schimbat in bine".

"S-au recompus forurile de conducere ale ICR. Am inlocuit desemnarile discretionare in functii cu concursuri. Intre timp, directorii institutelor din New York, Paris, Chisinau, Lisabona, Budapesta si directorii adjuncti de la New York, Berlin, Viena, Roma, Venetia, Lisabona sunt noi. Alti directori si directori adjuncti noi se afla in procedura de numire. S-a elaborat un nou program, axat pe actiuni cu impact durabil. A inceput reconstructia bibliotecilor romanesti si a prezentei romanesti in mari biblioteci. S-a restabilit primatul valorii autorului si a operei in fata oricaror altor considerente (varsta, afinitati etc.). S-a instalat o noua intelegere, largita a culturii (incluzand, de asemenea, stiintele si reflectiile institutionale, filosofia si teologia). Un nou sistem de burse s-a pus in aplicare, iar o noua geografie a institutelor culturale romane in strainatate se afla in faza aprobarilor", a spus Marga.

El a mai spus ca, de cand conduce ICR, "s-a intrat intr-o noua interactiune cu mediul economic, cu personalitatile si institutele din tara" si "s-a revenit la folosirea chibzuita a resurselor".

"S-a participat la toate targurile majore de carte si a debutat revista romaneasca de recenzii destinata strainatatii. S-au facut multe alte lucruri, in premiera. Un buletin informativ periodic a informat asupra lor S-au lansat deja organizarea de librarii romanesti in strainatate, crearea accesului online la fondul bibliotecilor autohtone, a platformei de comunicare globala a celor care folosesc limba romana si altele. Nici o alta institutie publica a Romaniei nu s-a schimbat atat de mult, intr-un timp atat de scurt", spune Marga.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri