In timp ce in domeniul publicitatii sau al achizitiei de spatiu publicitar se vorbeste aproape numai de stagnari sau scaderi de bugete, in relatii publice, lucrurile sunt putine diferite. De exemplu, Mihaela Rentea, fondatoarea si managing director al agentiei de relatii publice Trust Communications, afirma ca lucreaza pentru clienti care si-au marit si cu 25% bugetele de comunicare pentru anul acesta.

Agentia a fost fondata in 2003 de catre Mihaela Rentea, cea care a pus bazele Samsung Electronics Romania in 1998, la varsta de 23 de ani. Cand a infiintat Trust Communications, Rentea a fost aleasa ca reprezentat exclusiv de comunicare pentru Samsung.

In 2005 ea a inghetat activitatea Trust Communications si a revenit ca angajat al Samsung pana in mai 2008.

Dupa terminarea unei facultati este foarte bine sa mergi intr-o multinationala

"Dupa 10 ani de multinationala am simtit nevoia sa ma opresc. Ca ADN profesional raman un om de multinationala, dar am simtit nevoia sa merg mai departe. Dupa terminarea unei facultati, daca vrei sa incepi sa inveti ceva, este foarte bine sa mergi intr-o multinationala. Este un foarte bun loc in care poti sa incepi o cariera”, explica Rentea.

Ea adauga ca atunci cand a plecat de la Samsung nu si-a propus sa mearga in antreprenoriat, ci doar sa faca o pauza. Dupa plecarea de la Samsung, Mihaela Rentea a oferit initial servicii de consultanta de business prin Trust Communications. Primul client al companiei pentru servicii de comunicare a fost Intel, iar acesta a fost castigat in 2009.

“Nu am fondat agentia ca sa fim cei mai mari. Dar voiam sa ofer exact lucrurile care mi-au lipsit mie cand eram client. Exista o foarte mare diferenta intre felul in care comunica o companie si cum comunciam noi ca persoane. In companii se folosesc foarte multe cuvinte sonore si care uneori sunt goale. Este vorba despre cuvinte precum provocare, oportunitate, leadership. Noi am cautat sa simplificam, pentru ca si o multinationala este formata tot din oameni. Nici eu nu comunic mereu cum mi-as dori, dar imi aleg bataliile. Si cand simt ca niste lucruri nu ar dea rezultatul scontat, vorbesc cu oamenii si le spun consecintele. Cel mai important lucru in comunicare este sinceritatea…asa nu ai cum sa dai gres”, afirma antreprenoarea.

Vrea sa creasca cu 20% anul acesta

Rentea si-a propus pentru anul acesta o crestere a veniturilor de circa 20% fata de 2012, cand compania a avut o cifra de afaceri de 363.000 de euro. De asemenea, compania a avut un profit net de aproximativ 30.000 de euro in 2012.

Printre clientii Trust Communications se numara Intel, Elkotech, Fujitsu, EATON si Clever Business Solutions.

"Suntem in trend dupa evolutia din primul semestru. Iar cresterea de 20% putem sa o obtinem si daca ramanem doar cu clientii actuali. Dar suntem in discutii si cu alti parteneri: un client cu care vorbim este din domeniu IT, iar celalalt din zona de electronice consumer. Majoritatea clientilor nostri vin prin recomandari si functionam foarte bine asa. In primul semestru, am observat o crestere, companiile vor mai multe servicii, unii au crescut si cu 20-25% bugetele, iar ceilalti clienti ai nostri le-au mentinut. Nu am avut clienti care sa isi scada bugetele. Dar nu este vorba doar despre bugete de comunicare. De fapt, eu nu pot sa cred ca nu mai sunt bugetele de promovare pe piata sau oamenii nu mai vor sa isi creasca vanzarile de produse. Mereu va fi o piata pentru comunicare, si cred ca dupa ce am atins nivelul de jos, intre 2008 si 2010, nu poti decat sa cresti", mai spune Mihaelea Rentea.

Ea adauga ca in primul semestru din acest an a observat o crestere pentru serviciile de social media, de marketing experiential si pentru cercetare de piata.

Trust Communications are sapte angajati permanenti, dar per total lucreaza cu in jur de 20 de oameni, restul fiind colaboratori pentru diferite proiecte.

Sa delegi este examenul de inceput pentru un antreprenor

"Un lucru pe care l-am invatat la Samsung a fost sa deleg, iar asta m-a ajutat foarte mult in antreprenoriat, pentru ca sa delegi este examenul de inceput pentru un antreprenor. Trebuie sa inveti sa faci asta. Daca esti un bun specialist, nu inseamna ca o sa fii un bun antreprenor, pentru ca treci de la statutul de jucator la cel de antrenor si ce te-a adus aici nu te va duce mai departe. Daca cineva a lucrat in multinationala, poate sa reziste in antreprenoriat, doar daca deleaga unor oameni foarte buni. Pentru mine cel mai greu de delegat a fost partea financiara, iar pe aceasta nici nu am delegat-o, fiindca este bine sa ramai mereu cu responsabilitatea aceasta. De fapt, am delegat activitati, nu si raspunderea. Pentru ca indiferent de ce fac cei cu care lucrez, responsabilitatea este a mea. Daca cineva din echipa mea face o greseala, inseamna ca este si vina mea pentru ca l-am pus intr-o pozitie pentru care nu era pregatit. Daca o repeta, este o problema, dar, prima data, este vina mea fiindca am estimat gresit capacitatea lui", mai spune Rentea.

Multi facem MBA-uri, doctorate, dar nu mai stim sa comunicam cu colegul de alaturi

Anul acesta, Trust Communications va deschide o noua divizie de business, acesta urmand sa se ocupe de organizarea de traininguri de management de produs. Mihaela Rentea sustine aceste cursuri din 2008, trainingurile adresandu-se in special managerilor de produs, insa la cursuri vin si directori de marketing ori de vanzari sau antreprenori.

“Din 2008 si pana acum, au fost peste 300 de manageri care au participat la cursuri. Deocamdata, aceste traininguri sunt o activitate separata a mea, dar, de anul acesta, vor fi integrate in Trust Communications datorita cererii. Jumatate din training are o componenta de marketing si comunicare, pentru ca majoritatea problemelor pe care le intampinam in business sunt legate de comunicare. Multi facem MBA-uri, cursuri, masterate si doctorate, dar nu mai stim sa comunicam cu colegul de alaturi. Foarte des le dau studentilor de la curs sa impatureasca o foaie cu ochii inchisi. Si toti facem la fel, adica impaturim, rupem, dar, la final, niciuna nu este identica. Si asa este si in comunicare: tu spui sau ceri un lucru, dar fiecare intelege diferit, pentru ca avem perceptii diferite”.

Cursurile sustinute de Mihaela Rentea costa 400 de euro si dureaza trei zile.

Dintre cei care au participat pana acum la aceste cursuri, cei mai multi lucrau in domenii precum IT, farma si bancar. De asemenea, acestia proveneau din companii precum BCR, Unicredit Tiriac Bank, Pireus Bank, Oxigen Plus, BTL, SensiBlu, Gerocossen, Adobe, Softwin, Mobexpert, Arctic, Pharmec Software, RTC, Elkotech sau Cosmote.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri