Piata de media si divertisment din Romania va inregistra al treilea cel mai rapid ritm de crestere din Europa Centrala si de Est cu o rata medie anuala de crestere de 7,7% pana in 2017, arata cea de-a 14-a editie a raportului PwC Entertainment and Media Outlook.

Pietele cu cea mai rapida crestere din regiune vor ramane Turcia (11,4% CAGR) si Rusia (10,1%), in vreme ce Ungaria (5,5%), Republica Ceha (5,1%) si Polonia (3,2%) vor inregistra rate mai mici de crestere decat Romania.

Cu toate acestea, Romania va ramane cea mai mica piata de media si divertisment din regiune ca volum.

Piata locala de media si divertisment a fost estimata de 2,44 miliarde de dolari americani in 2012 si se asteapta sa ajunga la 3,53 miliarde de dolari in 2017, conform raportului PwC.

„Romania ramane una dintre pietele de media si divertisment cele mai dinamice din regiune. Cu toate acestea, cea mai mare parte a cresterii va veni din segmentul accesului la internet, in vreme ce veniturile din publicitate si cheltuielile consumatorilor pentru produsele media vor creste intr-un ritm mult mai incet. In acelasi timp, anumite segmente de piata, asa cum sunt vanzarile de muzica, de ziare si reviste si publicitatea si licentele radio vor scadea pana in 2017. Acest lucru este similar cu tendintele globale in care cheltuielile pentru produsele digitale vor creste mult mai rapid decat cele pentru produsele media traditionale”, a declarat Florin Deaconescu, partener pentru servicii de audit, responsabil pentru sectorul de telecomunicatii media si divertisment, PwC Romania.

De asemenea, la nivel global, in vreme ce cheltuielile pentru produsele media traditionale vor ramane partea cea mai consistenta a pietei in urmatorii cinci ani, cresterea va veni din segmentul produselor media digitale.

Ca reactie la acest proces, afacerile de media si divertisment continua sa-si dezvolte capacitatile in materie de cunoastere a consumatorului si sa isi imbunatateasca agilitatea operationala.

De unde vine cea mai mare crestere

„China, Brazilia, India, Rusia, Orientul Mijlociu si Africa de Nord, Mexic, Indonezia si Argentina vor fi tarile care vor inregistra cea mai mare crestere in urmatorii 5 ani, aproape dublandu-si ponderea in veniturile totale ale industriei media si divertismentului la nivel global. Rata medie anuala de crestere pentru aceste piete (CAGR) va fi mai mult decat dubla fata de cea a intregului sector la nivel global”, potrivit raportului PwC.

Aceste piete vor insemna 22% din veniturile de media si divertisment in 2017, aproape dublu fata de ponderea de doar 12% pe care o aveau in 2008.

„In plus, impactul cresterii urbanizarii si al dezvoltarii clasei de mijloc va revitaliza anumite segmente ale industriei media si divertismentului. In acelasi timp, pietele mai mature si mai avansate din punct de vedere tehnologic din America de Nord, Europa de Vest si regiunea Asia Pacific, vor juca un rol decisiv in migratia catre tehnologiile digitale”, conform specialistilor PwC.

Cea de-a 14 editie a raportului Global Entertainment and Media Outlook 2013-2017 cuprinde date comparative, cifre privind evolutia pietei din ultimii cinci ani si prognoze pentru urmatorii cinci ani pentru 13 segmente ale acestei pietei din 50 de tari din intreaga lume, inclusiv Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri