Cel mai recent film al lui Corneliu Porumboiu, "Cand se lasa seara peste Bucuresti sau metabolism", proiectat in competitia Festivalului de la Locarno, reprezinta "cinema-ul romanesc in cea mai pura forma", fiind insa "putin probabil sa fie lansat in cinematografe", scrie publicatia Indiewire, conform Mediafax.
"Oricine a urmarit directiile din cinematografia mondiala in ultima decada a remarcat tendintele stilistice aparute in noul val romanesc, care a castigat capital de imagine in 2008, cu aclamatul «4 luni, 3 saptamani si 2 zile», unul dintre numeroasele filme romanesti care arata o predilectie pentru cadre lungi si filmari in timp real. Insa, daca regizorul «4,3,2», Cristian Mungiu, a avut mai multa expunere, el nu este atat de evident roman precum Corneliu Porumboiu", scrie publicatia Indiewire.

Vorbind despre primele doua lungmetraje ale lui Porumboiu - "A fost sau n-a fost" si "Politist, adjectiv" -, Indiewire scrie ca regizorul a excelat in "prezentarea inclinatiilor estetice ale Noului val romanesc in cea mai distilata forma". Insa cel de-al treilea film, "Cand se lasa seara peste Bucuresti sau metabolism", face ca cele doua pelicule anterioare sa fie marcate, prin comparatie, de un "escapism superficial".

Filmul - despre un regizor care are o aventura cu o actrita ce joaca un rol secundar in filmul sau si decide sa scrie in ultimul moment o scena de nuditate pentru aceasta - este compus din aproximativ 17 cadre, multe dintre ele implicand discutii despre tehnicile pe care insusi Porumboiu le foloseste in peliculele sale. De altfel, scrie Indiewire, in primul cadru lung, regizorul din film, Paul (Bogdan Dumitrache), vorbeste despre "valoarea unui cadru lung".

Indiewire mai scrie ca "Metabolism" contine "numeroase momente care rasplatesc rabdarea" spectatorului, laudand interpretarea actorilor. "Paul este o creatie realizata splendid, tipul de vizionar aspirant pierdut in pretentiile sale", un soi de personaj intalnit la regizorul coreean Hong Sang-soo.

Publicatia adauga ca filmul lui Porumboiu poate parea, pentru cei care nu sunt familiarizati cu cinematografia romana contemporana, "o scufundare extrem de explicita intr-o forma de narare distinct inovatoare", adaugand ca, "in cele din urma, «Metabolism» este mai putin incitant de vizionat decat un alt film realizat similar, unde munca vorbeste de la sine, fara a apela la scuze". De asemenea, Indiewire este de parere ca "pare putin probabil ca filmul sa fie lansat in cinematografe".

Filmul lui Corneliu Porumboiu, cu titlul intreg "Cand se lasa seara peste Bucuresti sau metabolism", ii prezinta in distributie pe Bogdan Dumitrache, Diana Avramut, Mihaela Sirbu si Alexandru Papadopol si a rulat in premiera mondiala la Festivalul de la Locarno (7 - 17 august), vineri. Este una dintre putinele pelicule din festival filmate si proiectate pe pelicula de 35 mm.

Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanti regizori din noua cinematografie romaneasca, alaturi de nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu si Radu Muntean.

A luat premiul pentru debut Camera d'Or la Festivalul de Film de la Cannes in 2006, pentru "A fost sau n-a fost?", o comedie despre cum a fost traita revolutia din 1989 intr-un oras de provincie. S-a intors la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard, in 2009, cu "Politist, adjectiv". Filmul a primit premiul FIPRESCI si premiul juriului sectiunii Un Certain Regard.

Sursa foto: http://www.festival-cannes.com/en/archives/artist/id/10855015.html

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri