Bataia in familii, cuprinzind televiziuni si presa scrisa, a devenit mai echilibrata dupa preluarea Gandul si Cotidianul
De luna trecuta, fiecare televiziune comerciala care se respecta are in familie un cotidian national generalist. Dupa ce, timp de peste zece ani, trustul Intact a impus pe piata modelul Antena Jurnalul National, marii concurenti actuali, MediaPRO si Realitatea Media, au recuperat terenul pierdut, preluind Gandul si Cotidianul. Pozitiile pe piata, atit ale televiziunilor folosite ca locomotiva a trustului, cit si ale cotidianelor mentionate, dau semne ca nu va fi repetata experienta nereusita a fratiilor B1 TV Curierul National si National TV Realitatea Romaneasca.

Model sau coincidenta?

Desi pusa pe seama Antenei 1, dezvoltarea fulminanta a Jurnalului National nu s-a petrecut in perioada in care directorul publicatiei, Marius Tuca, era unul dintre cei mai in voga moderatori de talk-show-uri. Ba chiar din contra. In anii 2000-2003, Jurnalul National nu era printre cele mai citite ziare nationale, avind vinzari zilnice care coborau chiar pina la aproape 20.000, in conditiile in care concurenta de azi, Evenimentul zilei, inregistra si 145.000. Cresterea abrupta de tiraj a avut loc in 2004, cu doar doua luni inainte ca Marius Tuca sa renunte aproape de tot la aparitiile televizate, o data cu prima campanie Ia-ti Logan cu Jurnalul.

De altfel, directorul Jurnalului National este de parere ca, de-a lungul timpului, Antena 1 a avut de cistigat mult mai mult de pe urma ziarului, decit a avut Jurnalul National de pe urma Antenei 1. Tuca spune chiar ca, o data cu sistarea dezbaterii moderate de el, ajutorul s-a limitat in foarte mare parte doar la schimbul de spoturi publicitare. Antena 1 a ajutat Jurnalul National in masura in care directorul ziarului a avut o emisiune pe acel post. Dupa aceea, ajutorul nu a mai fost acelasi sau chiar nu a mai existat deloc. E o falsa problema aceasta, privind promovarea de catre o televiziune doar pentru ca faci parte din acelasi trust, a mai adaugat el, subliniind chiar ca Antena 3 citeaza mult mai des alte ziare, decit Jurnalul National.

(Ne)Intelegeri

De la rarirea colaborarilor dintre Tuca si Antena 1, relatiile dintre ziar si partea editoriala a televiziunii nu mai sint deloc cordiale. Recent, Tuca s-a certat chiar, intr-o editie a Observatorului, reprosindu-le colegilor de trust prezentarea eronata a unui subiect din Jurnalul National. In timp ce directorul ziarului sustine ca a fost vorba despre o confruntare pur jurnalistica, o parte dintre antenisti ii reproseaza ca se foloseste de televiziune pentru a-si crea o imagine de ziarist nonconfomist si independent editorial.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4630&art=92&cHash=3991fd0166

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri