Actiunile grupului american Central Europeana Media Enterprises (CME), proprietarul Pro TV, au incheiat sesiunea de ieri la un pret per actiune de 85 de coroane cehesti (3,3 euro), mai mult cu 11,84% fata de sedinta anteriora, CME inregistrand astfel a doua crestere pe bursa pragheza dupa cea raportata de catre grupul financiar bancar Erste (20%).
Cresterea (tabel 1) a venit dupa ce Adrian Sarbu (58 de ani), cel care in ultimii patru ani a fost presedintele si directorul general (CEO) al grupului, a anuntat ca demisioneaza din functie.


Pretul minim la care au fost tranzactionate in sedinta anterioara actiunile CME a fost de 78,5 coroane cehesti (3,03 euro), iar cel maxim a fost de 86 de coroane (3,34 euro).

Anuntul CME despre demisia lui Sarbu a aparut in jurul orei 14.20 in Romania (13.20 la Praga), cresterea acelerata a actiunilor grupului american fiind dupa aceasta ora (vezi tabel 2).


CME este listata pe bursa din Cehia din iunie 2005.

Cehia este tara care de-a lungul anilor a fost cea mai importanta ca venituri dintre cele sase piete din Europa Centrala si de Est in care grupul are operatiuni. CME mai este prezent in Romania, Slovacia, Slovenia, Croatia si Bulgaria.

De asemenea, grupul este listat si pe bursa Nasdaq de la New York (tabel 3), unde ieri a incheiat la un pret pe actiune de 4,28 de dolari, mai mult cu 0,15 dolari fata de sedinta de marti. Pe de alta parte, cresterea procentuala a fost de 3,63%.

Pretul cu care a incheiat ieri CME este cel mai mare inregistrat de companie in ultimele patru luni, in 26 aprilie o actiunie CME costand 4,36 de dolari.

CME a fost fondat in 1994, iar maximul unei actiuni a grupului a fost atins la 1 noiembrie 2007 cand pretul a ajuns la 123 de dolari.

Adrian Sarbu s-a alaturat CME in 1995 cand cu ajutorul americanilor a lansat Pro TV in Romania, un canal care in scurt timp a devenit lider de piata, pozitie in care se afla si astazi.

Cat timp a condus operatiunile din Romania Sarbu a dezvoltat o strategie multichannel pentru CME, prin lansarea in 1998 a canalului pentru femei Acasa TV, in 2000 a Pro TV International si in 2004 a Pro Cinema. Tot in mandatul de director general al operatiunilor din Romania a avut loc achizitia TV Sport, canal care a fost relansat in 2007 sub numele de Sport.ro.

Din 2006, Sarbu a avut roluri regionale fiind numit manager pentru operatiunile din Romania, Cehia (cea mai importanta piata pentru CME de-a lungul anilor) si Slovacia.

In octombrie 2007, managerul a devenit director operational al intregului grup CME, americanii avand operatiuni audio-video in sase piete din Europa Centrala si de Est: Cehia, Romania, Croatia, Bulgaria, Slovacia si Slovenia.

In ianuarie 2009, cand criza economica lovise si Europa, iar aproape toti investitorii in publicitate taiau masiv din bugetele de promovare, Adrian Sarbu a fost numit presedinte al CME. Jumatate de an mai tarziu, la finalul lui iulie, managerul a devenit director general (CEO) al grupului.

Chiar daca a demisionat din functie a de presedinte si CEO, Adrian Sarbu va fi in continuare angajat CME pana la 1 ianuarie 2014. Boardul companiei l-a desemnat pe Duco Sickinghe, membru al boardului, sa conduca temporar comisia directorala pana la preluarea sarcinilor de catre un CEO permanent.



Sursa foto: http://www.nasdaq.com/symbol/cetv/interactive-chart

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri