Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, sa trimita postului Romania TV o scrisoare de atentionare prin care i se cere televiziunii "sa nu mai foloseasca publicitarea audiovizuala a site-ului" rtv.net, pana la pronuntarea instantei in recurs privind marca "RTV", relateaza Mediafax.
Consiliul National al Audiovizualului a analizat, in sedinta de joi, somatia-notificare publica depusa de Realitatea Media prin care reprezentantii societatii solicita revocarea deciziei privind licenta audiovizuala pentru difuzarea prin satelit a programului Romania TV, apartinand S.C. Ridzone Computers SRL Ploiesti, intrucat televiziunea utilizeaza denumirea "RTV", pentru care Realitatea Media detine marca inregistrata.
In urma cu doua saptamani, Tribunalul Bucuresti (TB) a decis suspendarea de indata a utilizarii marcilor "RTV" si "Noi facem realitatea" de catre companiile SC Ridzone Computers SRL si SC RTV Satellite Net SRL, iar hotararea TB din data de 7 august 2013 trebuia aplicata pana la solutionarea actiunii intentate de Realitatea Media. Decizia TB mai da dreptul Realitatea Media sa emita programe pe frecventa RTV. Instanta a mai stabilit ca publicul a fost indus in eroare, confundand cele doua televiziuni.
"Exista o adresa din partea cabinetului de avocatura Ticu si Asociatii, care reprezinta Realitatea Media, este vorba de o somatie publica prin care se solicita revocarea licentei pentru postul de televiziune Romania TV intrucat acesta utilizeaza denumirea «RTV», care creeaza confuzie si pentru care Realitatea Media detine marca inregistrata. De asemenea, in aceasta adresa se invoca si faptul ca Romania TV foloseste denumirea «Romania», care este denumire ce nu poate fi folosita decat in anumite conditii speciale. De asemenea, este mentionat ca societatea mai utilizeaza sau a mai utilizat si denumirea uneia dintre emisiuni, «Noi facem realitatea», care apartine tot ca marca inregistrata Realitatea FM", a precizat, in sedinta de joi a Consiliului National al Audiovizualului, Razvan Franculescu, sef al Biroului Licente - Autorizari din CNA.
"Subscrisa va solicitam sa dispuneti revocarea licentelor SC Ridzone Computers SRL, cu sediul in Municipiul Ploiesti (...), si a C.C. RTV Satelite NET S.R.L, cu sediul in Municipiul Ploiesti.
Realitatea Media S.A este titularul de licenta pentru servicul de programe Realitatea TV, serviciu tematic informativ, cu difuzare prin satelit si zona de acoperire nationala, in temeiul licentei audiovizuale nr. S-TV 30.4/27.03.2001, prelungita la data de 28.10.2010 si a deciziei de autorizare audiovizuala nr.447.1-3/17.02.2005. De asemenea, subscrisa este titularul marcilor Realitatea Media, Realitatea TV, RTV, «Tu faci realitatea», «Asta e realitatea», Forever News, Newsin, «Fabrica de continut», Newsmagazine, News, News Flash, precum si titularul depozitelor reglementare pentru marcile «Fabrica», «Test de stres», «Ultima ora» - depozite constituite anterior depozitelor S.C RTV Satellite Net S.R.L. Prin utilizarea de catre SC Ridzone Computers SRL si S.C RTV Satellite Net S.R.L, in mod profund nelegal a denumirii «Romania TV» si mai ales a acronimului «RTV», pana in prezent, cele doua societati au cauzat societatii noastre prejudicii grave, fapt ce a contribuit in mod semnificativ la destabilizarea pe piata a societatii noastre si a contribuit, in final, la starea de insolventa a Realitatea Media S.A", se arata in adresa depusa la CNA de Realitatea Media.
De asemenea, "Realitatea Media SA este titularul marcii «RTV», conform depozitului OSIM aferent, si beneficiaza de protectia completa garantata de Legea 8/1996 privind drepturile de autor, atat in ceea ce priveste exclusivitatea utilizarii acestei marci, cat si din perspectiva sanctiunilor materiale, penale si de orice alta natura susceptibile de a fi aplicate oricarei persoane fizice sau juridice care ne incalca acest drept. Potrivit legii suntem singura entitate indreptatita sa folosim marca «RTV» (cu toate apanajele acesteia: sigla denumire) si orice tip de utilizare a acesteia sau a uneia de natura a crea confuzie in detrimentul nostru (cum sunt «Romania TV» si «RTV») de catre o persoana care nu are nici consimtamantul nostru si nici vreun drept legitim reprezinta o grava eroare a drepturilor noastre. Prin folosirea de catre Ridzone Computers in cadrul serviciului programe TV cu denumirea TV, a marcilor RTV si Romania TV, prin afisarea lor in partea dreapta a ecranului, se produce o stare de confuzie pentru public, deoarece toate stirile produse de Realitate Media sub marcile sale «RTV», «Realitatea TV» sunt difuzate de ani de zile pe postul de televiziune Realitatea TV detinut de societate".
Valentin Jucan, membru al CNA, a propus trimiterea unei scrisori de atentionare postului Romania TV, pentru ca acesta sa respecte decizia instantei si sa nu mai foloseasca denumirea "RTV".
Propunerea acestuia a fost votata cu sase voturi "pentru" (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Laura Georgescu, Rasvan Popescu, Lorand Turos, Monica Gubernat) si doua "impotriva" (Christian Mititelu si Cristina Trepcea). Decizia a fost luata in baza articolului 4 (1), litera i), care prevede ca "dosarul de solicitare, in functie de obiectul solicitarii si de modalitatea tehnica de difuzare, va contine urmatoarele documente: elementele de identificare a serviciului de programe, in conditiile alin. (5)" si articolul 3 cu 1 din Legea Audiovizualului, potrivit caruia "prin difuzarea si retransmisia serviciilor de programe se realizeaza si se asigura pluralismul politic si social, diversitatea culturala, lingvistica si religioasa, informarea, educarea si divertismentul publicului, cu respectarea libertatilor si a drepturilor fundamentale ale omului".
"De la distanta, se vede «RTV» si in partea de jos a ecranului se vede o trimitere catre site-ul ww.rtv.ro, ceea ce induce si mai mult in eroare publicul sau confirma ca ceea ce vezi este «RTV» si nu «Romania TV». (...) Scrisoare de atentionare prin care le spunem sa intre in legalitate, respectand decizia instantei, punand pe ecran doar «Romania TV». In cazul nerespectarii acestei scrisori, postul va fi amendat", a declarat Valentin Jucan, dupa ce in sedinta CNA a fost dezbatuta somatia publica depusa de Realitatea Media.
"Pana la pronuntarea instantei de recurs sa atraga atentia postului de televiziune Romania TV ca ar fi bine sa nu mai foloseasca publicitarea audiovizuala a site-ului (de exemplu, pe crawl, n.r.) si sa aiba grija la sigla si sa nu mai creeze confuzii", a declarat Laura Georgescu, presedintele CNA.
Intrebata daca telespectatorul face legatura intre o marca RTV si Realitatea TV, aceasta a spus: "Daca intram in discutia marcilor, nu, nu face diferenta. Daca vorbim de confuzie coloristica, simbolica, de viteza, de schimbare, de sigla dinamica, intram in alt domeniu. Lucrurile, de fapt, sunt foarte tardive".
"Sigla este generatoare de confuzii si nicaieri in lume niciun post de televiziune nu misca sigla, miscam logoul de emisiune, dam dinamica oricarui alt simbol, nu sigla de identificare", a mai spus aceasta.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri