Valentin Jucan, membru al CNA, a declarat ca Ordonanta care prevede suspendarea licentei televiziunilor si radiourilor aflate in insolventa este "nedemocratica si anticonstitutionala", cerandu-i, totodata, demisia presedintelui CNA, Laura Georgescu,pentru ca aproba obstructionarea libertatii presei, scrie Mediafax.

"Referitor la noua forma a legii insolventei si efectele ei in spatiul audiovizual, ieri, 3 octombrie 2013, am afirmat ca libertatea presei este limitata. Mai mult, am sustinut si sustin ca este o forma de reglementare nedemocratica si anticonstitutionala. In calitate demembru al Consiliului National al Audiovizualului, nu voi accepta deconectarea presei de la libertatile fundamentale, sub diverse pretexte de colectare de taxe la bugetul de stat", spune Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA).

Totodata, Valentin Jucan ii cere demisia Laurei Georgescu, presedintele CNA, pentru lipsa de reactie in legatura cu omiterea voita a dezbaterii publice pe acest subiect si pentru ca aproba aceste forme de obstructionare discretionara a libertatii presei.

"Am citit azi, cu stupefactie, declaratiile presedintelui C.N.A. Laura Georgescu. Intr-o noua demonstratie stralucita de lipsa de informare, coerenta si minime cunostinte despre norme si proceduri de aplicare ale acestora, declara faptul ca «licenta se suspenda automat la momentul la care radiodifuzorii solicita intrarea in insolventa si inceteaza suspendarea in secunda in care ei au planul de reorganizare confirmat de judecatorul sindic. Practic, perioada asta este facuta in avantajul radiodifuzorului ca sa nu mai piarda bani si ca sa nu mai acumuleze datorii». In plus, domnia sa ne explica cum poate un act administrativ (in cazul nostru o licenta) sa fie suspendat. Pentru aceste declaratii iresponsabile, pentru lipsa de reactie in legatura cu omiterea voita a dezbaterii publice pe acest subiect, pentru «luciditatea» cu care aproba aceste forme de obstructionare discretionara a libertatii presei, ii solicit, din nou, demisia din functia pe care o ocupa prin votul intregului Consiliu National al Audiovizualului", spune Valentin Jucan.
Jucan considera "inacceptabila o astfel de abordare in momente in care presa poate fi «suspendata» de la a servi interesul publicului".

Licenta audiovizuala a televiziunilor si radiourilor aflate in insolventa va fi suspendata de catre CNA pana la data confirmarii planului de reorganizare pentru societatile care detin aceste licente, potrivit Ordonantei de Urgenta privind insolventa, publicata vineri in Monitorul Oficial.

Ordonanta de Urgenta privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa prevede la articolul 81 ca: "In cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare se suspenda licenta audiovizuala cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului".

De asemenea, Ordonanta prevede ca "in planul de reorganizare vor fi prevazute conditiile de exercitare a dreptului de a difuza, intr-o zona determinata, un anume serviciu de programe, conditii ce vor fi supuse aprobarii prealabile a Consiliului National al Audiovizualului".

Adoptarea acestei Ordonante este justificata de Guvern avand in vedere actualul context economic, care impune luarea unor masuri rapide pentru crearea premiselor legislative si administrative care sa conduca la cresterea eficientei operatorilor economici, la cresterea sigurantei circuitului economic si a atractivitatii investitionale a pietei romanesti.

Potrivit Ordonantei, actuala legislatie privind insolventa nu a ajutat la dezvoltarea "unor planuri de reorganizare reala", ci, dimpotriva, a furnizat "mijloace de tergiversare a momentului intrarii in faliment pentru afaceri cu sanse minimale de redresare".

Intrebat, vineri, in Prahova, despre Codul insolventei adoptat de Guvern prin Ordonanta de Urgenta, premierul Victor Ponta a raspuns: "Toata lumea trebuie sa plateasca macar taxele curente, pentru ca este vorba despre angajati".

Pe de alta parte, Consiliul National al Audiovizualului nu a fost consultat de Guvern cu privire la articolul referitor la radiodifuzorii care intra in insolventa, dupa cum a declarat Laura Georgescu, presedintele CNA.

"Licenta se suspenda automat la momentul la care radiodifuzorii (societatile care detin licente audiovizuale de televiziune, respectiv de radio, n.r.) solicita intrarea in insolventa si inceteaza suspendarea in secunda in care ei au planul de reorganizare confirmat de judecatorul sindic. Practic, perioada asta este facuta in avantajul radiodifuzorului ca sa nu mai piarda bani si ca sa nu mai acumuleze datorii", a spus Laura Georgescu.

Ea a precizat ca sunt doua avantaje ale articolului referitor la audiovizual din OUG. "Primul ca nu acumulezi amenzi, datorii, pierderi si al doilea ca scurtezi perioada pana cand ti se confirma planul de reorganizare de catre judecatorul sindic si reincepi sa produci bani", a spus presedintele CNA.

Laura Georgescu a dat exemplul televiziunii OTV, a carei licenta a fost retrasa in acest an de catre CNA. "Daca ar fi fost in vigoare articolul acesta (din OUG, n.r.), noi nu am fi putut sa retragem licenta OTV", a spus Georgescu, precizand ca OTV a intrat in insolventa in martie 2012, dar a continuat sa acumuleze intre timp amenzi de la CNA pe care nu le-a achitat. Neachitarea acestora a fost motivul pentru care CNA a retras licenta OTV.

Totodata, Laura Georgescu a facut referire si la Realitatea TV, a carei licenta audiovizuala este detinuta de societatea Realitatea Media SA, care se afla in insolventa, dar care are deja un plan de reorganizare confirmat de catre judecatorul sindic. "Realitatea TV nu este absolut deloc afectata de acest articol. Are un plan de reorganizare confirmat in iunie 2013", a spus Laura Georgescu.

Citeste si:

    Pe de alta parte, Laura Georgescu a spus ca la CNA nu exista o evidenta a societatilor care detin licente audiovizuale si care au declansat procedura insolventei.

    Pe de alta parte, ActiveWatch si Reporteri fara Frontiere condamna decizia Guvernului de a adopta, "in totala lipsa de transparenta", Ordonanta de urgenta privind insolventa, ale carei prevederi "pun in pericol libertatea presei si dreptul la informare al publicului", potrivit celor doua organizatii.

    Cele doua organizatii cer Parlamentului sa respinga acest articol care "pune in pericol libertatea presei si dreptul cetatenilor la libera informare" si anunta ca se vor adresa Comisiei Europene in legatura cu "aceasta grava amenintare la adresa libertatii presei comisa de Guvernul Romaniei". In acest sens vor fi sesizati Comisarul pentru justitie, drepuri fundamentale si cetatenie, Viviane Reding si Comisarul pentru comunicatii, continut si tehnologie, Neelie Kroes, precizeaza ActiveWatch si Reporteri fara Frontiere.
    La randul sau, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) considera ca prevederile privind suspendarea licentei audiovizuale din Codul insolventei sunt restrictive, aduc atingere libertatii presei, instaureaza un regim discriminatoriu si creaza premisele unor posibile abuzuri, potrivit unui comunicat.

    Citeste si:

      Si presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat ca PDL va adresa o scrisoare vicepresedintelui Comisiei Europene Viviane Reding in privinta Codului insolventei, considerand ca sunt articole tintite in acest cod care urmaresc "subjugarea presei".

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


      Setari Cookie-uri