Organizatorii Targului de carte de la Frankfurt au lansat un apel public prin care au avertizat comunitatea internationala in legatura cu dominatia exercitata de marii distribuitori de pe internet, precum Amazon, pe piata de carte, informeaza AFP, citat de Mediafax.

"Amazon, Google si Apple sunt magicieni ai logisticii, dar nu sunt editori si nu au pasiunea editarii de carte", a declarat Jürgen Boos, directorul Targului de carte de la Frankfurt, cu putin timp inainte de deschiderea de marti seara a evenimentului.

Dupa parerea sa, aceste grupuri, impunandu-si standardele tehnologice, controleaza nu doar piata, ci influenteaza totodata alegerile clientilor si accesul la continuturile literare.

"Sunt masini de fidelizare a clientelei, care domina nu doar comertul online, ci si suporturile de lectura, avand astfel clientii sub controlul lor", a adaugat Jürgen Boos, potrivit caruia diversitatea operelor editate necesita o gama variata de "actori" pe aceasta piata.

"Mijloacele tehnice sunt instrumente. Ele trebuie sa fie utilizate pentru a servi oamenii si nevoile lor, nu invers", a continuat el.

Editorii de carte nu sunt totusi "paralizati de frica" si se vor lupta pentru a inova la randul lor, a adaugat Jürgen Boos.

Jürgen Boos spune ca priveste "Franta ca pe un exemplu in multe domenii", dupa votul exprimat, saptamana trecuta, de deputatii francezi, prin care acestia au adoptat o propunere de lege care doreste sa interzica operatorilor de comert online, precum Amazon, cumularea gratuitatii taxei de transport cu reducerea autorizata de 5% in domeniul comertului de carte. "Putem sa invatam multe lucruri de la Franta", a adaugat Boos.

"In trecut, am crezut ca puteam sa ramanem competitivi in fata unei companii precum Amazon prin investitii fiabile. De acum inainte avem cu adevarat nevoie sa ne adaptam daca vrem sa ramanem in cursa", a spus Gottfried Honnefelder, directorul Asociatiei librarilor si editorilor germani.

"In ciuda provocarilor carora le face fata industria noastra in aceasta perioada marcata de schimbari profunde, exista multe motive pentru a privi spre viitor cu optimism si incredere", a declarat Stephen Smith, patronul uneia dintre principalele edituri din domeniul stiintific, Wiley.

In Germania, cifra de afaceri a trei mari canale de distributie de carte - librarii, comert online si magazine mari - a crescut cu 0,8% intre ianuarie si septembrie.

"Nu este o diferenta foarte mare, dar este o tendinta", a spus Gottfried Honnefelder.

Brazilia, care va organiza Cupa Mondiala la fotbal in 2014 si, apoi, Jocurile Olimpice de vara in 2016, este reprezentata in acest an la Frankfurt de 70 scriitori si 164 edituri.

La standul Romaniei din cadrul Targului de carte de la Frankfurt vor fi lansate antologia "Heimat - gerettete Zunge - Autoren aus Rumänien", volumul "Die 53. Woche", de Traian Pop Traian, ambele publicate la editura Pop din München, romanul "Vietile paralele", de Florina Ilis si volumul "La inceput a fost dialogul. Grupul de Actiune Banat si prietenii", coordonata de Corina Bernic si Ernest Wichner.

De asemenea, scriitoarea Nora Iuga va citi din jurnalul sau "Berlinul meu e un monolog", precum si cateva poezii noi scrise in limba germana. In cadrul evenimentului intitulat "Doi poeti in dialog", Adrian Alui Gheorghe si Nicolae Prelipceanu vor recita poezii atat in limba romana, cat si in germana din cele mai recente volume pe care le-au publicat. Domeniul designului de carte va fi prezentat publicului prin intermediul expozitiei "Best Book Design from Romania", organizata de catre asociatia editorilor din Romania.

Totodata, scriitoarea Svetlana Carstean va participa la expozitia de fotografie "Care este rostul poeziei?" ("Wozu Poesie?"). Organizata de Literaturwerkstatt Berlin, expozitia documenteaza modul in care poetii evalueaza situatia culturii si societatii in tarile lor de origine.

Miercuri, Targul de carte de la Frankfurt si-a deschis portile pentru profesionistii din aceasta industrie, onorand tinerele companii inovatoare din domeniul editurilor digitale. Standurile celor 7.100 de expozanti anuntati asteapta intre 250.000 si 300.000 de vizitatori pana duminica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri