Uniunea Cineastilor din Romania (UCIN) a lansat o revista online dedicata cinematografiei romane, presedintele uniunii, Laurentiu Damian, spunand ca are "sentimentul ca cineastii, mai devreme sau mai tarziu, se vor uni intr-o uniune cu prestigiu si de care sa se tina cont", scrie Mediafax.

Anul acesta, Uniunea Cineastilor din Romania (UCIN) implineste 50 de ani, iar, pentru a marca acest eveniment, UCIN organizeaza in Bucuresti o serie de manifestari, printre care si o gala de premiere a unora dintre cele mai importante personalitati din cinematografia romana.

Presedintele Uniunii Cineastilor din Romania, Laurentiu Damian, a declarat ca, in 1963 un grup de cinesti impreuna cu Victor Iliu, au alcatuit o asociatie, ACIN. Din aceasta faceau parte scenaristi, regizori, actori, precum Liviu Ciulei, Ion Popescu-Gopo, Mircea Dragan, Elisabeta Bostan, Mircea Muresan, Dumitru Carabat, George Cornea si Lucian Bratu.

Pe de alta parte, acesta a declarat ca in UCIN se lucreaza la perfectarea noului statut, "care este ameliorat si imbunatatit" si propune opt asociatii. "Incercam sa lucram mai mult, sa avem o vizibilitate mai mare. (...) Deocamdata avem o revista online, o revista aflata sub tipar, aceasta sala (de la cinematograful Studio, n.r) va fi renovata si va deveni o simeza a UCIN-ului, facem o manifestare omagiala, 50 de ani, ACIN/UCIN la Ateneul Roman, o facem acolo - si nu in sala aceasta -, pentru ca am sentimentul ca cineastii, mai devreme sau mai tarziu, isi vor da cu totii mana si se vor uni intr-o uniune puternica si care sa aiba prestigiu, prestanta si sa se tina cont de ea si de membrii ei. (...) Se intampla lucruri aici, se intampla si premiere romanesti, vor fi zilele Cannes (Le films de Cannes a Bucarest, n.r) care vor veni aici la cinema Studio. Sa nu uitati ca cinematograful Studio este cinema-ul cineastilor. Avem ganduri mari, sa vedem in ce masura aceste ganduri se vor si concretiza", a spus presedintele UCIN, Laurentiu Damian, in conferinta.

In acest context, Irina Corciovescu, criticul de film si unul dintre autorii site-ului (aacr.ro), a precizat ca pagina online a preluat modelul IMDB, diferenta fiind ca revista online a UCIN este dedicata in exclusivitate proiectelor cinematografice si cineastilor din Romania.

Potrivit acestora, site-ul are o structura bipolara, care contine o revista si o baza de date. Revista cuprinde stiri, cronici de film, interviuri, reportaje de pe platourile de filmare, articole care ilustreaza actualitatea si viata cinematografului. Pe de alta parte, baza de date este compusa din fise - filme, cineasti -, plus o cronologie, menite sa adune informatii cat mai multe si mai corecte despre lungmetraje, scurtmetraje, documentare si animatii, categoria intitulandu-se "Filme de ieri vazute azi".

De asemenea, criticul de film Irina Margareta Nistor a spus ca va fi lansat si un dictionar - "Cinematografistii. 2 345", de Bujor T. Ripeanu. "Pe coperta dictionarului sunt cei care au ramas doar in filme si cei color sunt cei care mai sunt printre noi. Ceea ce mi s-a parut foarte frumos pentru o coperta extrem de cinematografica", a spus Irina Margareta Nistor.

"Cinematografistii. 2 345" este un ghid biofilmografic, care cuprinde numele a 2.345 persoane care, prin activitatea lor, s-au impus atentiei opiniei publice cinematografice si culturale. Sunt incluse nu numai numele inscrise pe genericele miilor de filme de toate genurile produse in Romania sau peste hotarele Romaniei de catre cineasti romani, ci si multe altele: pionieri ai cinematografului, tehnicieni, critici si istorici de film, oameni de arta si cultura interesati de cinema, producatori, distribuitori, activisti culturali si politici implicati in cinematografie etc., cat si cineasti originari din spatiul romanesc care si-au facut drum in cinematografia mondiala.

Totodata, presedintele UCIN ca vrea sa lanseze un festival national de film al Uniunii Cineastilor, cu 10 zile de proiectii, cu documentare.

Pentru a marca implinirea celor 50 de ani de la infiintare, UCIN va organiza o festivitate de premiere a unora dintre cei mai importanti cineasti romani, pe 28 octombrie, la Ateneul Roman din Capitala.

Incepand de luni, cinematograful Studio gazduieste o serie de proiectii ale unor filme de fictiune, documentare si de animatie - o gala a filmului romanesc care readuce in prin plan pelicule ca "Meandre", regia Mircea Saucan, "Nunta de piatra", regia Mircea Veroiu si Dan Pita, "E pericolosso sporgersi", regia Nae Caranfil, "Rascoala", regia Mircea Muresan, "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte", regia Sergiu Nicolaescu, "4,3,2", regia Cristian Mungiu, si "Moartea domnului Lazarescu", in regia lui Cristi Puiu. Astfel, pana joi, cinematograful Studio deschide usile tinerilor cineasti, dar si tuturor cinefililor care vor sa ia parte la gala aniversara UCIN.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri