Premierul Victor Ponta a infirmat informatiile potrivit carora vor fi taiate fondurile Centrului National al Cinematografiei, el aratand ca aceasta institutie va beneficia de exact acelasi buget, scrieMediafax.

"Au aparut doua informatii: in primul rand ca taiem banii de la Centrul National al Cinematografiei, din care se fac filme romanesti. Nu este adevarat, nu taiem niciun ban de acolo. Pentru toti cineastii romani, ramane exact acelasi buget", a sustinut Ponta.

El a mentionat, in al doilea rand, ca prin procesul de descentralizare se pastreaza la nivel central patru sau cinci cinematografe mari pentru a fi folosite pentru evenimente de lansare a filmelor romanesti.

"Restul cladirilor - ca nu mai exista cinematografe, exista cladiri, cam toate in paragina - care intr-adevar sunt administrate de niste oameni de aici, de la Bucuresti, da, toate trec la primarii, cu obligatia de a se pastra destinatia, avand in vedere urmatorul lucru: ca, nemaifiind ale primariilor, pot sa acceseze fonduri europene pentru a le repara si pentru le repune in functiune. Ele sunt inchise acum, sunt inchise de mult timp. Deci care e problema? De ce trebuie Guvernul sa fie proprietar de cinematografe? Avem patru cinematografe la nivel national pe care le folosim doar pentru politica de promovare, pentru lansari, a filmelor romanesti. Dar de ce trebuie sa fie Guvernul proprietar de cinematografe? N-am auzit un alt guvern din lume proprietar de cinematografe", a spus Ponta.

Mai multi cineasti romani, printre care Cristi Puiu, Ada Solomon si Calin Netzer, au adresat o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta si ministrului Dezvoltarii Liviu Dragnea prin care protestAU fata de posibila reducere a Fondului Cinematografic cuprinsa in proiectul Legii descentralizarii.

Una dintre prevederile pe care cineastii romani cer sa fie eliminata este aceea potrivit careia "o cota-parte de 50% din sumele colectate la Fondul cinematografic se face venit la bugetele locale ale judetelor, cu destinatia finantarii proiectelor de reabilitare, dotare, modernizare a salilor si gradinilor de spectacol cinematografic, precum si pentru construirea de noi cinematografe".

Mai mult, cineastii romani nu sustin articolul din proiectul Legii descentralizarii care propune ca "un numar de peste 180 de sali de cinematograf aflate in domeniul public al statului si in administrarea RADEF «Romania-Film» sa treaca «in domeniul public al unitatilor administrativ-teritoriale, dupa caz, si in administrarea autoritatilor administratiei publice locale»".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri