Radu Beligan si-a sarbatorit, sambata seara, cea de-a 95-a aniversare, pe scena Teatrului Metropolis din Bucuresti, unde a jucat in spectacolul "Lectia de violoncel", fiind astfel alaturi de publicul care l-a aplaudat in cei 75 de ani de cariera, dar si de prieteni, colegi si membri ai familiei.

Radu Beligan, cel mai longeviv artist al scenei romanesti, a jucat in spectacolul in premiera "Lectia de violoncel", scris de Mona Radu special pentru el si pentru fiica lui, Lamia, si regizat de Felix Alexa, noteaza Mediafax. Distributia spectacolului este completata de Lamia Beligan, Marius Manole si Tania Popa/ Rodica Ionescu.

Dupa 20 de ani de casnicie, Eva (Lamia Beligan) o fosta vedeta de film, traieste suspiciunea ca sotul ei, politicianul George Popa (Radu Beligan), ii este infidel. Ranita profund in orgoliu, participa la un casting unde obtine un rol intr-un film american, dar pentru interpretarea lui ea trebuie sa invete sa cante la violoncel in doar trei luni. In felul acesta, il cunoaste pe tanarul profesor Radu Manoliu (Marius Manole), care este insurat cu Gabi (Tania Popa/ Rodica Ionescu), cu care are doi copii.

Daca la inceput profesorul de violoncel i se pare Evei dezagreabil, treptat se indragosteste de acesta si fara scrupule il seduce, negandindu-se la consecintele care nu intarzie sa apara. Astfel a decurs firul narativ al spectacolului, la finalul caruia, Radu Beligan a fost aplaudat de colegi din lumea teatrului, printre care Ileana Stana Ionescu, Marin Moraru, Oana Pellea, Alice Barb, George Ivascu, dar si de soprana Mariana Nicolesco, care au urcat pe scena pentru a-l felicita pe marele actor.

Radu Beligan a primit un tort in forma unei scene

Publicul i-a cantat "La multi ani!' si l-a aplaudat minute in sir. "Ajuns la varsta la care fiecare zi e un dar ceresc, pot spune, cu toata sinceritatea, ca este minunat sa ai 95 de ani si sa fii pe scena alaturi de crema tinerei generatii. «Lectia de violoncel» mi-a oferit prilejul unor intalniri profesionale extraordinare: de la textul scris special pentru mine, cel mai bun text pe care l-am citit in ultimii 20 de ani, la placerea de a juca, inca o data, alaturi de talentata mea fiica, Lamia, cu care ma mandresc si pe care o pretuiesc pentru calitatile ei umane si profesionale, de la intalnirea pe care mi-o doream de mult cu stralucitul regizor Felix Alexa, la bucuria de a imparti scena cu Marius Manole, de care nu se poate vorbi ca de o speranta a tinerei generatii, ci ca de unul dintre cei mai mari actori romani ai secolului, fara a uita sa le amintesc pe mai tinerele mele colege Tania Popa si Rodica Ionescu, care m-au impresionat prin seriozitatea si profesionalismul lor. Pentru toate acestea si pentru multe altele, pot numi «Lectia de violoncel» «mon chanson de cygne» (cantecul lebedei, n.r.), un cantec pe care sper ca o sa-l cant multa vreme", a declarat Radu Beligan, potrivit Teatrului Metropolis.

Intrebat cum a fost sa colaboreze cu Radu Beligan, Marius Manole a spus ca a fost emotionant. "Te intalnesti cu istoria teatrului si n-are cum sa fie altfel decat emotionant. Frica n-am avut, mie mi-e foarte drag de el si nu am avut niciun sentiment de teama sau sa-mi fie frica sa vin la repetitii. E un mare om", a declarat Marius Manole. De asemenea, Marius Manole a spus ca de la Radu Beligan a invatat sa aiba rabdare. "Sa stii sa nu te bagi acolo unde nu e treaba ta, sa stai la distanta si sa ai noblete si stil", a mai spus Marius Manole despre lucrurile pe care le-a invatat de la Radu Beligan.

Pentru George Ivascu, directorul Teatrului Metropolis, seara de sambata a fost una plina de emotie. "Faptul ca maestrul Radu Beligan a venit alaturi de cel mai tanar teatru, a taiat panglica acum sase ani de zile, iar sub steaua asta norocoasa ne-a purtat noroc, ba mai mult ne-a purtat de grija aproape ca un parinte. Simti foarte multa iubire, nu neaparat marturisita, doar prin fapte. Astazi e un fapt istoric", a declarat Geroge Ivascu.

Totodata, directorul Teatrului Metropolis a amintit de inaugurarea "Gongului Thaliei" de pe Aleea Celebritatilor din Capitala, care a avut loc in prima parte a zilei de sambata. "Gongul Thaliei" reprezinta un simbol al teatrului ce semnifica longevitatea si evolutia spirituala a slujitorilor scenei si marcheaza 200 de ani de istorie a teatrului in Bucuresti.

"Noi niciodata nu ne-am putut mandri cu alt tip de fenomen decat, iata, acest miracol numit Radu Beligan, atat pentru varsta domniei sale, dar si pentru constructia pe care a facut-o in teatrul romanesc. Cati oameni a scolit - la actori ma refer in primul rand -, cat public a putut sa bucure in acesti 75 de ani de cand e pe scena. A fondat Teatrul de Comedie, a fost peste 20 de ani directorul Teatrului National (...), a taiat panglica acestui teatru, cel mai tanar", a mai spus George Ivascu despre Radu Beligan.

De asemenea, directorul Teatrului Metropolis a precizat ca de la Radu Beligan a invatat ce inseamna generozitate. "Aceasta generozitate de care, daca toti am fi capabili, cred ca lumea asta ar fi foarte frumoasa si foarte buna. Asta am invatat. Nu costa nimic sa fii generos", a declarat George Ivascu. Actrita Ileana Stana Ionescu, prezenta la spectacolul "Lectia de violoncel", s-a aratat coplesita "de tot ce traieste".

"Sunt coplesita de tot ce traiesc... de azi dimineata, din Piata Timpului (cand a avut loc inaugurarea "Gongului Thaliei", n.r.) si de la toate gandurile care s-au acumulat in creierul meu de cand stiu ca voi lua parte la aceasta sarbatoare, incat am urmarit cu inima la gura tot ce s-a intamplat. Sunt foarte incantata ca Teatrul Metropolis a facut o astfel de pregatire, o astfel de aniversare ultra-binemeritata. (...) Nu vreau mai mult si mai mult - profesional vorbesc - decat sa ma mai intalnesc o data cu maestrul Beligan pe scena in aceasta viata", a declarat Ileana Stana Ionescu.

Alice Barb: Radu Beligan a fost "perfect" in "Lectia de violoncel"

"A oferit un recital de actorie de zile mari, pe care l-am vazut cu placere si o savoare absolut nebuna. Sunt foarte incantata ca am participat la acest eveniment, sunt foarte incantata ca avut loc un asemenea eveniment. Sunt ferm convinsa ca spectacolul va avea mare succes. Este scris impecabil si jucat impecabil. Cred ca va fi bataie la bilete si sarbatorirea unui urias actor intr-un asemenea fel este cel mai frumos mod de a-l sarbatori. Incepand cu evenimentul de azi dimineata, cu dezvelirea gongului, si continuand cu premiera din aceasta seara de la Tearul Metropolis, cred ca este o zi cu totul si cu totul speciala pentru un om cu totul si cu totul special, pentru un artist cu totul si cu totul special. Am dat tonul cand a inceput sa se cante «La multi ani», ma bucur ca am fost aici sa ii pot ura si eu «La multi ani» din tot sufletul. Ii urez foarte multa sanatate, ca in rest le are pe toate", a spus regizorul Alice Barb.

Duminica, la Teatrul National Bucuresti, imediat dupa spectacolul "Egoistul", jucat si regizat de Radu Beligan, acesta va primi titlul de cel mai longeviv actor inca in activitate pe scena unui teatru, din partea Guinness World Records. Spectacolul va incepe la ora 19.00. Actorul Radu Beligan a primit in 2011 o stea pe Aleea Celebritatilor - Piata Timpului, spatiul bucurestean dedicat marilor valori ale filmului si scenei romanesti. Radu Beligan imparte de 75 de ani bucurii, emotii si sentimente tuturor celor care umplu cu entuziasm salile de spectacole.

Radu Beligan, nascut pe 14 decembrie 1918, are o bogata activitate in teatru, film, televiziune si radio. El a interpretat roluri celebre, in mari capodopere ale dramaturgiei romane si universale, piese semnate, printre altii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Stefanescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodata, el este cunoscut publicului roman in calitate de regizor al unor spectacole precum "Egoistul" de Jean Anouilh, "O scrisoare pierduta" de I. L. Caragiale, "Doctor fara voie" de J. B. P. Molière, "Straini in noapte" de Eric Assous.

Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, intre anii 1961 si 1969, si director al Teatrului National Bucuresti, intre 1969 si 1990. Totodata, a fost profesor la Institutul de Teatru si Film, intre 1950 si 1965, si a fost ales membru de onoare al Academiei Romane in 2004, in semn de recunoastere a activitatii sale in domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul "Serviciul Credincios" in grad de Mare Ofiter, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur si colan si Ordinul National al Legiunii de Onoare in grad de Ofiter, din partea Frantei. Este Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" din Bucuresti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri