„Balada ciobanului roman”. Asa titreaza BBC News un material despre istoria ciobanilor in Romania si despre povestea ciobanului de la Jina, despre care spune ca social media l-a transformat intr-o celebritate.

„Ciobanii au un loc special in istoria si cultura Romaniei, iar stilul lor de viata nu s-a schimbat mult de-a lungul secolelor pana in prezent. Retelele sociale l-au transformat pe cel putin unul dintre ei intr-o celebritate”, scrie Calorine Juler, scriitoare si jurnalista britanica, stabilita in Romania de 20 de ani.

Totodata, BBC News vorbeste despre Balada Mioritia, in care un cioban se lasa omorat de alti doi ciobani rivali. „Miorita este vazuta, uneori, ca o interpretare a crestinismului, o alta cale in care este evidentiat curajul lui Iisus de a intoarce si celalalt obraz. De asemenea, poate fi considerata si o oglinda a experientei traite de poporul roman, care s-a confruntat cu numeroase invazii, ocupatii si umilinte, dar fara sa-si piarda identitatea.”

Astfel, publicatia britanica mentioneaza ca, in secolul XIX, cand Romania se preocupa pentru propria independenta, ciobanii transilvaneni erau vazuti ca pioneri ai miscarii nationaliste.

In plus, potrivit BBC, CV-ul unui cioban include pasare, increderea in sine si daruire. „El, pentru aproape intotodeauna este un el, cu toate ca si femeile din viata reala au acelasi loc de munca, este sinonim cu idealurile amabile ale Crestinismului si o figura umila, adesea solitara, uneori, fara radacini”, completeaza publicatia britanica.

BBC News scrie ca in august 2013 o companie de telefonie mobila a pornit o campanie publicitara care a scos in evidenta oameni simpli care isi iubesc profesia si locul de munca. Unul dintre ei este Ghita, imbracat in cojoc, cu o palarie ciobaneasca pe cap, care se sprijina in toiag, sta la foc de tabara sau danseaza cu oile. „In 10 zile de cand compania de telefonie mobila l-a pus pe Facebook, pagina sa a strans peste 200.000 de like-uri. Intr-o luna, numarul lor s-a dublat.”

In trecut, Ghita era nevoit sa-si mute oile ilegal, in timpul noptii. „Accidentele si impuscaturile l-au costat zeci de oi si multi caini. Poate ca in acest an, datorita celebritatii lui, Ghita va fi mai norocos”, a concluzionat BBC.

Felfie, definitia fermierilor in online

Felfie, cel mai nou cuvant in vocabularul colocvial, este o derivare de la cuvantele „farmer” (fermier) si „selfie” (autoportret). Concret, felfie se refera la pozele pe care fermierii si le fac singuri cu un aparat cu camera foto (telefon mobil in cele mai multe cazuri) alaturi de animalele lor favorite pe care le ingrijesc, noteaza The Guardian.

Aceasta activitate a devenit tot mai raspandita, ceea ce l-a determinat pe un fermier sa lanseze blogul farmingselfie.com, unde a strans deja o serie de fotografii „felfie”-autoportretul fermierilor.

Citeste si despre "Ghita trebuie sa se teama de concurenta." Cat costa branzeturile si carnatii lui Ghita Ciobanul in primul sau magazin

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri