Solutia pentru un caz medical foarte dificil a fost gasita de un medic german cu ajutorul unui episod din serialul "Dr. House", informeaza AFP, citat de Mediafax.

O insuficienta cardiaca pe cat de severa pe atat de inexplicabila, o febra de origine necunoscuta, o ingrijoratoare deficienta vizuala si auditiva, o misterioasa inflamare a esofagului - acest caz al unui barbat german in varsta de 55 de ani, fara antecedente medicale serioase, era un mister pentru medici.

Pana cand un profesor de la Clinica universitara din Marbourg, Juergen R. Schaefer, a facut legatura cu evenimentele relatate intr-un episod din serialul american "Dr. House", in care era evocat un caz improbabil de otravire cu cobalt, se afirma intr-un articol publicat in revista The Lancet.

"Cautand o cauza valida care sa combine toate aceste simptome si amintindu-ne de un episod din serialul «Dr. House» pe care l-am utilizat ca material pedagogic pentru studentii la medicina, am inceput sa banuim o intoxicatie cu cobalt", a explicat profesorul german intr-un articol aparut in prestigioasa revista medicala britanica.

"Dosarul sau medical era practic gol, cu exceptia operatiilor de inlocuire a celor doua solduri ale sale cu proteze", a precizat acelasi medic.

In noiembrie 2010, proteza stanga s-a spart si a fost inlocuita cu o proteza care a avut parti din metal. La sase luni dupa aceea, pacientul, care a avut pana atunci o stare de sanatate buna, a inceput sa prezinte simptome inexplicabile care mergeau de la reflux esofagian pana la probleme cardiace.

Medicul: A fost o sansa pentru mine, sa fiu la curent cu aceste lucruri, gratie serialului Dr. House

Odata ce medicul german a facut aceasta legatura, o radiografie a permis descoperirea unor aschii metalice la nivelul soldului, iar testele sangvine si cele de urina au aratat o intoxicatie cu cobalt si crom, doua metale folosite la fabricarea acelei proteze.

"Intoxicatia cu cobalt este o cauza bine cunoscuta de cardiomiopatie de peste 50 de ani, dar in principal pentru angajati din otelarii, expusi la metal, sau in cazul unor alimente si bauturi contaminate cu cobalt", a explicat acelasi profesor.

Inlocuirea protezei defectuoase a permis scaderea concentratiilor de cobalt si de crom din sange si a redus considerabil problemele cardiace ale pacientului.

"A fost o sansa pentru mine, sa fiu la curent cu aceste lucruri, gratie serialului «Dr. House». Acest fapt demonstreaza ca un program de divertisment bine realizat este capabil nu doar sa amuze, ci si sa educe si chiar sa salveze vieti", a declarat medicul Juergen R. Schaefer.

Serialul american "Dr. House" il are ca personaj central pe medicul Gregory House, interpretat de actorul britanic Hugh Laurie, care se confrunta in fiecare episod cu rezolvarea unui mister medical.

Pentru rolul din acest serial, Hugh Laurie a fost recompensat cu doua premii Globul de Aur si alte trei nominalizari la prestigioasele trofee, doua premii ale Sindicatului actorilor americani, doua premii ale Asociatiei criticilor de televiziune si a fost nominalizat de cinci ori la premiile Emmy.

Sursa foto: http://www.tvr.ro/dr-house-soseste-la-tvr-2_4084.html#view

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri