Un numar de 21 de firme dintre cele mai importante 25 companii media din lume au fost tintele unor atacuri comise de piratii cibernetici, cel mai probabil sponsorizate de anumite state, au afirmat doi ingineri de la Google specializati in securitatea online, informeaza Reuters, citat de Mediafax.

Un studiu al celor doi informaticieni de la Google a fost prezentat vineri, la conferinta despre pirateria online "Black Hat", organizata la Singapore.

Multi utilizatori de internet au fost atacati prin intermediul unor e-mail-uri concepute pentru "a fura" datele personale, iar jurnalistii au fost "reprezentati in mod masiv" in randul acestor tinte, a spus Shane Huntley, inginer la Google, specializat in crearea de software-uri de securitate online. Atacurile au fost lansate de pirati cibernetici care lucrau fie pentru anumite guverne, fie cu sprijinul acestora si erau concepute pentru a-i viza in special pe jurnalisti, a declarat Morgan Marquis-Boire, coleg cu Shane Huntley si coautor al studiului.

Cei doi informaticieni au refuzat sa intre in detalii in ceea ce priveste felul in care grupul Google monitorizeaza astfel de atacuri, limitandu-se sa spuna doar ca studiul lor "a descoperit actori-statali care ii ataca pe utilizatorii nostri". Utilizatorii care au primit astfel de e-mail-uri suspecte pe conturile lor de Gmail - serviciul de mesagerie al grupului Google - au fost instiintati de grupul american printr-un mesaj de avertizare.

Ashkan Soltani, cercetator in domeniul securitatii online, a declarat intr-un mesaj publicat pe Twitter ca 9 dintre cele mai importante 25 de site-uri de stiri din lume folosesc Google pentru gazduirea serviciilor lor de mesagerie. Aceasta lista a fost alcatuita pe baza volumelor de trafic masurate de Alexa, o firma specializata in informatii despre internet, detinuta de Amazon.com Inc.

Sediul general al grupului Google, situat in California, detine la randul sau VirusTotal, un site care analizeaza fisierele online si site-urile, in cautarea continuturilor periculoase.

Mai multe organizatii media americane au anuntat ca au fost atacate cibernetic in ultimele 12 luni, iar Forbes, Financial Times si The New York Times au fost atacate de Syrian Electronic Army, un grup de pirati cibernetici pro-guvernamentali.

Shane Huntley spune ca piratii cibernetici chinezi au reusit sa intre pe serverele mai multor organizatii media occidentale - pe care a refuzat sa le numeasca -, prin intermediul unui chestionar trimis prin e-mail angajatilor acelor companii. Cele mai multe dintre atacuri au avut la baza e-mail-uri ingenios create, care purtau un "malware" (software rau intentionat, n.r.) sau ii redirectionau pe utilizatori spre un site conceput special pentru a-i face pe acestia sa isi comunice datele personale.

Morgan Marquis-Boire spune ca astfel de atacuri nu reprezinta nimic nou, insa studiul a aratat ca numarul de atacuri comise asupra jurnalistilor si companiilor media care au ramas neraportate este semnificativ mai mare decat numarul cazurilor care au fost facute publice."Este doar varful aisbergului", a spus Morgan Marquis-Boire, vorbind despre atacurile comise asupra jurnalistilor si altor persoane interesate de drepturile omului in Vietnam, inclusiv asupra unui reporter al agentiei Associated Press. Acele atacuri constau in expedierea unui e-mail cu un atasament infectat, creat pentru a semana cu un document despre drepturile omului.
In conditiile in care cei mai mari dintre jucatorii media din lume au fost vizati de aceste atacuri cibernetice, companii media mai mici, jurnalisti-cetateni si bloggeri au fost si ei atacati, spune Shane Huntley, dand exemplu atacurile cibernetice comise asupra jurnalistilor din Maroc si Etiopia.

Problema consta, potrivit spuselor lui Marquis-Boire, in faptul ca grupurile media au fost mai lente in comparatie cu alte companii in a recunoaste amenintarile cibernetice si in a lua anumite masuri de protectie. "Multe organizatii media abia acum se trezesc si inteleg aceste lucruri", a spus el.

In schimb, multi jurnalisti au luat o serie de masuri individuale pentru a-si proteja computerele si conturile de e-mail, a adaugat acelasi specialist de la Google.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri