Stelian Tanase, directorul general interimar al Societatii Romane de Televiziune (SRTV), a declarat ca si el se afla in greva japoneza, glumind ca este "primul patron care face greva din istorie" si precizand ca este partas la aceeasi drama cu angajatii TVR, transmite agentia Mediafax.

Incepand de marti, angajatii SRTv au intrat in greva japoneza, purtand banderole albe pe brate, in semn de protest fata de decizia Comitetului Director al TVR de reducere a timpului de lucru al salariatilor si a castigurilor acestora cu 20%.

De asemenea, miercuri si joi, angajati ai TVR s-au adunat in curtea institutiei, protestand fata de decizia luata de Comitetul Director, din care face parte si Stelian Tanase, directorul general interimar al Televiziunii Romane.

Pe de alta parte, Consiliul de Administratie al TVR, care este condus tot de Stelian Tanase, va discuta in sedinta de joia viitoare planul de reducere a timpului de lucru al salariatilor si a castigurilor lor.
Contactat, joi, de agentia Mediafax, si intrebat care este punctul sau de vedere referitor la protestele din TVR, Stelian Tanase a spus: "Si eu sunt in greva japoneza. Sunt primul patron care face greva din istorie, glumesc. Mi-am pus brasarda de brat, am vorbit cu ei, mi-am pus si eu una ca sa fiu ca ei. Si eu sunt nemultumit, si eu am probleme. Deci sunt si eu in greva japoneza. Nu e privilegiul sindicatului de a face greva".

Intrebat de ce a intrat in greva japoneza, avand in vedere ca el conduce Comitetul Director al TVR, care a decis reducerea salariilor angajatilor, Stelian Tanase a raspuns: "Nu conduc niciun Comitet Director. Deocamdata suntem in discutii. Consiliul de Administratie abia joi va discuta lucrul asta".

Stelian Tanase a mai spus ca el are un singur vot in Comitetul Director al TVR: "Comitetul Director poate sa decida cum crede el de cuviinta. Vom vedea si in Consiliul de Administratie. Mai sunt multi pasi de facut pentru a reforma televiziunea. Sunt niste pasi foarte timizi deocamdata".

"Daca nu vin cei din exterior sa ia masurile necesare pentru a salva televiziunea, atunci trebuie sa o facem noi"

El a mai spus ca, pentru reabilitarea din punct de vedere financiar a TVR, "trebuie luat un complex de masuri". "Daca nu vin cei din exterior sa ia masurile necesare pentru a salva televiziunea, atunci trebuie sa o facem noi, cred ca asta este logica situatiei. Este o situatie foarte dificila", a spus Stelian Tanase.
Tanase a mai spus ca in interiorul TVR a fost creat un grup de lucru care are scopul de a gasi solutii pentru reformarea televiziunii publice.

"S-a creat un grup de lucru, care incepe luni activitatea. Incepe sa lucreze in legatura cu acest calendar al reformarii TVR. Luni, la 14.00, este prima intalnire", a spus Stelian Tanase.

Intrebat cine face parte din acest grup de lucru, Stelian Tanase a spus: "Nu are o lista inchisa, vor veni din Comitetul Director, din Consiliul de Administratie si pot sa si lipseasca. Este un grup informal. Consiliul de Administratie a votat ca se creeaza un grup de lucru care sa gaseasca solutii. A adoptat aceasta hotarare",
Stelian Tanase a spus ca nu coordoneaza acest grup de lucru. "Eu nu il coordonez, am un vot. Este un grup informal, nu are ierarhie, nu are sef. Si dumneavoastra credeti ca toata lumea ca directorul televiziunii are foarte multa putere. Nu, are foarte putina. Toata lumea ma suna pe mine sa dau socoteala, m-am si plictisit de chestia asta. Mai sunt si alti directori care iau decizii, care hotarasc, care semneaza contracte. In TVR, din cauza regulamentelor, a Legii 41 (legea de organizare si functionare a TVR, n.r.), directorul are mai putina putere decat in orice alta televiziune", a spus Stelian Tanase.

Intrebat cat timp va mai purta banderola specifica grevei japoneze, Stelian Tanase a spus ca a purtat-o si joi si o va purta in aceasta faza de decizii. "Cand vom avea o formula stabila de a restructura, cand vom avea proceduri, cand vom lua niste decizii care sa duca la o alta situatie in televiziune... Sigur ca am nemultumirile mele. Imi pun o esarfa la mana, sunt si eu in greva japoneza", a spus Tanase.

Pe de alta parte, intrebat daca acesta este un gest cinic sau un gest de solidaritate, Stelian Tanase a raspuns: "De solidaritate, bineinteles, pentru ca vreau sa arat ca toti suntem in aceeasi situatie. Soarta televiziunii nu este numai in mana directorului sau numai in mana sindicatului. Toti avem o raspundere sa salvam televiziunea, si Comitetul Director si directorul si Consiliul de Administratie si sindicatele si salariatii. Nu e numai a unuia sau altuia, toti suntem implicati in aceeasi drama a Televiziunii Romane, care incepe acum 25 de ani. Am venit aici si am gasit acest dezastru, nu eu l-am produs. Eu am venit sa gasesc o solutie, sa salvez televiziunea, pe o situatie pe care eu am gasit-o acolo. Nu eu am produs aceasta gaura de 150 de milioane datorie".
Stelian Tanase a mai spus ca nu poate sa anticipeze care va fi decizia Consiliului de Administratie al TVR, care va analiza joia viitoare planul de reducere a timpului de lucru al salariatilor si a castigurilor acestora cu 20%.

"Foarte mult depinde de cum va lucra grupul de lucru, de solutiile pe care le vor gasi si vor cere Consiliului de Administratie si Comitetului Director sa le implementeze", a spus Stelian Tanase.
In legatura cu greva japoneza, Stelian Tanase a adaugat in finalul declaratiei sale: "Toti suntem partasi la aceeasi drama, nu numai unii impotriva altora, cum cred sindicatele, care totusi beneficiaza de foarte mari avantaje in raport cu alti angajati din mass-media. Este o diferenta de statut, de reglementari, care face televiziunea (TVR, n.r.) sa aiba o situatie speciala, care a dus-o la faliment de altfel".

In anul 2013, pe vremea cand la conducerea TVR se afla Claudiu Saftoiu, Televiziunea Romana a fost marcat de procesul de concediere colectiva. Astfel, in urma selectiei de personal din 2012, la inceputul anului 2013 au fost concediati 619 angajati.

Intr-o conferinta de presa din 5 martie, Stelian Tanase, actualul director general interimar al TVR, a declarat ca numarul de angajati inainte de restructurarea care s-a facut anul trecut in Societatea Romana de Televiziune era de 3.149 (numar de posturi 3.236).

Stelian Tanase a mai spus ca, dupa restructurare, TVR a avut 2.535 de angajati (2.450 de posturi).
TVR avea la sfarsitul lui 2013 datorii fiscale de 510,8 milioane de lei, in timp ce datoriile comerciale erau de 161,3 milioane de lei, potrivit raportului de activitate al institutiei pe anul trecut.
De asemenea, datoriile istorice ale Televiziunii Romane se ridicau la 787.866.013 lei la sfarsitul anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri