Brazilia este desemnata spontan de unul din trei romani drept viitoare castigatoare a Campionatului Mondial de Fotbal din 2014. Tot spontan, mai mult de 60% din romani asociaza evenimentul sportiv cu Coca Cola, ca principal sponsor.

Romanii se inscriu in asteptarile globale ce dau de la mare distanta Brazilia drept castigatoare a Campionatului Mondial. Pronosticurile sunt mai stranse in privinta tarii impotriva careia va juca Brazilia in finala - Spania sau Germania. Totusi, neavand reprezentanta la competitie, romanii sunt mai degraba pasivi fata de fotbal, atat ca intentie de vizionare (44% vor urmari numai ocazional meciurile), cat si ca nivel de informare fata de Campionatul Mondial (numai 33% cunosc informatii detaliate).

Sapte din zece romani au declarat ca vor urmari Campionatul Mondial, insa proportia acestora ar putea ajunge la noua din zece, daca ii luam in calcul si pe cei care sunt momentan indecisi. Grupul nehotaratilor (16%) e putin probabil de convins, mai ales ca vorbim de un segment alcatuit in mare parte din femei, sub 35 ani, necasatorit si pasiv pe retelele de socializare online.

Majoritatea romanilor care declara ca vor umari meciurile aleg modalitatea cea mai simpla - la televizor (aproximativ noua din zece), doar trei din zece romani intentionand sa urmareasca competitia pe internet. Si pentru ca fotbalul inseamna socializare alaturi de cei apropiati, celelalte terminale, care sunt mai putin potrivite vizionarii in grup, sunt preferate in mai mica masura: tableta – 8%, telefon mobil – 4%, radio – 2%.

Campionatul Mondial: Mai mult marketing decat fotbal

Studiul Ipsos arata ca una din nemultumirile legate de Campionatul Mondial de Fotbal este legata de accentul puternic pus pe sponsorizarea evenimentului de catre corporatii si mai putin pe aspecte legate de sport si sportivitate – nemultumire resimtita mai ales in randul tarilor dezvoltate sau al celor mai interesate de sport efectiv. Romania este preocupata in foarte mica masura de accentul pus pe corporatii (22%), comparativ cu media globala (31%) sau cu alte tari: Franta (50%), Marea Britanie (44%) sau Brazilia (60%).

Romanii sunt insa mai receptivi la numele sponsorilor: in medie, un roman poate spune spontan un numar de 7 sponsori ai Campionatului Mondial – comparativ cu Marea Britanie (4) sau Franta (5). Totusi, in randul romanilor nu s-au format afinitati aparte, topul global al primelor trei marci fiind indentic cu topul romanilor: Coca Cola (63%), Adidas (53%), Nike (45%). Apar diferente pentru urmatoarele doua clasate: MasterCard (locul 7 mondial) si Vodafone (locul 17 mondial).

Studiul a fost realizat online in intervalul 6 – 20 mai 2014 pe un esantion de peste 19.000 de respondenti din 26 de tari (Arabia Saudita, Africa de Sud, Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, China, Corea de Sud, Egipt, Franta, Germania, Marea Britanie, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Polania, Romania, Rusia, Spania, Suedia, Turcia, SUA si Ungaria).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri