Cel mai mare proces colectiv intentat in Europa companiei Facebook a fost posibil si datorita eforturilor depuse de un student austriac, Max Schrems, aflat de trei ani intr-un veritabil "razboi" contra exploatarii datelor personale pe internet.

Ajuns la varsta de 26 de ani si devenit intre timp jurist, Max Schrems a convins 60.000 de persoane sa se asocieze plangerii sale depuse in aceasta luna la un tribunal din Viena contra celebrei retele de socializare, care numara 1,2 miliarde de utilizatori activi in fiecare luna. "Am dat in judecata Facebook pentru politica sa de confidentialitate, participarea la programul de spionaj Prism al serviciilor secrete americane, functia «Graph Search», urmarirea activitatii utilizatorului pe alte pagini decat cele ale retelei Facebook (prin intermediul butonului «Like»), alaturi de alte 20 de infractiuni", a declarat reclamantul, care isi finalizeaza in aceasta perioada teza de doctorat pe aceasta tema si tocmai a publicat romanul "Lupta-te pentru datele tale!", informeaza Mediafax.

Discret, dar combativ, Max Schrems "se expune in mod constant" in mass-media pentru a oferi astfel un chip cauzei pentru care lupta - protejarea datelor personale -, a subliniat Josef Irnberger, purtator de cuvant al Initiativei austriece pentru libertatea cetatenilor pe internet (IfNf). Max Schrems, el insusi utilizator al retelei Facebook din anul 2007, si-a facut un obicei din a povesti jurnalistilor felul in care i-a venit ideea declansarii acestei "cruciade benevole". Ideea i-a venit in timpul unei conferinte organizate in Sillicon Valley, unde se afla pentru un semestru, in cadrul unui schimb de experienta intre studenti.

"Americanii radeau pe fata de europeni pentru insistenta lor asupra drepturilor fundamentale", reaminteste el. "Spuneau ca acest aspect nu va avea consecinte" daca ei nu vor respecta legile europene despre protejarea datelor personale, a mai declarat acesta. Dupa ce s-a intors in Austria, studentul a cerut companiei Facebook sa ii trimita o compilatie cu datele sale personale si a primit un fisier de 1.222 de pagini, care repertorizau cu minutiozitate toate informatiile sale prezente pe site, inclusiv acelea pe care credea ca le-a sters. Din acel soc, Max a invatat o lectie: "Pentru gigantii internetului, datele personale reprezinta noul petrol. Vor sa le dobandeasca, asta e tot".

Si alti internauti au decis sa se alature precosului colectiv, Facebook

In august 2011, Max Schrems a denuntat Facebook pentru prima data pentru detinere abuziva de date personale in fata Autoritatii pentru protectia vietii private din Irlanda (DPC), tara in care se afla sediul european al retelei de socializare. Peste 60.000 de internauti din toata Europa au cerut sa se asocieze procesului colectiv care a fost initiat apoi la Viena pentru a amplifica demersul din 2011. Tanarul militant austriac i-a indemnat pe toti utilizatorii de Facebook sa ii sustina initiativa, pe site-ul www.fbclaim.com. Din cauza lipsei de personal care sa verifice identitatea fiecaruia, el a limitat pentru moment la 25.0000 numarul coreclamantilor, care solicita fiecare daune de 500 de euro de la compania Facebook.

Procedura se afla abia la inceput. Tribunalul vienez a cerut Facebook Ireland, filiala europeana a firmei californiene, sa ofere un raspuns intr-un interval de patru saptamani. Pentru Andreas Krish, membru in consiliul pentru protejarea datelor personale din cadrul Cancelariei federale austriece si presedinte al initiativei din cadrul UE European Digital Rights (EDRI), un lucru este sigur: "Gigantii americani au un avantaj competitiv pe piata media si a retelelor de socializare din Europa, pentru ca folosesc datele personale ale utilizatorilor fara sa suporte consecinte majore". Aceasta stare de fapt, spune el, ar putea fi schimbata de catre justitie.

Facebook nu este singura companie aflata in vizorul lui Max Schrems. In 2013, dupa dezvaluirile facute de Edward Snowden despre spionajul electronic practicat de Statele Unite la scara mondiala, austriacul a lansat o noua procedura in justitie care vizeaza Facebook, dar si Microsoft, Yahoo si Google. El se declara incurajat de decizia Curtii Europene de Justitie, pronuntata in luna mai, prin care aceasta instanta a constrans motorul de cautare american sa respecte "dreptul la uitare" al internautilor europeni. In pofida acestei cruciade, Max Schrems continua sa foloseasca Facebook. "Este un instrument formidabil pentru a ramane in contact cu cunostintele. Insa nu am publicat niciodata acolo informatii prea personale", a adaugat el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri