Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) vrea sa furnizeze servicii de televiziune digitala la nivel national si va organiza in ianuarie o licitatie pentru realizarea unei retele de antene, valoarea contractului fiind estimata la 531,4 milioane lei, TVA inclusa (120,2 milioane euro).

Cu o durata de doi ani si jumatate, contractul va fi finantat din surse atrase (credit furnizor) si presupune realizarea si implementarea a trei multiplexe nationale in vederea trecerii la televiziunea digitala terestra, se arata in anuntul de atribuire publicat pe www.e-licitatie.ro. In urma unei licitatii organizate de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM), SNR a castigat in iunie trei licente de TV digitala (multiplexe) pentru suma de 1,02 milioane de euro, arata Mediafax.

In plus, operatorul va organiza o licitatie si pentru contractarea unui imprumut de 19 milioane lei pe 12 luni, care va fi destinat platii furnizorilor, salariilor, impozitelor si taxelor. Licitatia pentru creditul estimat la 450.000 lei va fi organizata in luna decembrie.

Compania a castigat multiplexul acordat conditionat "free to air" si alte doua multiplexuri din banda UHF (MUX 2 si MUX 4), potrivit datelor ANCOM. In Romania, tranzitia de la emisia analogica terestra de televiziune la emisia digitala terestra trebuie sa se incheie pana la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de Romania si a strategiei din acest domeniu adoptate de Guvern.

Antena, "desfiintata"

Dupa 17 iunie 2015, orice transmisie analogica terestra va inceta, aceasta fiind inlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare. Cu alte cuvinte, persoanele care receptioneaza posturile TV printr-o antena, fara a fi abonati la serviciile unui operator, nu vor mai putea face acest lucru de la 17 iunie 2015.

Trecerea de la transmisia analogica la cea digitala permite transmiterea mai multor posturi TV cu o calitate superioara prin spectrul dedicat unui singur program TV transmis analogic. Un multiplex digital (licenta) reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

In luna septembrie, directorul general al SNR, Gabriel Grecu, a declarat ca, potrivit unui studiu de fezabilitate realizat la nivelul operatorului, necesarul de investitii pentru treecera la TV digitala se ridica la aproximativ 60 de milioane de euro, care va fi accesat printr-un credit furnizor, cu o perioada de rambursare de zece ani.

Cine poate participa la licitatie

Potrivit caietului de sarcini, garantia de participare la licitatie se ridica la 8,57 milioane de lei pentru ambele loturi ale licitatiei, care se va constitui prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis de o societate bancara ori de o societate de asigurari.

Cuantumul garantiei de buna executie reprezinta 10% din pretul contractului, fara TVA. La licitatie pot participa ofertanti a caror cifra de afaceri medie realizata in perioada 2011 - 2013) a fost de minim 544,96 milioane de lei pentru primul lot si de 27,3 milioane de lei pentru al doilea lot. Infiintata in anul 1991, prin reorganizarea si divizarea Rom Post Telecom, SNR este principalul furnizor de servicii de radiocomunicatii din Romania.

Sub brandul Radiocom, compania asigura suport de transmisii pentru telefonia publica, retelele de telefonie mobila, transfer de date si Internet. Potrivit Ministerului Finantelor Publice, SNR a consemnat in 2013 o cifra de afaceri de 330,5 milioane de lei si o pierdere neta de 9,2 milioane de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri