Televiziunile care au primit cele mai mari amenzi de la Consiliul National al Audiovizualului (CNA) in 2014 sunt Antena 3, Antena 1, B1 TV si Romania TV, in total fiind aplicate peste 70 de amenzi, cu un cuantum de peste 1,8 milioane de lei.

Datele au fost obtinute prin prelucrarea informatiilor din sedintele Consiliului National al Audiovizualului, a celor publicate pe site-ul CNA si a celor din comunicatele de presa emise de institutie in acest an, in lipsa unui bilant oficial al Consiliului pana la data publicarii acestui material, informeaza Mediafax.

Astfel, CNA a aplicat in acest an un numar total de 373 de sanctiuni, dintre care 68 de amenzi in valoare de 1.826.000 de lei, 284 de somatii publice, 10 decizii de intrare in legalitate a unor piese muzicale, spoturi publicitare si electorale, 10 decizii de acordare a unor drepturi la replica sau rectificare si o decizie de retragere a licentei. Sumele provenite din amenzile CNA merg la bugetul de stat.

Comparativ cu anul 2013, numarul amenzilor aplicate de CNA in acest an este in scadere. In 2013, CNA a aplicat un total de 101 amenzi in cuantum de 2.067.500 de lei. Insa, numarul total al sanctiunilor (incluzand somatiile, deciziile de acordare a dreptului la replica etc.) este in acest an mai mare fata de cel din 2013. Anul trecut, Consiliul a aplicat in total 250 de sanctiuni pentru nerespectarea de catre televiziuni, radiouri si distribuitorii de servicii a legislatiei din domeniul audiovizualului.

Televiziunea cea mai amendata, Antena 3

Cele mai mari sanctiuni au mers in acest an la televiziunile de stiri Antena 3, B1 TV si Romania TV, dar si la televiziunea generalista Antena 1. Astfel, Antena 3, o televiziune detinuta de familia Voiculescu, s-a situat pe primul loc in acest top, intrucat a primit 15 sanctiuni de la CNA, din care 10 amenzi, a caror valoare totala este de 230.000 de lei. Antena 3 a primit si doua somatii publice si trei decizii de acordare a dreptului la replica, pentru nerespectarea legislatiei audiovizualului in acest an.

Antena 1, o televiziune generalista detinuta tot de familia Voiculescu, a ocupat pozitia a doua in clasament. Antena 1 a primit in acest an 7 sanctiuni de la CNA, respectiv 4 amenzi, in cuantum de 170.000 de lei, doua somatii publice si o decizie de acordare a dreptului la rectificare. Pe locul al treilea in topul celor mai mari sanctiuni primite in acest an de televiziuni se situeaza B1 TV. Aceasta televiziune de stiri, detinuta indirect de familia Paunescu si direct de Sorin Oancea (50% din actiuni), a primit in 2014 un numar total de 12 sanctiuni de la CNA, intre care 6 amenzi, in valoare totala de 135.000 de lei, 5 somatii publice si o decizie de acordare a dreptului la replica.

Romania TV, o televiziune de stiri aflata in sfera de influenta a deputatului Sebastian Ghita, ocupa pozitia a patra in acest clasament. Romania TV a primit in acest an 11 sanctiuni (7 amenzi, in cuantum de 125.000 de lei, 3 somatii publice si o decizie de acordare a dreptului la replica), pentru nerespectarea legislatiei audiovizualului. Clasamentul continua cu Pro TV, care a primit 3 sanctiuni in acest an de la CNA, dintre care 2 amenzi (in cuantum de 120.000 de lei), Mynele TV - o amenda de 100.000 de lei si Nasul TV - 5 sanctiuni, din care 4 amenzi (80.000 de lei).

Amenzi, somatii si obligatii la dreptul la replica

Televiziunea Romana a primit in acest an 4 sanctiuni de la CNA, dintre care o amenda de 70.000 de lei, doua somatii publice si o decizie de acordare a dreptului la replica. La randul sau, televiziunea de stiri Realitatea TV a primit in 2014 un numar total de 8 sanctiuni pentru nerespectarea legislatiei audiovizualului, respectiv 3 amenzi (in cuantum de 36.000 de lei), patru somatii si o decizie de acordare a dreptului la replica.

Clasamentul continua cu Prima TV - 3 sanctiuni (2 amenzi in cuantum de 20.000 de lei si o somatie publica), Taraf TV - o amenda de 15.000 de lei, Kanal D - 2 sanctiuni (o amenda de 10.000 de lei si o somatie), Estrada TV - 2 sanctiuni (o amenda de 10.000 de lei si o somatie), Neptun TV - 2 sanctiuni (o amenda de 10.000 de lei si o somatie) si Antena Stars - o amenda de 10.000 de lei.

Totodata, Digi 24, Sport.ro, Look TV, Transilvania Live! (in prezent Look Plus, n.r.) si The Money Channel au primit fiecare cate o somatie publica in acest an, pentru incalcarea legislatiei audiovizualului. In ceea ce priveste posturile de radio, Radio Zu a primit 4 sanctiuni, respectiv 3 amenzi, in cuantum de 40.000 de lei, si o decizie de intrare in legalitate a unui clip publicitar, iar Kiss FM a primit 2 amenzi, in valoare totala de 40.000 de lei. Clasamentul celor mai amendate posturi de radio in acest an continua cu Gold FM (o amenda de 25.000 de lei), Pro FM (o amenda de 25.000 de lei), Radio 21 - 2 sanctiuni (o amenda de 20.000 de lei si o somatie). La randul lor, Europa FM, Magic FM Sibiu si RFI Romania au primit cate o somatie publica.

Pe de alta parte, cele mai multe dintre somatiile publice aplicate in acest an de CNA au mers la cablisti, pentru nerespectarea principiului "must carry", respectiv neincluderea in grilele lor a unor televiziuni obligatorii la retransmisie, potrivit articolului 82 din Legea audiovizualului. Intre aceste societati de cablu somate public de CNA in 2014 se numara si cablistii mari, respectiv RCS&RDS, UPC Romania, Romtelecom si Digital Cable Systems. Consiliul National al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare in domeniul programelor audiovizuale, o institutie publica autonoma aflata sub control parlamentar. Consiliul se intruneste, in mod curent, de doua ori pe saptamana, in sedinte publice si este mandatat sa monitorizeze radiodifuzorii si sa aplice sanctiuni in cazul in care constata incalcari ale reglementarilor in vigoare.

CNA nu a functionat in acest an timp de mai mult de o luna. Consiliul si-a incheiat activitatea la sfarsitul lunii octombrie, dupa expirarea mandatelor a patru membri, respectiv Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Radu Calin Cristea si Christian Mititelu. Pentru ca o sedinta a CNA sa poata avea loc, Consiliul trebuie sa aiba un cvorum de opt din cei 11 membri numiti, potrivit Legii audiovizualului.

Astfel, Consiliul National al Audiovizualului si-a putut relua activitatea abia pe 9 decembrie, dupa numirea de catre Parlament a doi noi membri ai Consiliului, respectiv Radu Calin Cristea (care astfel isi continua activitatea in CNA) si Gabriel Tufeanu (aflat la primul mandat in Consiliu). CNA are, in prezent, urmatoarea componenta: Laura Georgescu (presedinte), Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri