Adrian Sarbu: "demiurg" in media, controversat in afaceri

Adrian Sarbu: "demiurg" in media, controversat in afaceri

Adrian Sarbu, fostul patron al PRO TV si actualul director general al Mediafax, este cercetat pentru instigare la evaziune fiscala, delapidare si spalare de bani, in dosarul evaziunii fiscale de la "Mediafax", in care sunt urmarite penal alte patru persoane, aflate in stare de retinere, dar si SC MEDIAFAX GROUP SA.

Sarbu a fost retinut, marti, pentru audieri la Parchetul General, iar spre seara a fost dus, cu catuse, in arestul central al Politiei Capitalei. El urmeaza sa fie prezentat, miercuri, in fata judecatorilor de la Curtea Suprema, cu propunerea de arestare preventiva.

Persoanele implicate in acest dosar sunt Cozac Daniela, Grigoruta Roxana Dorina, Dinu Sorin Nicolae, Chis Gheorghe Dragos, iar ultimii trei au fost si arestati preventiv.

In comunicatul de presa publicat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se arata ca, in urma unei decizii din 23 aprilie 2013, SC Mediafax Group SA i s-a acordat esalonarea la plata pe o perioada de 24 de luni a obligatiilor fiscale, in suma totala de aproape 4 milioane de lei. Rezulta din asta ca persoanele implicare in legalizarea actelor acestei societati "au creat si aplicat, in mod continuat, o schema de sustragere de la plata taxelor si impozitelor, implicand constituirea unor societati fantoma pe numele unor persoane lipsite de posibilitati materiale", se arata in comunicatul citat. Din calculele anchetatorilor, ar fi vorba de un prejudiciu adus statului prin activitatea infractionala derulata de inculpati se ridica la 16.809.964 milioane de euro.

Adrian Sarbu a fondat grupul Media Pro la inceputul anilor '90, in 1991 a lansat agentia de presa Mediafax, iar in 1995 a lansat PRO TV, un post comercial de televiziune. In iunie 2010 a iesit din actionariatul PRO TV SA, insa a ramas presedinte al companiei Central European media Enterprises.

Compania MEDIAFAX GROUP SA detine, printre altele, gandul,info, prosport.ro, zf.ro, apropo.ro, mediafax.ro si Ziarul Financiar.

Sorin Ovidiu Vintu: mogul si "proletar"

Sorin Ovidiu Vintu poate fi caracterizat ca un mogul de presa extrem de ambitios, avand in vedere ca ajunsese, in urma cu cativa ani, unui dintre cei mai bogati oameni din Romania: in 2008 avea o avere estimata la 800 de milioane de dolari. El este cunoscut ca fost sef al grupului Realitatea Catavencu.

In ianuarie 2014, Vintu a fost condamnat la doi ani de inchisoare, in dosarul in care este acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa, condamnat, la randul sau, la 15 ani de inchisoare in dosarul legat de prabusirea FNI. In noiembrie 2014 Tribunalul Bucuresti a decis eliberarea conditionata a omului de afaceri, decizia fiind definitiva. Magistratii au admis, astfel, contestatia lui Vintu fata de o decizie a Judecatoriei Sectorului 4, care a respins cererea de eliberare conditionata.

In comunicatul procurorilor se arata ca Sorin Ovidiu Vintu i-ar fi trimis lui Nicolae Popa 50.000 de euro printr-un cont din Indonezia si 20.000 de euro prin intermediul fratelui sau, Virgil Popa.

Experienta inchisorii

Sorin Ovidiu Vintu a mai fost dupa gratii timp de un an (iunie 2012-mai 2013), in Penitenciarul Jilava, dupa ce Sebastian Ghita, actualul patron al postului Romania TV, a facut publica o inregistare in care Sorin Ovidiu Vintu il ameninta si santaja.

Vantu a mai fost trimis in judecata si in 13 septembrie 2012, intr-un dosar in care este acuzat, alaturi de Liviu Luca, Octavian Turcan si fostii directori ai Petromservice Ghoerghe Supeala si Zizi Anagnostopol, ca ar fi delapidat Petromservice, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro. In acest dosar omul de afaceri a fost condamnat, in luna iulie, la sase ani si doua luni de inchisoare cu executare, insa decizia poate fi contestata.

Dan Voiculescu - de la carma portavocii anti-Basescu la Rahova

Dan Voiculescu - de la carma portavocii anti-Basescu la Rahova

Dan Voiculescu a trecut de la carma Antenelor la Rahova, unde a fost inchis dupa ce a primit o condamnare la 10 ani de inchisoare in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare.

Acesta a depus un recurs in casatie la pedeapsa primita, insa Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au respins aceasta ultima cale de atac pe care Voiculescu o mai avea la dispozitie pentru a scapa de cei 10 ani de inchisoare. Condamnarea din partea Curtii de Apel a venit in august 2014, iar alaturi de Voiculescu au mai fost condamnati si Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, care a primit opt ani, si fostul ministru Sorin Pantis, la sapte ani.

Dan Voiculescu a fondat grupul de presa Intact Media Group, care detine postul Antena 3, insa a lasat actionariatul fiicelor sale, Corina si Camelia Voiculescu. Intrarea pe scena politica a facut-o prin infiintarea Partidului Umanist Roman (ulterior Partidul Conservator) in 1992, dupa care a detinut trei mandate de senator.

Dan Adamescu - inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie

Dan Adamescu - inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie

Dan Adamescu a fost condamnat, luni, de Curtea de Apel Bucuresti, la patru ani si jumatate de inchisoare cu executare, in dosarul privind interventii in cauze de insolventa. In acelasi dosar au mai fost condamnati judecatorul Mircea Moldova, la 22 de ani, Elena Roventa, la cinci ani si zece luni, Sorin Viziru, la cinci ani, si Ion Stanciu, la trei ani si opt luni.

Pe langa pedeapsa cu inchisoarea, instanta CAB a dispus si interdictia unor drepturi pe o perioada de trei ani, printre care dreptul de a fi director si administrator al unei societati sau de a coordona societati comerciale, in tara sau in strainatate. Procurorii DNA arata in referat ca magistratii judecatori, sub urmarire penala la data publicarii rechizitoriului, ca magistratii judecatori primeau, direct sau prin intermediari, sume de bani pentru a desemna preferential anumiti administratori privati, atribuirea preferentiala a unor dosare de insolventa sau pentru a-si exercita influenta pe langa magistratii judecatori.

Omul de afaceri Dan Adamescu detine, indirect, compania Astra Asigurari, dar si complexul Unirea Shopping Center. Pe langa acestea, Adamescu mai conduce compania Medien Holding, care include cotidianul Romania Libera si Academia Catavencu. Averea acestuia era estimata, in 2014, la 410-430 milioane de euro, fiind pe locul doi in topul celor mai bogati afaceristi din media, dupa Zoltan Teszari, care detine compania RCS (TV Digi Sport, Digi 24, Digi World si Digi Life).

Comunicatul de presa publicat de DNA poate fi citit aici.

Bogdan Popovici - 6 ani dupa gratii in dosarul "Trofeul calitatii"

Bogdan Popovici - 6 ani dupa gratii in dosarul "Trofeul calitatii"

Bogdan Popovici a fost condamnat la sase ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii", acelasi in care sotia sa, Marina Popovici, a primit cinci ani de inchisoare pentru coruptie, ambele pedepse fiind cu executare.

Popovici este fondatorul Forum Invest si cel care a lansat publicatia saptamanala Banii Nostri. Cei doi sunt acuzati ca ar fi participat, prin cele opt firme pe care le detin si care sunt implicate in dosar, la strangere ilegala de fonduri pentru finantarea campaniei electorale pentru prezidentiale a lui Adrian Nastase din 2004, cand acesta candida din partea PSD.

Una dintre companiile detinute de Popovici este Media On, care a avut publicatii precum Banii Nostri, Eurolider si Insight Tarom.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Maricel Pacuraru - 4 ani de inchisoare in dosarul Posta Romana

Maricel Pacuraru - 4 ani de inchisoare in dosarul Posta Romana

Omul de afaceri Maricel Pacuraru, unul dintre asociatii lui Cozmin Gusa la conducerea Realitatea Media, a fost condamnat, in noiembrie 2014, la patru ani de inchisoare cu executare in dosarul Posta Romana. In acelasi dosar a mai fost condamnat, la aceeasi pedeapsa, si Mihail Toader, fost director al Postei Romane. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul in acest dosar, care se refera la politele de asigurare pentru angajati, se ridica la peste patru milioane de euro.

Maricel Pacuraru a fost acuzat de spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu. Pedeapsa initiala data de Tribunalul de Bucuresti a fost de opt ani pentru Pacuraru si sase ani pentru Toader, insa Curta de Apel a redus pedepsele celor doi la cate patru ani. Pe langa acestia, in dosar au fost condamnate alte sase persoane, cei opt fiind obligati sa restituie Postei Romane suma de 14,3 milioane de lei, la care se adauga si dobanda calculata pana la plata efectiva a datoriei.

Maricel Pacuraru a lansat, pe 17 ianuarie, alaturi de Cozmin Gusa, televiziunea de stiri Realitatea Plus, care are o sigla asemanatoare cu cea de la Realitatea TV, insa continutul este diferit.