Membrii CNA au aprobat preluarea radiourilor detinute de Central European Media Enterprises de catre RCS&RDS, pe lista acestora fiind Pro FM, Info Pro, Pro Clasic, Music FM si Dance FM-, urmand ca Pro FM sa aiba in continuare un profil muzical, iar Info Pro sa se transforme in reteaua informativa Digi FM.

RCS&RDS a anuntat, pe 23 decembrie 2014, ca va prelua toate licentele de radio detinute de Central European Media Enterprises (CME) in Romania, respectiv Pro FM, Info Pro, Pro Clasic, Music FM si Dance FM. Insa, pentru a putea sa preia aceste radiouri, RCS&RDS avea nevoie de acordul Consiliului National al Audiovizualului, in conformitate cu prevederile legislatiei audiovizualului. Astfel, in sedinta de marti, CNA a analizat aceasta solicitare de transfer de licente de pe societatile Pro TV SA, respectiv Campus Radio SRL pe societatea RCS&RDS. Licentele Pro FM, Info Pro si Pro Clasic au fost detinute de CME prin intermediul societatii Pro TV SA si, ca urmare a aprobarii date marti de CNA, acestea vor fi transferate pe societatea RCS&RDS, arata Mediafax.

Totodata, licentele Music FM si Dance FM sunt detinute de societatea Campus Radio SRL, ai carei asociati sunt Pro TV SA - 20% si Marius Dobre (80%). Societatea a adus la cunostinta CNA intentia de a modifica actionariatul si a solicitat acordul prealabil al Consiliului pentru efectuarea acestei operatiuni. In prezent, asociatii Campus Radio SRL sunt Pro TV SA (20%) si Marius Dobre (80%). Actionariatul ar urma sa se modifice in sensul intrarii in companie a RCS&RDS, cu 90% din actiuni, si a Integrasoft SRL (asociat unic RCS&RDS) - 10%. De asemenea, reprezentantii RCS&RDS au spus ca doresc sa transforme postul de radio Info Pro intr-un radio de informatie, care va avea denumirea Digi FM, si sa mentina profilul muzical al Pro FM. Acestia au precizat ca Digi FM ar urma sa emita peste trei luni.

Gasirea unei solutii legale

Insa membrul CNA Lorand Turos a spus ca Legea audiovizualului nu permite modificarea unei licente decat dupa un an de la inceperea difuzarii. El a facut referire la articolul 56 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "Licenta audiovizuala analogica sau digitala poate fi cedata catre un tert numai cu acordul Consiliului, nu mai devreme de un an de la data intrarii in difuzare, cu asumarea de catre noul titular a tuturor obligatiilor decurgand din licenta si cu prezentarea certificatelor fiscale din care sa rezulte ca la data solicitarii acordului Consiliului pentru cedarea licentei nici societatea titulara cedenta a licentei si nici societatea cesionara nu inregistreaza obligatii restante la bugetul de stat". Cu toate acestea, membrii CNA au gasit o solutie legala pentru a ajuta RCS&RDS, astfel incat compania sa poata sa "serveasca interesul public" (dupa cum s-a exprimat membrul CNA Monica Gubernat) si sa lanseze Digi FM, pe reteaua Info Pro.

Astfel, membrii CNA prezenti la momentul votului (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Dorina Rusu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea) au aprobat in unanimitate, initial, modificarea structurii de programe a Info Pro si a denumirii sale in Digi FM. In acest caz, s-a ajuns la situatia ca postul de radio Digi FM a fost detinut pentru cateva minute, marti, de societatea Pro TV SA. De asemenea, CNA a aprobat tot cu unanimitate de voturi modificarea structurii de programe a Pro FM, care va ramane insa generalist, preponderent muzical, ca si pana in prezent. Dupa ce a aprobat aceste modificari de structuri si de denumire din Info Pro in Digi FM, CNA a aprobat tot cu unanimitate de voturi si cedarea licentelor detinute de Pro TV SA (Pro FM, Digi FM si Pro Clasic) societatii RCS&RDS SA. In acest fel, Digi FM a putut intra in portofoliul RCS&RDS.

In plus, CNA a aprobat cu unanimitate de voturi acordul pentru modificarea actionariatului societatii Campus Radio SRL (care detine licentele Music FM si Dance FM), in sensul intrarii in actionariat a RCS&RDS, cu 90% din actiuni, si a Integrasoft SRL (asociat unic RCS&RDS) - 10%. La sedinta CNA de marti a participat o delegatie comuna din partea RCS&RDS-Pro TV SA, din care a facut parte si Cosmin Prelipceanu, redactorul-sef al televiziunii de stiri Digi 24, detinuta tot de RCS&RDS. Prelipceanu le-a spus membrilor CNA ca a fost insarcinat sa se ocupe si de proiectul acesta al radiourilor. In acest context, Cosmin Prelipceanu a prezentat planurile companiei RCS&RDS de a transforma reteaua nationala de radio Info Pro intr-o retea nationala de informatie, cu denumirea Digi FM.

"Noi am inteles din licenta Info Pro ca acesta este un radio de informatie. Ne dorim sa facem un radio de informatie (...) Licenta Info Pro pentru noi este nevoia romanilor de a avea o retea nationala de radio de informatie. Credem ca exista aceasta nevoie si credem ca noi o putem acoperi", a spus Cosmin Prelipceanu. El a mai spus ca noul post de radio Digi FM ar urma sa emita in urmatoarele trei luni si sa difuzeze 50% productie proprie, 48% productii ale altor producatori si 2% productii retransmise de la Digi 24 (emisiunea in care este invitat Emil Hurezeanu). De asemenea, Digi FM ar urma sa difuzeze programe de informare (30%), programe educative, culturale si religioase (2%), divertisment (muzica) - 48% si publicitate si teleshopping - 20%. "Vom avea redactie proprie pentru Digi FM, care va produce continut informativ de radio, pentru radio. Acel 2% se refera la faptul ca ne propunem ca seara, intre 21.30 - 22.00, sa-l preluam integral pe Emil Hurezeanu, pentru ca noi consideram ca emisiunea respectiva se preteaza radioului", a spus Cosmin Prelipceanu, precizand ca niciun alt program difuzat in prezent de televiziunea Digi 24 nu se preteaza la retransmisia la radio, asa cum e cazul emisiunii cu Emil Hurezeanu.

Ne-am propus ca emisiunile noastre de stiri sa fie consistente, mai lungi, mai generoase decat ale tuturor radiourilor care exista acum pe piata.

"Vom avea jurnalisti de radio care sa produca un continut pentru radio (...) Vom avea un desk comun (cu Digi 24, n.r.), un loc unde se strange toata informatia. Infrastructura exista deja. Noi vrem sa aducem oameni", a mai spus Prelipceanu. El a precizat ca, in masura in care vor dori, angajatii actuali ai Info Pro si Pro FM vor putea sa lucreze in continuare la proiectul de radio dezvoltat de RCS&RDS. In ceea ce priveste grila care ar urma sa fie difuzata de Digi FM, Cosmin Prelipceanu a spus: "Ne-am propus ca emisiunile noastre de stiri sa fie consistente, mai lungi, mai generoase decat ale tuturor radiourilor care exista acum pe piata. Informatie inseamna ca vom avea emisiuni informative pe Digi FM cu jurnalisti de radio, dar cu continut propriu televiziunilor noastre". Prelipceanu a mai spus ca pe Digi FM ar urma sa fie difuzate si o emisiune de sport, dar si una economica.

Pe de alta parte, Pro FM va continua sa fie un post de radio generalist, care va difuza multa muzica, reprezentantii RCS&RDS intentionand sa mentina si actuala denumire a statiei. La fel ar urma sa se intample si in cazul posturilor de radio Pro Clasic, Music FM si Dance FM, care la randul lor vor intra in portofoliul RCS&RDS si isi vor pastra formatele si denumirile actuale. "Pro FM revine pe reteaua nationala a Pro FM, cu acoperire ceva mai mica si, in acelasi timp, el revine la formatul lui de baza si la misiunea pe care am avut-o, de a fi un radio pentru tineri, preponderent muzical, dar fara a scapa din vedere zona de informatii, pe care o vom livra intr-un stil dinamic. Va fi o reducere a procentului de stiri pe Pro FM, dar vom pastra toate celelalte valente ale formatului (...) Vom continua sa difuzam muzica actuala, pop, dance, dar de calitate, promovand preponderent artisti din Romania. Muzica este aleasa pe baza unei cercetari, sondaj telefonic cu ascultatorii nostri", a declarat, in sedinta de marti a CNA, Marius Dobre, directorul executiv al Pro FM.

RCS&RDS planuieste sa se lanseze pe piata de radio din Romania inca din 2013. Intentia RCS&RDS viza atat lansarea unei retele de radio generaliste, intitulate Digi FM, cat si a unei retele de radio cu profil tematic-sportiv, cu denumirea Digi Sport FM, dupa cum spunea un anunt din octombrie 2013. Insa, la un concurs organizat de Consiliul National al Audiovizualului la sfarsitul anului 2013, RCS&RDS a castigat doar trei frecvente de radio - in Sibiu, Sighisoara si Resita - pentru a lansa postul generalist Digi FM. Acum, planurile RCS&RDS s-au schimbat si nu mai vizeaza lansarea unei retele de radio generaliste, ci a unei retele informative. In privinta acestor trei licente castigate la concursul organizat de CNA, Cosmin Prelipceanu a spus ca RCS&RDS planuieste sa renunte la cea de la Sibiu. De asemenea, RCS&RDS doreste ca CNA sa aprobe ca licenta de la Resita, obtinuta pentru lansarea Digi FM, sa fie trecuta in reteaua Pro FM, iar licenta de la Sighisoara sa fie inclusa in noua retea Digi FM.

In ceea ce priveste momentul in care Info Pro ar urma sa se transforme in Digi FM, Cosmin Prelipceanu a spus: "Ne propunem sa incepem peste trei luni (...) In trei luni am fi capabili sa livram ce am propus".
Insa membrul CNA Lorand Turos a spus ca Legea audiovizualului nu permite modificarea licentei decat dupa un an de la inceperea difuzarii. El a facut referire la articolul 56 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "Licenta audiovizuala analogica sau digitala poate fi cedata catre un tert numai cu acordul Consiliului, nu mai devreme de un an de la data intrarii in difuzare, cu asumarea de catre noul titular a tuturor obligatiilor decurgand din licenta si cu prezentarea certificatelor fiscale din care sa rezulte ca la data solicitarii acordului Consiliului pentru cedarea licentei nici societatea titulara cedenta a licentei si nici societatea cesionara nu inregistreaza obligatii restante la bugetul de stat".

La randul sau, Lucian Mihai, reprezentantul RCS&RDS in relatia cu CNA, a spus ca RCS&RDS va respecta legislatia in vigoare. "Vom respecta legislatia in vigoare la momentul la care vom putea sa o punem in functiune", a spus Lucian Mihai. CME este o companie de media si entertainment care opereaza pe sase piete majore din Europa Centrala si de Est. In Romania, CME mai detine televiziunile Pro TV, Pro TV International, Acasa, Acasa Gold, Pro Cinema, Sport.ro, MTV Romania si Pro TV Chisinau si Acasa Moldova, dar si serviciul de video on demand Voyo. RCS&RDS este una dintre cele mai importante companii de pe piata serviciilor de televiziune prin cablu si satelit din Romania. In ultimii ani, RCS&RDS si-a dezvoltat propriile televiziuni. Astfel, in prezent compania detine televiziunea de stiri Digi 24 HD (cu statiile aferente din teritoriu), televiziunile de filme Digi Film, televiziunile de sport Digi Sport, dar si televiziunile de documentare Digi Animal World, Digi Life si Digi World (cu variantele "secundare" Animal World Channel, Life Channel si World Channel). De asemenea, RCS&RDS este actionar la posturile muzicale Music Channel, H!T Music Channel si UTV.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri