Un membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Monica Gubernat, a propus, joi, colegilor sai, adoptarea unei decizii prin care sa se solicite Parlamentului revocarea Laurei Georgescu din functia de presedinte al Consiliului.

Monica Gubernat a facut aceasta propunere la inceputul sedintei de joi a Consiliului. Ea a solicitat, de fapt, introducerea unui astfel de punct pe ordinea de zi a sedintei CNA de joi. Gubernat a invocat in acest sens "conflictul permanent" din interiorul CNA, care a ajuns in instanta. "Avand in vedere conflictul permanent din interiorul institutiei, conflict care a ajuns in instanta, conflictele de interese rezultate in urma acestei actiuni si o sa va dau un singur exemplu, CNA, in calitate de parat (in instanta, n.r.), trebuie sa depuna o interpelare, acea interpelare va suna in felul urmator: «CNA, reprezentat legal de doamna Laura Georgescu, dat in judecata de doamna Laura Georgescu»; de asemenea, avand in vedere adrese asumate in numele CNA, cu caracter ascuns de recomandare, de care aflam din pacate din presa; de asemenea, decizii luate de CNA, care nu sunt puse in practica, corespondente cu diverse institutii ascunse de ochii CNA, nu mai vorbesc de credibilitatea si de imaginea institutiei, va propun spre adoptare o decizie prin care solicitam Parlamentului revocarea din functia de presedinte a doamnei Laura Georgescu", a spus Monica Gubernat, conform Mediafax.

Ea a facut referire la faptul ca Laura Georgescu, presedintele CNA, a dat in judecata, pe 9 martie, CNA si sase membri ai CNA - Valentin Jucan, Monica Gubernat, Rasvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Calin Cristea si Viorel Vasile Buda -, care, in septembrie 2014, i-au redus atributiile la conducerea Consiliului, prin modificarea Regulamentului de Organizare si Functionare al institutiei. Aceasta a cerut instantei anularea unui act administrativ al Consiliului National al Audiovizualului, respectiv a deciziei 530 (Regulamentul de Organizare si Functionare al CNA) din 16 septembrie 2014, potrivit informatiilor publicate pe portalul instantelor de judecata.

Laura Georgescu a declarat, vineri, ca a dat in judecata 6 membri CNA si a cerut instantei anularea ROF al institutiei, din cauza ca unele articole din acest document incalca Legea audiovizualului, precizand ca toate eforturile pe care le-a facut pentru corectarea ROF au ramas fara rezultat. Laura Georgescu nu a fost prezenta la inceputul sedintei CNA de joi, in care Monica Gubernat a facut propunerea privind luarea unei eventuale decizii prin care Consiliul sa solicite Parlamentului revocarea Laurei Georgescu din functia de presedinte al CNA.

Ce prevede legea

Pe de alta parte, Legea audiovizualului nu prevede aceasta posibilitate, de adoptare a unei astfel de decizii. Potrivit articolului 13 din Legea audiovizualului, "(1) Membrii Consiliului pot fi demisi, la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, in urmatoarele situatii: a) in cazul incapacitatii de a-si exercita functia pentru o perioada mai mare de 6 luni; b) in cazul unei condamnari penale aplicate printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva. (2) In scopul aplicarii prevederilor alin. (1) Consiliul sesizeaza Parlamentul". In momentul difuzarii acestei stiri, CNA se afla in sala de sedinte a Consiliului, din care au fost scosi reprezentantii presei.

In sala de sedinte se afla in acest moment Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu (care nu are inca drept de vot), Dorina Rusu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea. Din sala de sedinte a plecat membrul CNA Lorand Turos, din cauza ca Radu Calin Cristea (cel care conduce sedinta de joi a Consiliului, in calitate de presedinte de sedinta) a propus organizarea alegerilor pentru functia de vicepresedinte al CNA. Aceasta functie a devenit vacanta in septembrie 2014, dupa ce Viorel Vasile Buda si-a dat demisia, invocand motive personale. Ulterior, in luna octombrie, Lorand Turos si-a depus candidatura pentru functia de vicepresedinte al CNA.

Insa, in sedinta de joi, Lorand Turos a spus ca nu este corect ca vicepresedintele CNA sa fie ales intr-o sedinta in care nu sunt toti membrii Consiliului, iar unul dintre membri - Radu Herjeu - nu are inca drept de vot. De asemenea, Lorand Turos a spus ca, daca se continua aceasta procedura privind alegerea vicepresedintelui, el isi retrage candidatura si paraseste sala de sedinte a CNA. Acest lucru s-a si intamplat dupa ce sapte membri ai CNA (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea) au votat "pentru" organizarea, joi, a alegerilor pentru functia de vicepresedinte al CNA. "Impotriva" a votat doar Lorand Turos, care ulterior a si anuntat public ca isi retrage candidatura la functia de vicepresedinte al CNA si a parasit sala de sedinte a Consiliului.

Astfel, CNA nu mai poate organiza alegeri pentru vicepresedintele Consiliului. Motivul este acela ca Legea audiovizualului prevede la articolul 14 ca "vicepresedintele este ales prin vot secret de catre Consiliu, in prezenta a cel putin 9 membri ai acestuia, pentru un mandat de 6 ani". Doar opt membri ai CNA continua sa se afle in prezent in sala de sedinte a Consiliului (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu, Rasvan Popescu, Radu Calin Cristea si Radu Herjeu), insa Herjeu nu are drept de vot. Laura Georgescu nu este prezenta in sala de sedinte a Consiliului, iar Viorel Vasile Buda este in concediu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri