Laura Georgescu, presedintele CNA, care la inceputul lunii martie a dat in judecata sase membri CNA, din cauza ca i-au redus atributiile la conducerea Consiliului, prin modificarea Regulamentului de Organizare si Functionare al institutiei, le cere acestora daune morale in cuantum de 12.000 de lei.

Dosarul prin care Laura Georgescu, presedintele CNA, i-a chemat in judecata pe sase dintre actualii sai colegi - Valentin Jucan, Monica Gubernat, Rasvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Calin Cristea si Viorel Vasile Buda -, dar si institutia CNA a fost inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti pe 9 martie, la Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal. Obiectul procesului este anularea unui act administrativ al Consiliului National al Audiovizualului, respectiv a deciziei 530 (Regulamentul de Organizare si Functionare al CNA) din 16 septembrie 2014, potrivit informatiilor publicate pe portalul instantelor de judecata. Nu a fost stabilita inca o data in acest proces, scrie Mediafax.

In plus, in acest proces, Laura Georgescu solicita instantei "obligarea paratilor la plata de daune morale in cuantum de 12.000 de lei". De asemenea, Georgescu cere instantei "obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata". Informatia privind dosarul depus in instanta de Laura Georgescu a fost facuta publica de Narcisa Iorga, pe blogul personal, Despre audiovizual. Iorga a fost membru al CNA pana in octombrie 2014, cand i-a expirat mandatul.

In documentele depuse la Curtea de Apel Bucuresti, Laura Georgescu spune ca, prin punerea in aplicare a noului ROF, din luna septembrie 2014 si pana in prezent, ea nu si-a mai putut exercita functia pentru care a fost investita de Parlamentul Romaniei. "(...) 90 la suta din personalul aparatului tehnic si de specialitate al CNA nemaifiindu-mi in directa subordonare ierarhica, fapt care a condus la insubordonare si la imposibilitatea exercitarii de catre mine a actului de conducere, ceea ce s-a repercutat negativ asupra starii mele psihice si asupra situatiei mele sociale, inclusiv in plan familial si profesional, prin atingerile aduse onoarei si demnitatii mele", spune Laura Georgescu in respectivele documente.

"De aceea, consider ca aplicarea acestui ROF a avut ca rezultat un haos total institutional si un blocaj fara iesire si ca prin aplicarea acestuia mi s-au cauzat grave prejudicii aduse onoarei, cinstei, demnitatii, prestigiului si reputatiei mele, prejudiciile produse prin insulte, calomnii, defaimari, aprecieri nefavorabile, inclusiv cele privind reputatia si probitatea mea profesionala", mai spune Laura Georgescu, potrivit documentelor publicate de Narcisa Iorga. De cealalta parte, Laura Georgescu, presedintele CNA, a declarat, marti, pentru presa prezenta la sedinta Consiliului ca prin cererea adresata instantei si-a exercitat dreptul constitutional de a solicita anularea unui act administrativ.

"E dreptul oricarui cetatean. El vine ca urmare a unor diligente de sase luni in care nu am reusit sa ii conving pe cei sase colegi ca se incalca nu o lege, nu doua, peste cinci legi in acest moment cu ROF-ul care este votat din 11 septembrie 2014. Ceea ce ma sperie si ma ingrijoreaza este ca nu au inteles nici macar mesajul deputatilor si ma refer la domnul deputat Marton Arpad, care a spus clar (in timpul unei sedinte a Comisiei pentru cultura a Camerei Deputatilor din 24 martie, n.r.) ca se incalca legile acestei tari prin ROF si a dat exemple de trei articole din ROF. Deci cred ca nu mai vorbim de o neintelegere a legilor, ci de cu totul si cu totul altceva", a spus Laura Georgescu. Ea a precizat ca principalii vizati in acest proces sunt sase membri ai CNA - Valentin Jucan, Monica Gubernat, Rasvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Calin Cristea si Viorel Vasile Buda -, pentru ca au aprobat respectivul ROF fara a solicita si fara a avea un punct de vedere al Serviciului Juridic si Reglementari din CNA. Potrivit lui Georgescu, acesta este motivul pentru care institutia CNA a fost chemata ca parte in acest proces.

"Institutia este enumerata exclusiv la nivelul Serviciului Juridic si Reglementari, intrucat punctul de vedere al acestui serviciu, care este vital pentru orice document intr-o institutie publica, a lipsit. Cand a trebuit sa semnez decizia de aplicare a acestui ROF, in 16 septembrie, am intrebat seful Juridicului. Mi-a spus ca nu a dat niciodata viza pe ROF, nu i s-a cerut. El a dat viza pe decizia de punere in aplicare (a ROF, n.r.). Ca atare, este extrem de important ca seful Serviciului Juridic sa aiba un punct de vedere. Acesta e motivul pentru care este enumerata si institutia (in proces, n.r.). Imediat dupa ordonatorul principal de credite (in cazul de fata Laura Georgescu, n.r.), este Juridicul, in orice institutie. El asigura legalitatea oricarui document emis de Consiliu (...) Pentru mine, CNA este important sa fie reprezentat de seful Juridicului, care sa spuna ca nu i s-a cerut punct de vedere. Stam de sapte luni cu un ROF ilegal, in conditiile in care noi suntem platiti din bani publici sa aplicam legi, si nu cerem punctul de vedere al Juridicului", a spus Laura Georgescu.

In ceea ce priveste daunele morale solicitate prin acest proces, cate 2.000 de lei de la cei sase membri chemati in instanta, Laura Georgescu a spus: "Va reamintesc ca blocajul din iulie era generat de grupul PDL, care nu participa la sedinte dintr-o sceneta, pe care tot instanta va dovedi ca mi-a fost contrafacuta pe o alta speta, si, atata vreme cat de atunci au existat nenumarate acte de colegialitate ale celor sase membri, imi rezerv dreptul sa cer daune morale dansilor si cheltuieli de judecata tot dansilor". Laura Georgescu a mai spus ca, in iulie si august 2014, trei dintre colegii sai - Narcisa Iorga (care nu mai este in prezent membru al CNA, n.r.), Florin Gabrea si Valentin Jucan (care au fost numiti in Consiliu de Parlament, cu sustinerea fostului presedinte Traian Basescu, respectiv a PDL, n.r.) - boicotau CNA, incercand sa o determine pe Georgescu sa renunte "la ceea ce face cu respectarea legii".

Totodata, Laura Georgescu a subliniat ca cei sase membri CNA Valentin Jucan, Monica Gubernat, Rasvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Calin Cristea si Viorel Vasile Buda sunt dati in judecata in acest proces, nefiind vizata direct institutia CNA. "Membrii sunt dati in judecata, nu institutia a modificat ROF", a spus Laura Georgescu. Intrebata la cine s-a referit atunci cand a cerut Curtii de Apel Bucuresti "obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata", Laura Georgescu a spus ca instanta va decide acest lucru. "Instanta isi va spune cuvantul, instanta va hotari ce se intampla mai departe. Exista varianta sa pierd eu, e la fel de posibil, e la fel de corect", a spus Laura Georgescu, precizand totodata ca toate comentariile care sunt facute pana la prima infatisare in acest proces "sunt nule si neavenite".

In sedinta CNA din 11 septembrie 2014, opt membri ai Consiliului (Viorel Buda, care la momentul respectiv era vicepresedintele CNA, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Florin Gabrea, Radu Calin Cristea, Rasvan Popescu, Narcisa Iorga si Cristina Trepcea) au votat o decizie care modifica Regulamentul de Organizare si Functionare al institutiei. Prin acea decizie, care a fost adoptata in absenta Laurei Georgescu si impotriva careia a votat doar membrul CNA Christian Mititelu, atributiile lui Georgescu la conducerea CNA au fost reduse. De altfel, in acea sedinta a Consiliului, membrul CNA Valentin Jucan a declarat jurnalistilor ca, prin adoptarea noului ROF, presedintele CNA, Laura Georgescu, "nu mai are putere".

Una dintre modificarile aduse prin respectiva decizie a CNA a fost aceea ca toate directiile institutiei, mai putin cea de audit, au trecut in subordinea intregului Consiliul si nu a presedintelui, ca pana la momentul respectiv. Potrivit unor alte prevederi ale ROF-ului adoptate la momentul respectiv, sedintele publice ale CNA sunt conduse de atunci de fiecare membru al Consiliului, in ordine alfabetica, nu doar de presedintele Laura Georgescu. Pe de alta parte, Christian Mititelu - singurul membru al CNA care, in sedinta din 11 septembrie 2014, a votat impotriva modificarii ROF-ului - a declarat pe 13 martie ca modul in care a fost modificat atunci acest document a condus la o situatie aberanta in CNA. "Nicio institutie nu poate functiona daca ordonatorul de credit (Laura Georgescu, n.r.) nu are nicio putere asupra angajatilor institutiei. Este absolut aberant. Este o chestie care nu sta in picioare. Prin organigrama care s-a votat atunci a fost plasat Consiliul peste presedinte si vicepresedinte. Deci presedintele era subordonat Consiliului si nu avea in parohia sa decat auditul, soferii si secretariatul. E chiar aberant", a spus Christian Mititelu, al carui mandat de membru al CNA s-a incheiat in prima parte a lunii noiembrie 2014.

Desi aceasta varianta a ROF a fost adoptata in sedinta CNA din 11 septembrie 2014, la care Laura Georgescu nu a fost prezenta, aceasta a semnat ulterior, respectiv pe 16 septembrie 2014, acest document. In aceeasi sedinta din 16 septembrie 2014, Viorel Vasile Buda, care era vicepresedinte al CNA, a anuntat ca demisioneaza din aceasta functie si ca va continua sa isi desfasoare activitatea ca membru.
Inainte de acest anunt, sedintele CNA fusesera conduse in general de Viorel Vasile Buda, in absenta presedintelui Laura Georgescu, pe fondul neintelegerilor dintre unii membri ai Consiliului. Dupa anuntul demisiei lui Viorel Vasile Buda, Narcisa Iorga a scris pe contul sau de Facebook ca motivul demisiei acestuia ar fi faptul ca Laura Georgescu nu a semnat noul Regulament de Organizare si Functionare al CNA.

Decizia de modificare a ROF al CNA a venit in urma audierii unor membri ai CNA, pe 27 august 2014, in Comisia de Cultura a Senatului. Audierea a avut loc din cauza neintelegerilor dintre membrii Consiliului, care cereau demisia Laurei Georgescu pe fondul aparitiei in media a unor inregistrari in care aceasta ar fi folosit un limbaj injurios. Mandatele Narcisei Iorga si Cristinei Trepcea in CNA au expirat in octombrie 2014, in timp ce Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Florin Gabrea, Radu Calin Cristea si Rasvan Popescu sunt si in prezent membri ai Consiliului, alaturi de Laura Georgescu. Faptul ca mandatele Narcisei Iorga si Cristinei Trepcea au expirat in octombrie 2014 ar putea fi motivul pentru care acestea nu au fost chemate in instanta in acest proces.

Sursa foto: MEDIAFAX Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri