Regizorul roman Cristian Mungiu se numara printre cei 20 de cineasti europeni de top, printre care Michel Hazanavicius, Wim Wenders, Paolo Sorrentino, Ken Loach, care vor sa protejeze actuala lege a drepturilor de autor, pe care Comisia Europeana vrea sa o inlocuiasca cu Digital Single Market (DSM).

Cu ocazia evenimentului "Rendez-Vous with New French Cinema" organizat recent la Roma, un numar de 20 de regizori europeni au decis sa protesteze fata de propunerea Comisiei Europene de inlocuire a actualei legi a drepturilor de autor cu Digital Single Market (DSM), o masura legislativa care va permite productiei audiovizuale si operelor cinematografice sa circule liber in interiorul Uniunii Europene prin intermediul unor licente paneuropene, informeaza site-ul revistei Variety, potrivit Mediafax.

Cineastii spun ca propunerea CE va elimina notiunea de "exclusivitate teritoriala", ii va deposeda de drepturi pe posesorii acestora si va aduce beneficii doar platformelor multiteritoriale, precum Netflix si Google. Abrogarea actualei legi a drepturilor de autor ar ameninta, de asemenea, intregul sistem de finantare care a permis dezvoltarea si inflorirea industriilor cinematografice si culturale din Europa.

"Filmele noastre sunt o forma de speranta si ele contribuie, cu modestie, dar in mod cert, la construirea identitatii europene. Intr-o epoca in care unele dintre tarile noastre se confrunta cu noi tendinte obscurantiste care seamana cu un acces de ura, un licar de speranta poate sa fie adus de cinema", se afirma in documentul semnat de cei 20 de cineasti europeni.

In acea scrisoare deschisa, adresata autoritatilor publice europene, organismelor nationale din domeniul cinematografiei si EFAD (European Film Directors Agency), semnatatorii ei au indicat cateva metode ce ar putea fi utilizate pentru a imbunatati circulatia filmelor in cinematografe, pe platformele digitale si la posturile TV din Europa. Documentul cere, de asemenea, protejarea cinematografelor de arta si subliniaza nevoia finantarii programelor ce vizeaza trecerea acestora la tehnologia digitala. Semnatarii documentului au subliniat, totodata, nevoia presanta de plasare a "uriasilor din domeniul internetului global" (precum platforma Netflix) pe picior de egalitate cu actorii locali de pe piata cinematografica, in ceea ce priveste obligatiile fiscale si cotele de investitii.

In acelasi timp, documentul a semnalat importanta pe care o au radiodifuzorii nationali in finantarea unei diversitati de filme europene si in posibila lansare a unei platforme digitale paneuropene care sa fie dedicata filmelor de arta. Potrivit screendaily.com, documentul prezentat la Roma a fost semnat de peste 20 de cineasti europeni de top, inclusiv de laureatii cu Oscar Michel Hazanavicius si Paolo Sorrentino si laureatii cu Palme d'Or Cristian Mungiu si Ken Loach.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri