Nadiia Gerbish / Shutterstock.com

Secretele Verei Atkins. Povestea unei romance spion in al Doilea Razboi Mondial

Secretele Verei Atkins. Povestea unei romance spion in al Doilea Razboi Mondial

Vera Maria Rosenberg a fost, probabil, cea mai importanta femeie spion din al Doilea Razboi Mondial. Nascuta in 1908 la Galati, a emigrat in Marea Britanie in 1933, fiind recrutata in tinerete de serviciile de informatii britanice. Ulterior si-a schimbat numele, pentru a-si ascunde originea evreiasca, iar dupa stabilirea in Marea Britanie a participat la nenumarate misiuni secrete, ajungand in fruntea SOE, serviciul de operatiuni speciale creat de Winston Churchill.

Agentii ei au participat la nenumarate operatiuni vitale, inclusiv la pregatirea debarcarii in Normandia. In 1987, Francois Mitterand i-a acordat Legiunea de Onoare, pentru aportul ei la eliberarea Frantei. Dupa razboi, Vera Atkins s-a retras intr-un sat din Anglia, unde a ramas pana la moarte, in 2000. Viata i-a fost inconjurata de mister, si putini au stiut cine este cu adevarat.

Biografia lui Sarah Helm dezvaluie secretele celei despre care Ian Fleming, creatorul celebrului James Bond, spunea: "In adevarata lume a spionilor, Vera Atkins a fost seful."

Stela Popescu Si Alexandru Arsinel, O Pereche Fara Pereche

Stela Popescu Si Alexandru Arsinel, O Pereche Fara Pereche

Aceasta este o carte despre doi mari actori romani. Ei au jucat impreuna si, tot impreuna, au dobandit o glorie fara egal. Incepand cu teatrul si cu filmul, cu televiziunea si cu radioul, continuand cu gloria trecerii pe scena gradinii „Boema” sau cu aceea a ramanerii pe scena salii Savoy a Teatrului de Revista „Constantin Tanase”. Sigur ca nu „Boema” a creat aceste doua vedete. Ele sunt si ar fi fost oricum!

Stela Popescu si Alexandru Arsinel au depus o efigie artistica de aur pe chipul Revistei romanesti. Acest gen „usor” este cumplit de greu, si pretinde slujitorilor sai un cumul de talente – sa vorbeasca, sa cante, sa danseze, sa se miste, sa stea, sa taca, sa intre, sa iasa, sa urce, sa coboare, sa se imbrace, sa rada, sa planga, sa treaca cu vederea, sa nu treaca nimic cu vederea, sa asculte, sa n-asculte pe nimeni. Doamne, cate trebuie sa stie si sa faca si, uneori, sa nu faca un actor de Revista ca sa se poata numi Stela Popescu si Alexandru Arsinel! (Aurel Storin)

Captive in Iran

Captive in Iran

Maryam si Marziyeh stiau foarte bine ca risca pedeapsa cu moartea. Desi legea islamica iraniana le interzicea sa-si promoveze credinta crestina, de-a lungul a trei ani de zile, ele au pus Noul Testament in mainile a 20 000 de conationali. Au infiintat doua biserici clandestine, dintre care una era menita prostituatelor, acum mame cu copii, abandonate de sotii lor si vaduvite de orice mijloc de subzistenta. Vreme de cativa ani de zile, lucrarea lor a rezistat, in ciuda restrictiilor din partea guvernului iranian.

Totusi, inevitabilul s-a produs in 2009, cand au fost arestate si intemnitate. Dar, in pofida tacticilor de intimidare la care au fost supuse, a numeroaselor privatiuni si cu toate ca riscau pedeapsa capitala, un lucru extraordinar s-a petrecut cu ele: in loc sa se lase coplesite de teama, au luat hotararea cruciala - si primejdioasa - sa-si marturiseasca credinta chiar acolo. In cartea Captive in Iran, Maryam si Marziyeh relateaza cum a folosit Dumnezeu cele 259 de zile petrecute in inchisoare pentru a produce o schimbare miraculoasa.

Inovatorii - Walter Isaacson

Inovatorii - Walter Isaacson

Publicata dupa succesul biografiei lui Steve Jobs, cartea Inovatorii este povestea revelatoare a oamenilor care au creat computerul si internetul, o istorie de referinta a revolutiei digitale si un ghid indispensabil al modului in care apare inovatia. Care au fost calitatile care le-au permis anumitor inovatori si antreprenori sa-si transforme ideile vizionare in realitati explozive? Ce a determinat ideile lor creatoare? De ce unii au reusit, iar altii au dat gres?

In magistrala sa epopee, Isaacson incepe cu Ada Lovelace, fiica Lordului Byron, care a facut primii pasi in programarea computerelor in anii 1840. Autorul exploreaza personalitatile fascinante care au creat revolutia digitala din zilele noastre precum Vennevar Bush, Alan Turing, John von Neumann, J. C. R. Licklider, Doug Engelbart, Robert Noyce, Bill Gates, Steve Wozniak, Steve Jobs, Tim Berners-Lee si Larry Page.

Volumul de fata este povestea modului in care au lucrat mintile lor si a ceea ce i-a facut atat de inventivi. Este, de asemenea, o relatare a modului in care capacitatea lor de a colabora si de a stapani arta muncii in echipa i-a facut sa fie si mai creativi. Intr-o era care cauta sa cultive inovatia, creativitatea si munca in echipa, Inovatorii arata cum se petrec ele.

Lenin. O viata de revolutionar

Lenin. O viata de revolutionar

In epoca postsovietica, asistam la o renastere a interesului fata de Revolutia Rusa si implicit fata de mostenirea lui Lenin, precum si la o reevaluare a acestora. In aceasta noua biografie a lui Lenin, Christopher Read s-a bazat pe o gama larga de surse primare si secundare, inclusiv pe materiale puse la dispozitia publicului in epoca glasnost si in cea postsovietica.

Temele de baza ale studiului de fata sunt personalitatea ascetica a revolutionarului Lenin, felul in care el a exploatat cultura, invatamantul si propaganda, relatiile sale cu marxismul, analiza facuta de el impartirii in clase a societatii rusesti si instinctele sale „populiste”. Cartea reprezinta o introducere excelenta, temeinica in studiul uneia dintre personalitatile principale ale Revolutiei Ruse si ale Rusiei posttariste.