Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a avizat favorabil un proiect de lege care prevede ca emisia terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic poate continua, temporar, pana pe 31 decembrie 2016.

Acest proiect de lege a fost initiat de Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI). Potrivit proiectului, "emisia pe cale radio terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic, in banda de frecvente radio 174-230 MHz, poate continua, cu caracter temporar, pana la data de 31 decembrie 2016, in baza unui acord tehnic eliberat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, cu respectarea urmatoarelor conditii cumulative: nu produce interferente statiilor de radiocomunicatii ce utilizeaza spectrul radio, in conformitate cu angajamentele internationale la care Romania este parte; nu beneficiaza de protectie radio din partea statiilor de radiocomunicatii ce utilizeaza spectrul radio, in conformitate cu angajamentele internationale la care Romania este parte; frecventele radio sa fie asignate, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, pentru furnizarea pe cale radio terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic".

In cazul aparitiei unor interferente, avand in vedere continuarea emisiei, reclamate de administratiile de comunicatii ale statelor vecine, titularul acordului tehnic va lua imediat toate masurile necesare pentru eliminarea emisiei radio ce a produs interferenta. Titularul acordului eliberat de ANCOM, cu exceptia titularului ce transmite programele publice de televiziune, are obligatia de a plati anual un tarif de utilizare a spectrului, se mai spune, printre altele in proiectul de Lege.

Acest proiect de lege a fost elaborat in contextul in care, pe 17 iunie 2015, trebuie oprita transmisia analogica in Romania, conform Strategiei Nationale aprobate de Guvernul Romaniei prin Hotararea de Guvern 403/2013.

Pe de alta parte, potrivit informatiilor prezentate in sedinta CNA de marti, acest proiect rezolva doar "in foarte mica masura problema posturilor comerciale". "Sunt 8 posturi care ar putea intra aici in discutia pentru SNR (Societatea Nationala de Radiocomunicatii, n.r.)", a spus Rasvan Popescu, vicepresedintele CNA. El a mai spus ca CNA are anumite neclaritati si in privinta emisiei TVR 2, dupa 17 iunie.

Nicolae Voican, reprezentantul TVR, a declarat in sedinta de marti ca TVR 1, pentru emisia terestra analogica si pentru acoperirea nationala de 98,98%, foloseste anumite emitatoare, doar o parte din acestea urmand sa se intrerupa la 17 iunie. Astfel, ar urma ca intre 83 si 86% din populatie sa receptioneze TVR 1 terestru si dupa 17 iunie. Insa nu vor mai putea fi receptionate terestru TVR 2 si canalele regionale ale TVR. "Noi speram ca la urmatoarea licitatie a SNR va fi cel putin oferta, in asa fel incat, pana la sfarsitul anului, sa porneasca si digitalizarea terestra, conform unui plan pe care o sa-l stabilim impreuna. Si atunci ca probabil pe langa TVR 1 se va vedea si TVR 2", a spus Voican.

Rasvan Popescu a remarcat ca acest aspect impune informarea populatiei privind TVR 2 si canalele regionale ale TVR. "Asta presupune si o informare a populatiei in legatura cu aceasta evolutie, sa nu ne trezim cu tot felul de reclamatii, neintelegeri", a spus Popescu.

Pe de alta parte, membrul CNA Lorand Turos a spus ca proiectul de Lege prevede in cazul prelungirii doar obtinerea unui acord tehnic de la ANCOM. "Problema pe care o vad eu in momentul de fata este aceea ca, potrivit Legii audiovizualului, ai dreptul sa emiti daca detii licenta audiovizuala si licenta de emisie. In momentul in care nu mai ai licenta de emisie, CNA in mod obligatoriu iti retrage licenta analogica. Nu este clarificat niciunde daca acest acord tehnic tine loc de licenta de emisie", a spus Lorand Turos.

Circa 170 de televiziuni risca sa fie inchise de pe 17 iunie

Aproape 170 de televiziuni care au licente cu difuzare terestra sunt in pericol sa fie inchise pe 17 iunie, cand va inceta emisia analogica TV in Romania, potrivit unor informatii prezentate in sedinta din 5 martie a Consiliului National al Audiovizualului (CNA).
Astfel, in sedinta din 31 martie, CNA a decis sa emita o recomandare in acest sens, intrucat, potrivit Hotararii de Guvern nr 403/ 2013 in legatura cu Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national, pe 17 iunie va inceta obligatoriu emisia terestra analogica pentru serviciile de programe de televiziune.

De asemenea, CNA a decis sa emita aceasta recomandare "avand in vedere posibilitatea ca platforma digitala terestra sa nu fie operationala la acea data".

Astfel, in situatia in care considera oportun sa continue activitatea de realizare si difuzare de servicii de programe de televiziune, societatile care detin in prezent licente de televiziune ce emit terestru au cateva posibilitati legale.

Aceste societati pot solicita CNA acordarea unei licente sau a unor licente audiovizuale pentru difuzarea prin retele de comunicatii electronice (prin cablu, n.r.), dar si a unora prin satelit.

In plus, aceste societati pot face la CNA solicitari de modificare a licentei/ licentelor audiovizuale (referitor la modalitatea de difuzare, respectiv terestru/ alte retele de comunicatii electronice si/ sau satelit), concomitent cu solicitarea/ solicitarile de prelungire a valabilitatii acestora.

Citeste si:

    De asemenea, Consiliul National al Audiovizualului recomanda acestor societati care detin televiziuni cu difuzare terestra sa aiba in vedere initierea unor campanii de avertizare a telespectatorilor lor referitor la incetarea obligatorie a emisiei terestre analogice pentru televiziunea sau televiziunile detinute, incepand din data de 17 iunie.

    Decizia a fost luata dupa ce membrii CNA au analizat, in sedinta din 5 martie, o adresa primita de la Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), care reuneste principalele societati de televiziune si radio din Romania, si i-a audiat pe o parte dintre reprezentantii ARCA, intre care si George Chirita, directorul executiv al asociatiei.

    "Sunt 170 de licente cu difuzare terestra, dintre care 8 au si difuzare prin retele de comunicatii electronice (prin cablu, n.r.), iar unele televiziuni au si difuzare prin satelit, in general, statiile mari de televiziune", potrivit unei informari facute in respectiva sedinta a CNA de serviciile de specialitate ale Consiliului.
    Acest fapt a fost confirmat atunci si de George Chirita, directorul executiv al ARCA, care a precizat ca cele aproape 170 de televiziuni "ar trebui sa spuna stop in iunie 2015", atunci cand Romania s-a angajat sa implementeze procesul de tranzitie de la televiziunea analogica terestra la televiziunea digitala terestra, in contextul in care este putin probabil ca acest proces sa se realizeze efectiv.

    Citeste si:

      In acest sens, George Chirita a spus ca ARCA a propus solutia transformarii acestor aproape 170 de licente cu difuzare terestra in licente prin retele de comunicatii electronice (prin cablu, n.r.), pentru ca televiziunile respective sa nu fie inchise.

      Chirita a spus ca ARCA a propus "o rezolvare in bloc" a situatiei. "CNA nu ar trebui sa aiba audieri cu cei 170 de radiodifuzori si nu ar trebui sa mai solicite alte documente de la acestia, pentru ca documentele sunt deja in posesia CNA. Nu este vorba de acordarea unei licente noi in sensul pur al cuvantului (...) Este o procedura absolut speciala, este o tranzitie mai ciudata de la analogic nu spre digital, ci facand un popas de asteptare in transmisia prin retele de cablu, asteptand sa vedem daca se intampla ceva in digital, ceea ce este foarte putin probabil sa se intample", a mai spus atunci Chirita.

      Insa, potrivit reprezentantilor serviciilor de specialitate ale CNA, nu este posibil ca aceste aproape 170 de licente cu difuzare terestra sa fie transformate automat de Consiliu in licente prin cablu.

      In plus, potrivit reprezentantilor CNA, in cazul in care radiodifuzorii ar dori sa transforme aceste licente, Consiliul ar trebui sa audieze aproximativ 55 de societati, care detin toate aceste 170 de licente cu difuzare terestra.

      "Noi avem in vedere tranzitia la digital. Momentul acordarii licentei in cablu ar fi o faza intermediara, care ar putea dura insa foarte mult sau la nesfarsit (daca autoritatile statului nu vor putea finaliza procesul de tranzitie la digital, n.r.), dar are scopul de a conserva licenta, de a nu disparea licenta", a spus, de cealalta parte, George Chirita, pe 5 martie. In caz contrar, potrivit lui Chirita, acele licente terestre nu ar mai putea fi preluate in grilele operatorilor de cablu. "Ar fi o situatie catastrofica a majoritatii acestor licente", a mai spus Chirita, precizand ca, daca CNA nu va face nimic, pe 17 iunie, "am putea avea de-a face cu o incetare definitiva a emisiei (televiziunilor, n.r.) locale".

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


      Setari Cookie-uri