Presa este doar partial libera in Romania si in alte 70 de tari, printre care Republica Moldova, Italia, Ungaria, Bulgaria, Croatia, Grecia si Ucraina, potrivit raportului "Freedom of the Press 2015", realizat de Freedom House.

Conform raportului Freedom House citat de Mediafax, care analizeaza situatia libertatii presei in 199 de tari si teritorii din lume pe 2014, numai 63 de tari (32%) au o presa libera, pe primele locuri situandu-se Norvegia si Suedia.

Intre tarile care au o presa libera se numara si Belgia, Finlanda si Olanda (ambele situandu-se pe pozitia a treia la nivel international), Danemarca si Luxemburg (pozitia a sasea), Barbados, Canada, Germania, Portugalia (pozitia a 22-a), Republica Ceha (28), Australia, Austria, Belize si SUA (31), Franta (35), Slovacia si Marea Britanie (38), Slovenia (41), Polonia (47), Spania (52) si Israel (61).

In acelasi timp, 71 de tari (36%) au fost considerate ca avand o presa partial libera anul trecut, Romania fiind inclusa intre acestea si ocupand locul 84 la nivel global, aceeasi pozitie cu Republica Dominicana. Si in editia de anul trecut a raportului, Romania a fost considerata de Feedom House ca fiind o tara cu o presa partial libera, ocupand tot pozitia 84 la nivel global.

In randul tarilor in care presa a fost partial libera in 2014 se numara si Italia (pozitia 64), Ungaria (71), Bulgaria (75), Croatia si Serbia (80), Albania si Kosovo (97), Argentina, Bosnia si Hertegovina, Grecia (107), Republica Moldova (118) si Ucraina (125). La nivel global, 65 de tari (32%) nu au o presa libera, iar ultimele pozitii sunt ocupate, in ordine, de Coreea de Nord (199) si Uzbekistan si Turkmenistan (197). Printre tarile care nu au o presa libera sunt mentionate in raport si Turcia (142), Afganistan (145), Rusia (180), China (186) si Belarus (194).

Pe de alta parte, potrivit raportului realizat de Freedom House, libertatea presei a fost, in 2014, la cel mai scazut nivel din ultimul deceniu. Conditiile pentru desfasurarea activitatii de presa s-au deteriorat brusc in 2014, iar jurnalistii din intreaga lume s-au confruntat cu presiuni care s-au reflectat asupra fluxului liber de stiri si informatii, inclusiv cu amenintari grave la propria lor viata.

Potrivit raportului, guvernarile au folosit tactici diverse, inclusiv arestari si cenzura, pentru a reduce la tacere vocile critice. De asemenea, teroristii si alte forte non-statale au rapit si au asasinat jurnalisti in incercarea de a musamaliza conflictele armate si crima organizata.

Pe de alta parte, potrivit raportului, persoane foarte bogate, care detin operatiuni in media privata intr-un numar din ce in ce mai mare de tari, au folosit aceste companii de presa pentru a sustine o anumita guvernare, un anumit partid politic sau in interesul propriilor lor interese. Totodata, mai noteaza raportul, statele democratice s-au luptat in 2014 sa faca fata asaltului propagandistic facut de regimuri autoritare si grupuri militare.

Freedom House este o organizatie non-guvernamentala internationala, cu sediul central la Washington, care face cercetari si pledeaza pentru libertatea presei si respectarea drepturilor omului. Anual, Freedom House lanseaza un raport privind gradul de libertate al presei din numeroase tari.

Foto: Shutterstock / Newspapers

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri