Cinematografele romanesti au vandut 10,2 milioane de bilete in 2014, in crestere cu 12,4%. Totodata, cota de piata a filmelor europene a ajuns anul trecut la un nivel record, a anuntat, luni, Observatorul European al Audiovizualului.

incasarile din cinematografie au crescut in Romania, in 2014, cu 15,4% si au ajuns la 185,2 milioane de lei. In schimb, cota de piata a filmelor europene a scazut anul trecut in Romania pana la 2,2%, cu 0,6 procente mai putin fata de 2013, informeaza site-ul oficial al Observatorului European al Audiovizualului, potrivit Mediafax.

In cadrul Uniunii Europene, incasarile brute din cele 28 de state membre au cunoscut o crestere usoara, de 40 milioane de euro, in raport cu 2013, si au ajuns la 6,32 de miliarde de euro in 2014. In ciuda acestei cresteri de 0,6%, suma totala reprezinta al doilea cel mai slab rezultat financiar din ultimii cinci ani. La fel ca in 2013, curba incasarilor brute o urmeaza pe aceea a vanzarilor de bilete, care a cunoscut la randul ei o crestere modesta, de 0,7%, ajungand la 911 milioane de bilete vandute - cu 6,5 milioane mai mult decat in 2013. Cu alte cuvinte, pretul mediu pentru un bilet la cinema - exprimat in euro - a ramas aproape stabil incepand din 2012, in jurul valorii de 6,9 euro, in ansamblul Uniunii Europene.

Calculate in monede nationale, incasarile brute au crescut in 14 din 27 de state membre UE pentru care datele au fost disponibile inainte de intocmirea raportului si au scazut in celelalte 13 state membre. Cresterea usoara a incasarilor din cinematografele din UE rezulta, in principal, din cresterile puternice inregistrate in Franta, Spania (+15 milioane euro - reprezentand o crestere de 3%) si Polonia (+15 milioane euro - reprezentand o crestere de 9,7%). Ea se datoreaza si aprecierii lirei sterline in raport cu moneda europeana, fapt care a determinat o crestere a incasarilor brute din Marea Britanie, in ciuda unei scaderi de 2,3% in lire sterline. La cealalta extremitate, cele mai semnificative scaderi ale incasarilor din cinematografie (in valori absolute) au fost inregistrate in Italia (-46 milioane euro - reprezentand o scadere de 7,1%) si in Germania (-43 milioane euro - reprezentand o scadere de 4,2%).

In afara Uniunii Europene, Federatia Rusa si-a confirmat rangul de a doua putere europeana in ceea ce priveste numarul de bilete vandute - 176,1 milioane. De asemenea, incasarile au crescut cu 2,4% fata de 2013 si au ajuns la 43,3 miliarde de ruble. Aceeasi tendinta de crestere s-a inregistrat si in Turcia: 61,4 milioane bilete vandute (+22% fata de 2013) si incasari de 655 milioane lire turcesti (+30% fata de 2013).

Sursa foto: Cinema/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri