Mediul online a cunoscut o crestere exploziva in 2014 si nu prezinta nici un semn de incetinire. Clipurile video nu mai sunt utilizate doar in scopuri de divertisment, dovedindu-si eficienta reala in afaceri.

Intr-o lume hiper conectata, in continua miscare, multitasking-ul a devenit ceva natural. Parintii trimit email-uri de lucru in timp ce gatesc cina si se joaca cu copiii lor. Adolescentii navigheaza internetul pe laptop-urile lor, in timp ce isi fac temele si parcurg Instagram-ul pe telefoanele mobile.

Continutul video are capacitatea unica de a traversa toata aceasta cantitate imensa de informatie si de a ne retine atentia, prin implicarea mai multor simturi. In cateva secunde, un videoclip poate transmite in mod eficient un mesaj complex, care ar lua mult mai mult timp pentru a fi parcurs intr-un articol de blog sau intr-un e-mail.

Click aici pentru a vedea infograficul marit: http://blog.onscreen.ro/infografic-onscreen-statistici-video-marketing-2014/

Multe branduri au invatat deja sa utilizeze componenta video in activitatea lor de marketing, pentru a atrage si retine atentia publicului. Acum, in 2015, Video Marketingul ajunge la maturitate, cel putin la nivel international. Iata cateva tendinte pe care le vom observa in acest an:

1. Cresc posibilitatile de masurare a interactiunii cu publicul (metricii)

Mai mult de jumatate dintre marketerii straini, considera continutul video ca avand cel mai mare ROI. Pentru un blog, de exemplu, ei pot vedea in Google Analytics, cat de multi vizitatori au vizualizat continutul si cat timp au ramas pe pagina. Dar nu au nici o cale de a afla daca au citit articolul sau doar au pastrat fila deschisa, in timp ce scriau un mail lung sau vizionau clipuri cu pisici.

Cand vine vorba de video, marketerii au acces la si mai multe date de masurare a engagement-ului. Vor putea vedea exact cati oameni au vazut un film, pana la ce punct, de cate ori l-au urmarit si cati au dat click pe link-ul din videoclip care duce la pagina produsului lor. Aceste date ofera companiilor posibilitatea de a-si imbunatati comunicarea si de a-si creste veniturile.

2. Animatia e pe val

Ceea ce face un film atat de atragator sunt elementele care se imbina, ca intr-un puzzle, pentru realizarea lui: povestea, unghiurile de filmare, luminile dramatice, fundalul sonor, echipamentele si tehnica optima, actorii potriviti. Toate acestea, impreuna cu echipa de productie si post productie, sunt doar o parte dintre elementele care cer o investitie serioasa de timp si bani.

Animatia se afla din nou pe val in ultimii ani, pentru ca este inedita si faciliteaza comunicarea povestii tale, fara a sacrifica nivelul calitatii. Nu este necesar sa vanezi cadrul/ peisajul sau sa astepti vremea perfecta. Poti include cate personaje diferite vrei, chiar si pe Papa sau pe Obama.

Whiteboard animation/ doodle video si 2D flat animation sunt cele mai folosite tehnici, care permit realizarea unor filme de prezentare sau explicative, intr-un stil care sa te diferentieze si intr-un interval relativ scurt de timp.

3. Castiga teren clipurile video interactive

Clipurile video ofera posibilitatea inserarii de link-uri, care sa trimita vizitatorul direct catre pagina produsului, pentru a efectua cumpararea. O alta posibilitate de exploatat este cresterea numarului de lead-uri prin introducerea in clip a datelor pentru abonare directa la newslettere.

Poti crea campanii video interactive, in care vizitatorul dicteaza cursul povestii, prin optiunea aleasa, apasand un buton direct in video. In functie de context, el isi poate exprima parerea despre un anumit produs.

Aceste optiuni se inregistreaza in timp real, constituind o baza de date valoroasa pentru marketeri.

4. Valorificarea capturilor video (thumbnails)

De ce am lasa o captura de ecran neclara sau irelevanta, aleasa aleator de catre YouTube, sa ne reprezinte filmul de promovare? Facilitatile tehnice ne permit sa setam imaginea preferata, in locul ei. Trezesti mai mult interes, daca folosesti un thumbnail ales de tine pentru filmul tau, in corpul e-mailurilor, in landing page-uri si in rezultatele motoarelor de cautare.

5. Continua promovarea prin video pe Youtube

YouTube este al doilea cel mai mare motor de cautare din lume si iti poate aduce mult trafic pe pagina. De asemenea, clipurile video postate aici ajung mult mai usor pe prima pagina a cautarilor in Google.

YouTube este un loc minunat unde companiile aflate la inceput pot face content marketing si isi pot creste vizibilitatea, prin campanii video AdWords, YouTube TrueView, unde bugetul este mult mai accesibl decat cel pentru TV.

Dar pentru companiile cu vechime, cea mai recomandata platforma nu este neaparat YouTube, ci una bussines sau chiar propriul domeniu web, pentru a genera mai multe conversii. Cel care vizioneaza va ramane concentrat pe produs si nu va fi distras de alte clipuri video care ruleaza pe YouTube.

6. Centrarea landing page-urilor pe video

Statisticile arata ca inserarea clipurilor video in landing page (pagina creata special pentru campania pe care o desfasori) este extrem de eficienta: creste numarul de lead-uri cu 130,5% (cf. Marketing Tech Blog), rata de click este mai mare – 38%, spre deosebire de 12%, in cazul celor fara video (cf. Wistia).

Prezenta clipurilor video in paginile de prezentare a produselor creste timpul petrecut pe pagina, precum si increderea consumatorilor in produs. Pentru eficienta clipurilor video, se urmareste targetarea lor pe cuvinte cheie specifice, mentinerea lor intr-o forma cat mai scurta si concisa si se pune accent pe butoanele de „Play” si „Call-To-Action”.

7. Fiabilitatea clipurilor video in e-mail marketing

Simpla utilizare a cuvantului “video” in subiectul mailului creste rata de deschidere cu 19%, iar rata de click (CTR) cu 65%. Cu toate acestea, doar unele dintre platforme sprijina redarea video in e-mailuri (Outlook – da, Gmail – nu, Hotmail – da, Yahoo – nu etc.)

Pentru cei care nu pot vizualiza filmuletele direct din Inbox, exista solutii ca MailChimp, care convertesc automat clipul video incorporat, intr-o copie de ecran, avand in spate un link catre landing page.

8. Dominatia ecranelor mobile

Si nu in ultimul rand, o tendinta, foarte importanta este consumul de video pe ecranele smartphone-urilor. Aproape 40% din traficul pe YouTube vine din dispozitivele mobile. Cei care urmaresc clipuri pe telefoanele mobile, in general fac acest lucru in timp ce asteapta – in trafic, la cozi etc. De aceea, au tendinta de a viziona filmulete scurte, spre deosebire de cele urmarite pe laptop, spre exemplu.

Pana in 2016, vizionarea clipurilor video pe mobil se preconizeaza sa ajunga la jumatate din totalul vizualizarilor de pe online. Deoarece aceste numere continua sa creasca, adaptarea formatului video pentru mobil va deveni o parte importanta a strategiei de marketing a brandurilor.

Atunci cand utilizezi textul intr-un film, asigura-te ca este suficient de lizibil de pe un ecran smartphone. Ai grija sa incluzi link-uri directe catre paginile de achizitie a produselor tale, pentru a usura accesul celui vizat.

Concluzie: Continutul video este un instrument in continua expansiune, care influenteaza in mod direct actiunile consumatorilor. Cu alte cuvinte, este o cale spectaculoasa de a transmite un mesaj, de a conecta brandul tau cu audienta si de a-ti creste vanzarile.

Suna-ne (+40 726 485 103) sau trimite-ne un email (contact@onscreen.ro) si povestim mai multe.
Lavinia Petrariu, MarComm Doodler, OnScreen.
http://onscreen.ro/portofoliu/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri