Grupul britanic Pearson a vandut revista The Economist, la care detinea 50% din actiuni, pentru 469 de milioane de lire sterline (663 milioane de euro), in urma tranzactiei, principalul actionar al cunoscutei publicatii devenind compania Exor, controlata de mostenitorul imperiului Fiat, John Elkann.

Pearson a renuntat astfel la participatia de 50% pe care a detinut-o la publicatia The Economist in ultimii 58 de ani. Tranzactia privind vanzarea participatiei sale la The Economist Group vine la mai putin de trei saptamani dupa ce acest grup britanic a cedat ziarul de business Financial Times, pentru 844 de milioane de lire sterline (1.19 miliarde de euro), celei mai mari companii de media din Japonia, Nikkei, scrie Mediafax.

Tranzactia dintre Pearson si Nikkei a vizat versiunea tiparita a Financial Times, site-ul FT.com si titluri precum The Banker si Investors Chronicle, dar nu a inclus sediul central al Financial Times Group din Londra si nici participatia detinuta de Financial Times Group (50%) in The Economist Group, editorul revistei The Economist.

Pearson a confirmat insa, pe 25 iulie, ca este in cautarea unui cumparator si pentru participatia sa la revista The Economist. Potrivit theguardian.com, unii dintre actionarii minoritari ai The Economist au cumparat actiunile pe care le detinea grupul britanic Pearson in aceasta publicatie. In urma acestei tranzactii, Pearson a primit 469 de milioane de lire sterline in numerar.

Compania Exor, controlata de John Elkann, detine 43.4% din actiunile The Economist

Astfel, compania italiana de investitii Exor - care este controlata de omul de afaceri in varsta de 39 de ani John Elkann, mostenitorul imperiului automobilistic Fiat - a devenit cel mai mare actionar al The Economist, crescandu-si participatia la The Economist Group la 43.4% de la 4,7%, cat avea inaintea tranzactiei cu Pearson.

Pentru a deveni asociatul majoritar al The Economist Group, compania Exor - care este actionar in cadrul The Economist de sase ani - a platit grupului Pearson o suma de 287 de milioane de lire sterline. In urma acestei tranzactii, omul de afaceri John Elkann, care facea si pana in prezent parte din board-ul The Economist Group, va avea dreptul sa desemneze sase din cei 13 membri ai acestui consiliu de conducere al companiei care editeaza revista The Economist.

Totusi, un purtator de cuvant al companiei a declarat ca nu sunt prevazute modificari in perioada urmatoare a componentei acestui board. "Prin cresterea investitiilor in The Economist, suntem incantati sa ne afirmam rolul ca unul dintre actionarii care au sustinut pe termen lung aceasta companie, alaturi de familiile Cadbury, Layton, Rothschild si Schroder si de alti investitori individuali stabili", a declarat John Elkann.
Pe de alta parte, grupul britanic Pearson a vandut si in mod direct o parte din actiunile pe care le detinea la The Economist Group - 5,04 milioane de actiuni ordinare -, pentru 182 de milioane de lire sterline. Prin aceasta tranzactie, ceilalti actionari ai The Economist si-au crescut participatia la cunoscuta publicatie cu 25%. In urma acestei tranzactii, Rothschild, una dintre cele mai bogate familii britanice si care detine un imperiu financiar-bancar, a devenit al doilea cel mai important actionar al The Economist, participatia sa crescand de la 21% la 25%.

Clauzele contractuale prevad independenta editoariala a revistei The Econimist

Pe de alta parte, potrivit unei clauze contractuale, desi este actionarul principal (43,4%), influenta pe care o poate exercita compania italiana Exor in cadrul consiliului de conducere al The Economist poate reprezenta maximum 20% din voturile cu care este luata o decizie finala. Aceasta prevedere este gandita pentru a proteja independenta The Economist Group si pentru a asigura independenta editoriala a revistei The Economist.

"Am fost binecuvantati timp de multi ani sa avem in Financial Times si ulterior in Pearson un actionar care a inteles si a sustinut spiritul grupului (The Economist, n.r.)", a declarat Rupert Pennant-Rea, presedintele The Economist Group. Potrivit acestuia, ca urmare a acestei tranzactii, prioritatea board-ului a fost de a asigura independenta in privinta proprietarilor grupului si de a mentine independenta editoriala a The Economist.

Rupert Pennant-Rea a mai spus ca tranzactia va fi sustinuta si din vanzarea complexului imobiliar al The Economist, ce include trei cladiri situate pe strada St. James din Londra si care sunt estimate la peste 150 de milioane de lire sterline. Operatiunile editoriale ale The Economist ar urma sa fie mutate in noi spatii redactionale, adaptate "la ambitiile digitale ale grupului si la nevoile unei companii media din secolul al 21-lea". In schimb, operatiunile comerciale ale The Economist Group vor continua sa se desfasoare in sediul din districtul londonez Canary Wharf, neexinstand planuri pentru relocarea in aceste spatii si a operatiunilor editoriale.

Pe de alta parte, omul de afaceri John Elkann - care face parte si din board-ul companiei media News Corporation, detinuta de magnatul Rupert Murdoch - a precizat ca va sustine aceeasi echipa care a condus si pana in prezent The Economist, respectiv pe redactorul-sef Zanny Minton Beddoes si pe directorul executiv Chris Stibbs. John Elkann este nepotul industriasului italian Gianni Agnelli, care a fost principalul actionar al Fiat. In prezent, John Elkann coordoneaza operatiunile imperiului detinut de familia sa, care include grupul Fiat Chrysler, clubul de fotbal Juventus si companiile de media care editeaza publicatiile Corriere della Sera si La Stampa.

The Economist este o prestigioasa revista de business din Marea Britanie. Revista a fost infiintata in anul 1843, de James Wilson, un palarier din orasul Hawick din Scotia. James Wilson credea cu tarie in comert liber, internationalism si interferenta minima din partea guvernului in ceea ce priveste afacerile. In prezent, tirajul revistei este de peste 1,5 milioane de exemplare.

Grupul britanic Pearson a cumparat participatia de 50% in The Economist in 1957, ca parte a tranzactiei prin care a achizitionat Financial Times. Orice vanzare de actiuni in cazul The Economist Group trebuie aprobata de administratorii companiei. Totodata, prin modul sau de functionare, The Economist Group nu poate fi detinut in majoritate de o persoana sau de o companie. The Economist Group include revista The Economist, compania de cercetare The Economist Intelligence Unit si furnizorul de informatii legislative din SUA CQ Roll Call.
Grupul britanic Pearson, care este liderul mondial in domeniul business-ului educational, detinand printre altele editura Penguin, a decis in ultimii ani sa renunte la multe dintre activele sale media, intre care si grupul francez Les Echos.

Sursa foto: The Economist/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri