Primul roman scris in limba engleza de autorul roman Eugen Chirovici, care s-a stabilit in Marea Britanie in urma cu trei ani, a devenit un fenomen editorial global, potrivit site-ului publicatiei The Guardian.

Potrivit sursei citate, drepturile pentru publicarea "The Book of Mirrors", primul roman scris de autorul roman in limba engleza, au fost cumparate de editori din 23 de tari - cu licitatii care au inclus peste 11 editori din fiecare teritoriu. In Romania, drepturile de publicare au fost cumparate de editura Rao, iar cartea va aparea in 2017, potrivit paginii de Facebook a autorului.

Chirovici, in varsta de 51 de ani, care locuieste in orasul Reading din Marea Britanie, a scris 10 romane "literay mystery", in Romania, in ultimii 20 de ani, dar piata era prea mica pentru el ca sa traiasca din banii castigati, si a lucrat ca jurnalist, se arata pe site-ul publicatiei The Guardian. In prezent, se asteapta sa castige o suma din sapte cifre numai din ofertele de publicare, potrivit aceleiasi surse citate de Mediafax.

"Nu sunt sigur ca imi dau seama ce se intampla. Este foarte coplesitor si neasteptat", a spus Eugen Chirovici.

Autorul, care publica sub numele de EO Chirovici, a semnat un contract cu agentia britanica Peters Fraser and Dunlop (PFD), dupa ce a fost refuzat de sase agentii din SUA. Reamintindu-si de scrisorile lor de respingere, Chirovici a declarat "Ei nu au explicat de ce (l-au refuzat, n.r.)".

Rachel Mills, de la Peters Fraser and Dunlop (PFD), descrie "The Book of Mirrors" ca fiind "o crima misterioasa foarte bine reprezentata". "Este un roman incredibil, atat de sofisticat. Nu ti-ai putea da seama niciodata ca a fost scris de cineva a carui prima limba nu este engleza", a adaugat aceasta.

PFD a inceput sa trimita oferte pentru acest manuscris la nivel mondial in urma cu trei saptamani. Un editor italian a fost in discutii vreme de trei ore, in timp ce 11 edituri din Germania s-au luptat pentru el. Noua editori au vrut cartea in Franta si sase in Marea Britanie, unde a fost achizitionata de Century, o filiala a Penguin Random House.

Francesca Pathak, editor la Century, a descris cartea ca fiind o incrucisare intre "The Secret History" ("Istoria secreta"), de Donna Tartt, si "The Shadow of the Wind" ("Umbra vantului"), de Carlos Ruiz Zafón. "Este o carte cu adevarat geniala, care m-a captivat de la prima pagina. Va fi o lansare de debut mare pentru noi", a spus aceasta.

Cu o actiune care are loc in prezent, romanul lui Chirovici prezinta crima unui profesor charismatic de la Universitatea Princeton, la sfarsitul anilor 1980. Incepe cu momentul in care un agent literar din New York primeste un manuscris partial, numit "The Book of Mirrors", in care autorul - un student la Princeton la vremea crimei - ofera indicii ca o confesiune sau o revelatie despre cine a comis asasinatul.

Autorul a murit inainte ca agentul literar sa aiba ocazia de a afla mai multe, ceea ce a condus la o ancheta pentru a-l descoperi pe autorul crimei.

"Inceputul este foarte bun. Este o scrisoare care soseste odata cu manuscrisul spunand ca manuscrisul iti va spune ce s-a intamplat cu adevarat", a mai spus Rachel Mills.

Chirovici a precizat ca inspiratiile sale literare sunt "foarte clasice" si ii include pe Ernest Hemingway, John Steinbeck si William Golding.

Scriitorul roman s-a mutat in Marea Britanie deoarece fiul sau studiaza la Cardiff University, iar sotia sa a avut o oferta de munca foarte buna ca analist financiar. "Intentia mea a fost sa devin un scriitor full-time", a adaugat acesta.

Eugen Ovidiu Chirovici, nascut pe 11 mai 1964, in Fagaras. provine dintr-o familie de origine aromana, stabilita la sfarsitul secolului al XVlll-lea pe meleaguri romanesti. Dupa ce a absolvit studiile Facultatii de comert din Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, in 1988, dupa stagiatura la Cooperativa de Productie, Achizitie si Desfacere Marfuri (CPADM) Fagaras (prin repartitie) si o scurta perioada ca director economic al Editurii Uniunii Compozitorilor, a intrat in presa (Curierul national) in anul 1991. Intre 1992 si 2000, a ocupat succesiv functiile de redactor, sef sectie, redactor-sef adjunct si redactor-sef al Curierului national, colaborand, in acest timp, la numeroase posturi radio si TV (BBC, Europa libera, TVR etc.), se arata pe site-ul autorului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri