Politicienii corupti ajunsi la inchisoare in Romania scriu in abundenta "literatura de proasta calitate" pentru a beneficia de reducerea pedepselor, "in cadrul unui sistem la fel de corupt", comenteaza The Economist, notand ca si premierul Victor Ponta este judecat pentru fapte de coruptie.

"Autorii editiei romane a jocului Monopoly ar putea lua in considerare inlocuirea cartonasului «iesi din inchisoare» cu unul pe care sa scrie «am scris o carte in detentie». Modificarea legii, in anul 2013, le permite condamnatilor sa beneficieze de reducerea cu 30 de zile a sentintelor pentru fiecare lucrare publicata din inchisoare. Acest lucru a condus la o situatie in care magnati si politicieni inchisi pentru coruptie sa intre intr-o frenezie a scrisului din abundenta. Este vorba de un sistem la fel de corupt cum sunt ei", explica The Economist, precizand ca printre persoanele care au profitat de aceasta lacuna legislativa figureaza fostul premier Adrian Nastase si oameni de afaceri precum Gheorghe Copos, Gigi Becali si Ioan Niculae, scrie Mediafax.

"Detinutii nu au acces la computere, iar bibliotecile inchisorilor au foarte putine carti de calitate. Manuscrisele sunt elaborate cu pixul pe hartie. Potrivit jurnalistilor romani, de obicei, detinutii bogati recurg la specialisti aflati in libertate pentru a fi «coordonatori stiintifici». Acestia sau alti autori-fantoma scriu de fapt lucrarile, introduse apoi ilegal in penitenciare, unde sunt copiate de condamnati. Lucrarea ajunge la o editura, care este platita pentru a tipari doua-trei exemplare, prezentate comisiei de eliberari conditionate, care (fara a tine cont de reguli editoriale sau stiintifice) stabileste daca este posibila reducerea unei sentinte", subliniaza The Economist, intr-un articol intitulat "Reducerea sentintelor in schimbul literaturii de proasta calitate".

Cristi Danilet, un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, afirma, potrivit The Economist, ca nu isi poate da seama daca la originea acestor facilitati legislative este "incompetenta sau ingerinte politice".

"O alta sursa, care a preferat sa pastreze anonimatul, sustine ca este vorba de ingerinte politice. Premierul Victor Ponta urmeaza sa fie judecat pentru acte de coruptie, noteaza sursa; nu este nicio surpriza ca politicienii nu vor schimbarea sistemului" juridic care ofera reducerea pedepselor, continua The Economist, exprimand speranta ca, la un moment dat, vidul legislativ care permite aceste facilitati va fi acoperit.

"Directia Nationala Anticoruptie a conferit o noua credibilitate sistemului judicair din Romania. Dar este prematur sa spunem daca vor aparea schimbari fundamentale, in contextul in care coruptia este inradacinata ferm in cultura politica si de afaceri", concluzioneaza revista britanica The Economist.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri