Explozia de furie din Romania, generata de coruptia generalizata si de ineficienta institutionala care au culminat cu un incendiu intr-un club, semnaleaza o speranta fragila, care a generat demisia Guvernului Victor Ponta si a primarului Sectorului 4, Cristian Piedone, comenteaza ziarul The Guardian

"Tragedia produsa intr-un club de noapte din Bucuresti a dezlantuit nemultumirea publica fata de coruptie si fata de problemele sociale, conducand la demisia premierului Victor Ponta", scrie cotidianul The Guardian intr-un editorial intitulat "Explozia de furie justificata din Romania semnaleaza o speranta fragila", scrie Mediafax.

Dupa moartea a zeci de tineri intr-un club de noapte, "multi romani au stiut clar cui sa atribuie vina – coruptiei generalizate si aparatului de stat ineficient –, iesind pe strazi. Aproximativ 25.000 de oameni au pornit in mars prin Bucuresti, iar cateva mii in alte orase. Dupa o noapte de proteste, premierul Victor Ponta a demisionat. Insa acest lucru nu i-a convins pe romani, astfel ca circa 70.000 au iesit din nou pe strazi, in toata tara", explica publicatia britanica.

"Explozia de durere si furie de dupa incendiul din club este masiva, dar nu spontana. In iulie, Ponta a fost inculpat pentru evaziune fiscala, spalare de bani si conflict de interese. Recent, un agent de politie care facea parte din coloana de insotire a ministrului de Interne, Gabriel Oprea, a murit intr-un accident rutier, circumstantele deplasarii fiind anchetate", aminteste editorialistul The Guardian.

"Insa nu demisia lui Victor Ponta este stirea reala din Romania. Important este modul in care romanii au transformat tristetea si frustrarea in solidaritate si responsabilitate. (...) In Europa actuala, de furia publica profita frecvent populistii de centru-dreapta si de extrema-dreapta. Pe intregul continent, de la premierul Marii Britanii, David Cameron, la cel al Ungariei, Viktor Orbán, frustrarea fata de situatia economica precara este canalizata adesea in antipatie fata de imigranti. (...) Dar, in Romania, miscarile spontane au reusit sa concentreze nemultumirea publica fata de esecuri in sensul asumarii responsabilitatii pentru viata publica. Nu este o situatie unica in Romania si este extrem de fragila. Dar, pentru o fractiune de secunda, poate ar trebui sa observam posibilitatea aparitiei unui spirit colectiv din aceasta tragedie teribila", concluzioneaza cotidianul The Guardian.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri