Spider Man (Omul Paianjen), celebrul personaj de film si benzi desenate, nu poate avea super-puteri, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, informeaza dailymail.co.uk.

"Suntem uimiti atunci cand vedem un barbat, care a fost muscat de un paianjen, intinzand panze care tasnesc din incheieturile mainilor sale si leganandu-se in aer, prin New York, insa cat de multe dintre aceste lucruri stau in picioare din punct de vedere stiintific?", se afirma in debutul acestui articol publicat pe site-ul tabloidului Daily Mail, potrivit Mediafax.

Cercetatorii britanici au analizat puterile personajului Spider Man si le-au comparat apoi cu abilitatile paianjenilor adevarati. Ei au ajuns la concluzia ca puterile acestui super-erou sunt nerealiste, intrucat matasea nu este suficient de rezistenta pentru a-i sustine greutatea corporala. Contextul stiintific in care au fost analizate super-puterile lui Spider-Man a fost explicat de profesorul Fritz Vollrath, profesor la catedra de Zoologie din cadrul Universitatii Oxford.

"Matasurile reprezinta un grup divers de materiale filamentoase, produse de mai multe familii de artropode, care au evoluat independent - atat materialul, cat si variatele sale intrebuintari - incepand din urma cu 400 de milioane de ani", a explicat profesorul britanic. "Toate matasurile sunt polimeri proteinici care sunt procesati in filaturi, pentru a se obtine metoda corecta de procesare chimica, ce transforma substanta originala, de tipul unui gel, in fibra solida careia ii spunem matase", a adaugat el.

Matasea este apoi tesuta folosind un flux de alungire si de taiere, in combinatie cu substante chimice primare, pentru a declansa procesul molecular de autoagregare. Alti polimeri proteinici complecsi, precum colagen, cheratina si celuloza, demareaza procesul de autoagregare moleculara abia in stadiul tertiar sau cuaternar al procesului de prelucrare.

Dupa ce a analizat inregistrari video si benzi desenate din revistele cu Spider Man, profesorul Vollrath a ajuns la concluzia ca super-eroul elibereaza fibre de matase de la nivelul incheieturii mainii, iar acest detaliu ridica o serie de intrebari. "Mai intai, sa vedem unde sunt situate glandele ce produc matase", a spus cercetatorul. "Intrucat firele de matase au nevoie de timp pentru a fi sintetizate, acele glande ar trebui sa fie mai degraba foarte mari, pentru a genera suficient material, care sa ii permita eroului cel putin o calatorie de o zi - spre deosebire de paianjen, care incepe sa lucreze la panza sa cu materialul aflat in depozit".

De asemenea, glandele respective ar trebui sa fie suficient de mari pentru a compensa cantitatea semnificativa de apa pierduta sau reciclata in timpul procesului de filamentare a panzei. Profesorul Vollrath considera ca glandele de matase ale personajului Spider Man ar fi trebuit sa fie localizate in cavitatea toracica. Totodata, matasea ar trebui sa fie suficient de puternica pentru a sustine greutatea unui barbat adult.

Atat in filme, cat si in revistele de benzi desenate, Peter Parker - personajul sub a carui identitate se ascunde Spider Man - pare un barbat cu o inaltime si cu o greutate de aproximativ 75 de kilograme. Firele de matase care ii ies din incheieturile mainilor par rezistente, cu o grosime care se masoara in cativa centimetri, nu in milimetri. In unele dintre acrobatiile sale la mare inaltime, Spider-Man executa salturi cu o amplitudine foarte mare, care ar genera o forta gravitationala ce i-ar dubla sau chiar tripla greutatea.

Personajul Peter Parker/ Spider Man a fost creat in 1962, de scriitorul Stan Lee si artistul Steve Ditko. Acesta a aparut pentru prima data in numarul 15 al publicatiei Amazing Fantasy, fiind un orfan crescut de matusa May si unchiul Ben. Parker era portretizat ca un adolescent cu probleme specifice varstei, fiind costumat in luptator impotriva criminalitatii, ajutat de superputeri si agilitate.

Primul film "Omul Paianjen/ Spider-Man" a fost lansat in anul 2002, fiind urmat de alte doua productii cinematografice, "Omul Paianjen 2/ Spider-Man 2" (2004) si "Omul Paianjen 3/ Spider-Man 3" (2007), trilogie regizata de Sam Raimi si avandu-l in rolul principal pe Tobey Maguire.

Anul 2012 a adus o continuare a povestii, sub numele de "Uimitorul Om-Paianjen/ The Amazing Spider-Man", de Marc Webb, cu un nou interpret, in persoana actorului Andrew Garfield, iar, doi ani mai tarziu, a fost lansat "Uimitorul Om-Paianjen 2/ The Amazing Spider-Man 2", in care personajul interpretat de acelasi Garfield are de infruntat un adversar mult mai puternic decat el, Electro, jucat de Jamie Foxx. Franciza cinematografica "Spider-Man" a generat incasari de 3,96 de miliarde de dolari la nivel mondial.

Citeste si:

    Featureflash / Shutterstock.com

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


    Setari Cookie-uri