In 2016, numarul filmelor nominalizate la premiile Oscar bazate pe carti este mai mare decat in mod normal. Daca, de obicei, sunt aproximativ sase, anul acesta noua filme adaptate dupa carti sau inspirate de catre acestea au fost nominalizate la cea de-a 88-a editie a premiilor Oscar.

Printre aceste nominalizari, cinci fac parte din categoria „Cel mai bun scenariu adaptat” – „The Big Short”, „Brooklyn”, „Carol”, „Room” si, bineinteles, „The Martian” – dar sunt, de asemenea, si filme nominalizate la alte categorii, dar care au fost bazate pe povesti scrise.

Cum ar fi, de exemplu, filmul „ Steve Jobs”, bazat pe biografia scrisa de Walter Isaacson sau „The Revenant”, inspirat dintr-o poveste reala si o carte scrisa de Michael Punke. De asemenea, „The Danish Girl” are la origine tot o carte, scrisa de David Ebershoff.

Vreti sa cititi aceste carti inainte de a le vedea pe marele ecran? Iata cele noua nominalizari la premiile Oscar 2016 care sunt bazate sau ispirate de carti.

Brooklyn

Filmul regizat de John Crowley este nominalizat la categoria „Cel mai bun film”, iar Saoirse Ronan a primit o nominalizare pentru „Cea mai buna actrita”. Bineinteles, filmul este nominalizat si la categoria „Cel mai bun scenariu adaptat”, Nick Hornby fiind responsabil pentru adaptarea scenariului.

Filmul se bazeaza pe cartea cu acelasi titlu scrisa de autorul irlandez Colm Toibin si spune povestea unei tinere care emigreaza din Irlanda anilor ’50 in Statele Unite ale Americii si care trebuie sa faca o alegere dificila intre familia lasata in urma si americanul de care se indragosteste.

The Martian

Filmul SF in care joaca actorul Matt Damon a primit sapte nominalizari la cea de-a 88-a editie a premiilor Oscar. Pe langa „Cel mai bun scenariu adaptat”, „Martianul” este nominalizat si la „Cel mai bun film”, „Cel mai bun actor in rol principal”, „Cea mai buna regie artistica”, „Cel mai bun montaj de sunet”, „Cel mai bun mixaj de sunet”, „Cele mai bune efecte vizuale”.

Cartea cu acelasi nume este un roman SF scris de Andy Weir, a fost publicat pentru prima oara in 2011, iar apoi a fost relansat in 2014 si spune povestea lui Mark Watney, un astronaut care este lasat pe Marte de membrii echipajului sau.

The Revenant

Filmul regizat de Alejandro González Iñárritu (care a castigat premiul pentru "Cel mai bun regizor" si "Cel mai bun film" la premiile Oscar 2015 cu „ Birdman”) este inspirat dintr-o poveste reala si se bazeaza, in mare parte, pe romanul scris de Michael Punke. Filmul este nominalizat la 12 categorii, inclusiv pentru „Cel mai bun actor intr-un rol principal” pentru prestatia lui Leonardo DiCaprio.

Actiunea se petrece in 1823 si il are in centru pe Hugh Glass, un pionier al frontierei, specializat in gasirea urmelor si a drumurilor si care, in timpul unei expeditii de vanatoare de blanuri, este ranit de un urs grizzly si este lasat sa moara de membrii echipei sale.

Room

Cele patru nominalizari primite de filmul „Room” in cadrul celei de-a 88-a editite a premiilor Oscar sunt pentru cele mai importante categorii si anume: „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor”, „Cea mai buna actrita in rol principal” si „Cel mai bun scenariu adaptat”. Totodata, filmul a primit premiul publicului in cadrul Festivalului de Film International de la Toronto.

Filmul are la baza romanul omonim al Emmei Donoghue, lansat in 2010, care s-a aflat pe lista scurta a celor sase autori favoriti pentru The Man Booker Prize si care a castigat in 2011 Commonwealth Writers’ Prize. Emma Donoghue a scris acest roman dupa ce a auzit de cazul Fritzl, despre un tata care si-a tinut ascunsa fiica in subsolul casei si a violat-o timp de 24 de ani.

„Room” spune povestea unui baietel de cinci ani, Jack, care locuieste cu mama sa intr-o camera securizata si care crede ca nu exista viata in afara acesteia. Singura persoana pe care Jack o cunoaste este batranul Nick, care o viziteaza in fiecare seara pe mama lui. Ceea ce nu stie Jack este ca batranul Nick a rapit-o pe mama cand aceasta avea doar 17 ani, a tinut-o prizoniera timp de sapte iar, iar el este rezultatul violului.

Carol

Printre cele sase nominalizari la Oscar se numara si „Cea mai buna actrita in rol principal” pentru Cate Blanchett si „Cea mai buna actrita in rol secundar” pentru Rooney Mara.

Filmul se bazeaza pe un roman de dragoste scris in 1952 de Patricia Highsmith, intitulat „The Price of Salt” si care este considerata un pionierat al povestilor de dragoste dintre doua femei. „Carol” spune povestea de dragoste care se infiripa intre Therese, o tanara de 19 ani, care lucreaza ca designer intr-un magazin si Carol, o casnica aflata in divort.

The Danish Girl

Filmul lui Tom Hooper nu a fost nominalizat la categoria „Cel mai bun scenariu adaptat”, in schimb, a primit alte patru nominalizari, inclusiv „Cel mai bun actor in rol principal” pentru prestatia lui Eddie Redmayne.

„Daneza” a fost scrisa de David Ebershoff si ilustreaza viata lui Lili Elbe, una dintre primele transsexuale. Declicul actiunii are loc atunci cand sotia lui Einar Wegener ii cere acestuia sa imbrace vesminte de femeie pentru a-l picta, iar din acel moment incepe transformarea lui Einar in Lili Elbe.

Steve Jobs

Filmul despre fondatorul Apple a primit nominalizari la categoriile „Cel mai bun actor in rol principal” pentru interpretarea lui Michael Fassbender si „Cea mai buna actrita in rol secundar” pentru Kate Winslet.

Filmul regizat de Danny Boyle il ilustreaza pe Steve Jobs in timpul lansarii produselor Apple. Scenariul a fost scris de Aaron Sorkin care s-a inspirat din biografia autorizata a geniului Steve Jobs, scrisa de Walter Isaacson.

The Big Short

Avandu-i pe Ryan Gosling, Brad Pitt si Christian Bale in rolurile principale, „The Big Short” sau, in traducere „Brokerii apocalipsei”, a primit cinci nominalizari: „Cel mai bun film”, „Cel mai bun actor intr-un rol secundar”, „Cel mai bun regizor”, „Cel mai bun scenariu adaptat” si „Cel mai bun montaj”.

Adam McKay si Charles Randolph au adaptat pentru marele ecran cartea scrisa de Michael Lewis, „Marea contractie economica. In interiorul masinariei infernale” care spune povestea celei mai recente crize financiare si prezinta evenimentele care s-au petrecut pe Wall-Street in 2008.

Embrace of the Serpent

Filmul columbian „Embrace of the Serpent" este nominalizat la categoria „Cel mai bun film strain” si a fost regizat de Ciro Guerra. Povestea se bazeaza pe jurnalele a doi oameni de stiinta, Theodor Koch-Grunberg si Richard Evans Schultes, care au petrecut 40 de ani in campia Amazonului in cautarea unei plante secrete cu proprietati de vindecare.

Richard Evans Schultes a scris numeroase carti despre plante halucinogene, printre care si „Where the Gods Reign: Plants and Peoples of the Colombian Amazon”.

Sursa foto: MidoSemsem/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri