Gigel Stirbu, presedintele Comisiei pentru Cultura, Arte si Mijloace de Informare in Masa din Camera Deputatilor, s-a pronuntat pentru intrarea Societatii Romane de Televiziune (SRTV) in insolventa, insa PNL va lua o decizie politica pe aceasta tema in BPN.

"SRTV se afla intr-o situatie extrem de neplacuta, o situatie care vine din trecut, in urma - sa zicem – unui management neperformant si asa mai departe. S-a ajuns la concluzia ca, in situatia in care 2.000 din cei 2.500 de angajati ai SRTV s-au adresat in Justitie pentru a-si recupera drepturile salariale cuvenite si care au fost taiate, pe parcursul diverselor CA-uri, in situatia in care Societatea Romana de Televiziune are aproximativ 700 de milioane de lei datorie la bugetul de stat, aceasta institutie importanta a statului roman este pusa intr-o pozitie delicata. Si, ca atare, pentru a putea fi salvata, in acest moment, trebuie sa fie bagata in insolventa. Asta inseamna salvarea locurilor de munca, o viziune de viitor asupra acestei institutii, o restructurare. Insolventa nu inseamna inchiderea TVR sau dizolvarea institutiei. Va aduc aminte cazul fericit al Hidroelectrica. A fost bagata in insolventa, s-au sters datoriile, a redevenit profitabila", a declarat Gigel Stirbu, la Slatina, intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

Deputatul a mai declarat ca toata clasa politica trebuie sa se implice in solutionarea situatiei de la SRTV, aratand ca este nevoie de modificarea Legii insolventei care, in acest moment, nu permite reorganizarea in instanta a institutiilor de stat.

"Trebuie sa luam o decizie si, ca atare, legea trebuie sa fie modificata. Exista doua variante: ori Parlamentul, printr-o intelegere transpartinica a tuturor fortelor politice reprezentate, sa purcedem la initierea unui proiect legislativ de modificare a Legii insolventei ca sa se poata aplica si la o institutie de stat, asa cum este SRTV; ori printr-o decizie guvernamentala, printr-o Ordonanta de Urgenta, Guvernul sa ia decizia sa modifice aceasta lege. Un lucru este cert, cred ca intreaga clasa politica, cel putin la nivel decizional, a inteles ca nu mai putem sa lasam deoparte aceasta institutie si trebuie sa ne implicam toti sa gasim o solutie ca aceasta institutie sa fie salvata.", a precizat presedintele Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor.

Alina Gorghiu, copresedintele PNL, a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca liberalii vor stabili, saptamana viitoare, care va fi pozitia pe care partidul o va sustine privind Televiziunea Romana. Ea a aratat ca Guvernul a refuzat stergerea datoriilor SRTV.

"Pe scurt, noi miercuri, cand vom avea Biroul Politic National, vom discuta pozitionarea PNL pe situatia de la TVR. Aceasta discutie este prioritate zero si pornim de la premiza ca vrem sa gasim o solutie de salvare a TVR-ului. Acea discutie despre care a vorbit domnul Stirbu mi s-a parut a fi o discutie de dragul de a se face o discutie. Guvernul n-a venit cu nicio perspectiva, a spus ca nu are niciun fel de disponibilitate sa plateasca o parte din datorile TVR-ului. Parlamentul este legat de maini si de picioare", a declarat Gorghiu.

Copresedintele PNL a propus desemnarea unui Consiliu de Administratie provizoriu care, pana la modificarea legii, sa duca la indeplinire mai multe obiective trasate clar de Parlament.

"Pe tema intrarii in insolventa a TVR, nu avem in acest moment un punct de vedere, insa cred ca cel mai firesc lucru este ca pe repede inainte sa desemnam fiecare partid cate unul sau doi reprezentanti, la fel si TVR-ul, Guvernul si specialistii din mass-media, astfel incat un corp tehnic si politic sa poata intr-un interval de timp foarte scurt, doua saptamani – o luna, sa vina cu o solutie. Sa se spuna ce trebuie sa faca Parlamentul – in termen de o saptamana, sa numeasca un consiliu de administratie. Mandatul acestui CA, indiferent daca se modifica legea sau vom gasi alta solutie geniala, trebuie sa fie pe termen limitat in care sa se prevada niste obiective foarte clare pe care sa le duca la indeplinire. Legea nu se poate modifica de maine pe poimaine, mai ales ca pana acum toate apelurile pe care le-am facut s-au izbit de zid. PSD nu mi-a raspuns niciodata pentru ca au majoritate si cred ca pot impune orice fel de modificare fara a se consulta cu restul partidelor politice. Daca nu vom rezolva in cateva luni situatia TVR-ului, eu cred ca suntem cu totii vinovati de ce se va intampla acolo", a mai spus Alina Gorghiu.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca va propune luni Legislativului un pachet de modificari legislative la Legea de functionare a Televiziunii, in asa fel incat sa poata fi demarata procedura de insolventa, dar sa fie exclus falimentul TVR prin lege.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri