CNA a amendat Antena 3 pentru difuzarea trunchiata a unui interviu cu Laura Codruta Kovesi si a difuzat pe post numele fiicei minore a unui jurnalist. Decizia de sanctionare a fost luata in cadrul sedintei publice de marti, 22 martie.

In cadrul emisiunii "Sinteza Zilei" din 18 februarie, sub titlurile "Kovesi da dreptate Antena 3", "Kovesi: Antena 3 are dreptul la contract de inchiriere", "Sefa DNA recunoaste ca Antena 3 nu trebuie evacuata", Antena 3 a difuzat un fragment dintr-un interviu pe care Laura Codruta Kovesi l-a dat pentru Adevarul in anul 2014, fiind intrebata de reporterul respectiv despre "confiscarea sediului Antenei 3".

Televiziunea a afisat pe ecran sursa, dar fara a fi preciza data la care a fost facut interviul.

Dupa difuzarea interviului respectiv, prezentatorul emisiunii, Mihai Gadea afirma ca spusele Laurei Codruta Kovesi sunt in favoarea Antenei 3 si ca televiziunea are drept de preemtiune.

"Dar in seara asta sunt atat de fericit. Cel mai important aliat al meu, al nostru, al Antenei 3 este doamna Kovesi. Doamna Kovesi ne spune ca se poate" a afirmat Gadea in emisiunea din 18 februarie, solicitand redifuzarea unui fragment din interviu, respectiv afirmatia "Toate aceste imobile vor trece in proprietatea statului, daca sunt contracte de inchiriere si ele nu expira pana la momentul in care se face executarea silita, contractul de inchiriere poate fi prelungit de catre stat…".

Stirile difuzate a doua zi, pe 19 februarie, au reluat afirmatiile facute cu o zi in urma, cu titluri precum: "Codruta Kovesi da dreptate Antena 3", "Sefa DNA a recunoscut ca Antena 3 nu trebuie evacuata". "Declaratiile facute de sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, confirma abuzul facut de ANAF impotriva Antenei 3, spun jurnalistii Antena 3", s-a mai afirmat in cadrul unei stiri.

Dorina Rusu (membru CNA) a considerat ca este evidenta intentia pe care a avut-o Antena 3 in cazul interviului trunchiat al Codrutei Kovezi, referindu-se la dezinformarea telespectatorilor – "A fost luat un fragment dintr-un interviu si folosit intr-un mod in care nu trebuia folosit. Mie mi se pare destul de clara intentia pe care ei au avut-o si mi se pare un lucru destul de grav".

Potrivit articolulului 3(2) din Legea Audiovizualului, "Toti furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si evenimentelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor".

Membrii au considerat ca Antena 3 a incalcat si articolul 64(1-b) din Codul de reglementare a continutului audiovizual, referitor tot la corecta informare – "In virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele principii: informarea cu privire la un fapt sau un eveniment sa fie corecta, verificata si prezentata in mod impartial si cu buna-credinta".

De asemenea, in cadrul aceleiasi sanctiuni, CNA a introdus si incalcarea dreptulului minorului la "protejarea imaginii si a vietii sale intime, private si familiale" din cauza faptulu ca televiziunea a mentionat numele fiicei jurnalistului Dan Tapalaga, care are zece ani.

Antena 3 a difuzat in data de 23 februarie, in cadrul editiilor informative ale zilei, o stire despre un articol publicat de Oana Stancu Zamfir in ziarul "Jurnalul National", articol scris sub forma unei "scrisori" adresate fiicei minore a jurnalistului Hotnews, Dan Tapalaga, mentionandu-i numele.
Dupa cum a explicat in emisiune si o voce din off, in scrisoarea catre fiica lui Tapalaga, seful de la Hotnews, Oana Zamfir i-a cerut acesteia sa nu ii fie rusine cand tatal ei va ajunge la varsta multora dintre cei prezenti la intalnirea din Piata Constitutiei.

Una dintre afirmatiile citate din articol (fiind citita si titrata la postul de televiziune) a fost: "Poate ca ii vei cumpara tu insati mult hulitul Urinal de azi. Poate ca nu vei simti ca isi strica masa cu prietenii, daca i se misca proteza".

"Un copil a fost agresat de o scrisoare, a fost pus intr-un context negativ, intr-o situatie proasta; nu poti folosi un copil intr-o batalie mediatica, indiferent de situatie", a fost parerea Dorinei Rusu.

Articolul 3(1) din Codul CNA precizeaza ca "Minorul are dreptul la protejarea imaginii si a vietii sale intime, private si familiale".

Sanctiunea de 30.000 de lei a fost propusa de vicepresedintele CNA, Rasvan Popescu, ca propunere intermediara.

Initial, Radu Herjeu a facut propunerea de amendare cu 20.000 de lei, iar Dorina Rusu – 60.000 de lei, niciuna fiind validata dupa doua tururi de vot. Popescu a facut o propunere intermediara, iar ceilalti doi membri au retras propunerile lor.

Astfel, amenda de 30.000 de lei a fost adoptata cu sapte voturi pentru (Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Rasvan Popescu) si unul impotriva (Radu Calin Cristea).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri